MAKALELER / Belediyelerin-Kamunun Tarıma Destekleri






Belediyelerin Tarıma Destekleri:


1—Türkiye de tarım dostu, tarım topraklarını koruyan yerel yöneticilerden birisi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu.


2—Belediyenin hazırladığı kent planında tarım toprakları koruma altına alındı.


3--Türkiye'de ilk kez bir büyükşehir belediyesi bünyesinde "Tarım Daire Başkanlığı" kuruldu. Belediye bütçesinden tarıma ciddi kaynak ayrıldı.


3.1--Amaç, çiftçilerin bilinçli üretim yapmasını sağlamak, işsizliği dolayısıyla kente göçü önlemek ve üretilen ürünlerle katma değer yaratarak köylerde yaşayanların yaşam koşullarını iyileştirmek.


4--Bugüne kadar neler yapıldı?


4.1--İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, bugüne kadar Tahtalı Barajı Havzası'ndaki köylerde üreticilere rehberlik yaptı, destek sağladı ve burada ilk kez organik tarıma geçildi.


4.2--Seferihisar'da jeotermal enerjinin kullanılacağı seracılığı geliştirmek için proje başlatıldı. Toprağı suyla buluşturmak için belediye olanakları ile Çamlı Barajı, Devlet Su İşleri ile Gördes Barajı'nın yapımında işbirliği yapılıyor.


4.3--Üreticilere binlerce zeytin ve meyve fidanı dağıtıldı. Belediyenin çiçek ve bitki ihtiyacı Bayındır ilçesinde sözleşmeli olarak kooperatiflere ürettiriliyor.


4.4--Çiftçilere ücretsiz toprak analizi yaptırılıyor


4.5--Son olarak, Tahtalı Barajı Havzası'ndaki üreticiler için organik arıcılık ve ipekböceği yetiştiriciliği projesi geliştirildi.


5--Sanayisiz gelişme olmaz ama, tarım olmadan, tarımsal sanayi olmadan da gelişme olmaz. Tarım ile birlikte tarımsal sanayi de gelişir. Toprak bütünleştirilmesi, teknoloji şart.


6—Kısaca tarım sadece merkezi hükümetin,çiftçi koop işi değil aynı zamanda yerel yönetimlerinde işidir.


7—İzmir yanında diğer büyükşehir belediyelerinin tarıma yaptıkları katkılar tanıtılmalı ve destekler artırılmalıdır.Zira genel olarak  düşünüldüğünde Kentleşmek sadece betonlaşmak vey yol asfaltlamak  değildir.


7—Yorum:Newyorkun göbeğinde insanlar çatıda arı kovanı,aşağıda tavuk yetiştirebilmekte.Sanayinin sorunları için çözüm üretilirken gerek büyükşehir gerek taşrada tarım yerel yönetimlerce teknik vs olarak desteklenmeli ve projeler geliştirilmelidir.


Kaynakça:Tarımı seven belediye başkanı olur mu--Ali Ekber YILDIRIM—www.dunya.com


2--Belediyelerin Tarıma Destekleri:


1—Yerel Belediye bulunduğu ilin nasıl binaları ve iş yerlerini nasıl kamu denetimine alıyorsa,aynı şekilde tarımını da hem desteklemeli-hem de kamu kontrolunda daha iyi bir düzene gelmesine yardımcı olmalıdır.


2-Yerel belediye ,bulunduğu ilde tarla yollarını asfaltlamak suretiyle çiftçinin tarlasına kolay ulaşmasını sağlar hem de   ürünün toz nedeniyle kalite kaybına uğramasını önleyebilir.


3—Yerel Belediye ,kooperatifler yoluyla  çevre köy ve ilçelerde üretilen süt ve meyve alımı yaparak piyasada fiyatları regüle ederek çiftçinin zarar görmesini önleyebilir.


3.1--Ve aldığı ürünleri kendi satış mağazaları yada kanalları yoluyla satışa arz edebilir.batıda herhalde tarım kooperatiflerinin en iyi yardımcısı belediyelerdir.


3.2--Tarımda en iyi örgütlenme kooperatifleşme olup,batı bunu uygulamaktadır. Kamu kooperatifleşmeyi desteklemelidir.


3.2.1--Bugün piyasada bazı tarım ürünlerinin üretiminde görülen sıkıntı ya kooperatiflerin olmayışı yada zayıf oluşundandır.


4—Yerel Belediye  beldesinin park ve bahçelerde dikilmek üzere meyve fidanı,süs bitkisi vs satın alarak yerel üretici kooperatifleri güçlendirebilir.


5—Yerel belediye kooperatifleşmeyi destekleyerek,tarımda çiftçilerin örgütlenmesine katkı yapabilir.


6—Newyork un göbeğinde insanlar çevreyi rahatsız etmeden, kümeslerde tavuk yetiştirebiliyor ise,artık ülkemizde şehirde tavuk,inek yetiştirenlere haydi bunu kapat diyeceğine ,çevreyi de rahatsız etmeden böyle bir yapı ya uygun çözüm üreterek işyeri ruhsatı verilebilmelidir.


6.1--Yada yerel belediyeler artık site tarzı apartmanlarda tavuk yetiştirilmesine onay vermelidir.


7--Tarım şehirleşmenin dışında olamaz.Önemli olan tarımsal uygulamaları şehirde modern bir şekilde nasıl uygulanabilir,bunun çözümleri uygulanmalıdır.


8--İnsanlar araba motor sesi yerine daha doğal seslerle uyansa şehrin stresi bu seviyede kalabilir mi. Sitelerde gıda atıklarıyla beslenen tavuk ve inekler siteye taze yumurta ve süt sağlayacağı aynı zamanda çocuklara hayvan sevgisi vereceği açıktır.


9--İstanbul,Ankara,İzmir Büyükşehir Belediyeleri sitelerde tarım yapılmasını-meyve ağacı dikilmesini desteklemeli-


9.1--Kendilerine ait boş arazilerde götürü usulde tarım yapılmasını sağlamalıdır. Kısaca belediyecilik yerel çözümlerdir insanları betona mahkum etmek değildir.


10—Seyyarlar Konusu:Sahildeki restoranlar seyyar balık ekmek satan tezgahların orada bulunmasını istemezler.Zira şöyle hesap yapılır.Seyyarlar satış yaparsa,kimse bize gelmez hesabı.


10.1--Ancak bu doğru bir yaklaşım değil.Zira insanlar seyyardan balık ekmek alınca maddi durumu daha iyi insanlarda o iştahla restorana gideceklerdir.


10.2--Kısaca bulunduğu yerde seyyar,sabit iş yerlerinin satışını artıran bir etki yapar.Bunun en iyi kanıtı Eminönü meydanıdır.


11-Öte yandan belediyeler seyyarlar vergi vermediğinden şikayet eder ve onlara farklı bakar ki bu da doğru değildir.


11.1--Zira seyyarlardan vergi alınabilir ve iş yeri ruhsatları da verilebilir.Bir işletmeye iş yaptığı için ruhsat önerilir sabit yada seyyar olduğu için değil.


11.2--Seyyarlar hem iş alanı hem de halka uygun fiyatlarla sebze-meyve -balık ve küçük ev aletleri vs satmak için oldukça iyi çözümlerdir.


Kaynakça: Dünya Gazetesi-07.02.2011-S:6




3--Tarımda Desteklerin Önemi:


1--Balıkesir'in yıllık yem üretimi 1.2 milyon ton. Tüketimi ise 2 milyon ton. Yem fabrikaları yüzde 60-70 kapasite ile çalışmalarına rağmen yeni fabrikaların kurulması teşvik ediliyor.


2--Yem sektörünün en temel sorunlarından birisi de kayıtdışı üretimin yaygın olması ve üretimin denetlenmemesi. hayvancılık sektörünün ayakta kalabilmesi, et ve süt üretiminin devam etmesi için yemde yüzde 8 olan katma değer vergisinin sıfırlanması şart.


2.1--Son dönemde çiğ süt fiyatının düşmesi ile birlikte üretici yem alamaz duruma geldi. Yem alabilenler ise kalitesiz yemlere yöneliyor.


3--Un sektöründe de temel sorunların başında kaliteli hammadde yetersizliği, düşük kapasite ile çalışma var. Buna rağmen yeni fabrikaların kurulması teşvik kapsamında.


4--Rusya yılda 1 milyon ton, Suudi Arabistan 250 bin ton beyaz et ithal ederken Türkiye bu pazarlardan yeterince pay alamıyor. Nedeni çok basit. Rakip ülkelerde ihracata ciddi destekler veriliyor.


4.1--Avrupa Birliği'nde beyaz et ihracatına ton başına 550 Euro destek var. Türkiye'de ton başına destek sadece 26 dolar.


4.1.1--Beyaz et sektörü, 5 yıl süre ile sektörün desteklenmesini ve ihracatta ton başına 400 dolar destek verilmesini talep etti. Ancak, bu isteğe yanıt bile alınamadı.


5--Balıkesir'de süt ve et hayvancılığında da çok büyük potansiyel var. Modern işletmelerde hayvancılık yapılıyor. Üretilen süt, ülkenin önde gelen süt sanayicileri tarafından alınarak işleniyor.


5.1—Yorum:Son birkaç ayda çiğ süt fiyatının yüzde 30 oranında düşürülmesi süt üreticilerini ciddi olarak endişelendirmekte- süt fiyatındaki düşüş nedeniyle yem alınamaz duruma gelinirken süt hayvanları kesime gidebilmekte.


5.2--Özetle, Balıkesir'de tarım ve hayvancılık- Sektör, çok kritik bir dönemden geçiyor. Gerekli önlemler alınmazsa  tarımsal üretimle birlikte, tarıma dayalı sanayi de bitebilir.


Kaynakça-ww.dunya.com






Makalenin İzlenme Sayısı : 800

Eklenme Tarihi : 25.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.