MAKALELER / Pissu Tesisatı





1--Pissu Tesisatı:

1--Pis Su Boruları:

 

1--5 katlı konutlar için Bodrum Katlarda,temel döşemesi içinden geçen ana pis su boruları en az 150 mm lik ve kalın et kalınlıklı PVC borulardan çekilmesi uygun olacaktır.

 

2--Bodrum Kat da pis su boruları toplanırken ,toplama boru çapı:

 

2.1--Kat da tek daire için branşman ve ana boruların….. 125 mm lik,  


2.2--Kat da Çift daire için ise branşmanlar(dal hatlar) 125 mm lik -ana hat 150 mm alınması uygun olacaktır.

 

2.3--Ana Pis su Boru Çapı hesabı:      


d(mm)=6 x daire sayısı+100     

 

1--Örnek:60 daire için d=6*60+100=460 mm bu hat katta 4 daire her daire için 2 hat toplam 8 hat için olursa d1=460/8… en az 100-125 mm hatların çekilmesi.

 

2--Ayrıca kokuya karşı yüksek yapılarda çekilen düşey hatlara paralel 2. bir havalık hattı-70 mm hattın çekilmesi ve 2 katta bir ana pissu hattına çatal ile bağlanması.

 

3—Kullanılacak borular kalın et kalınlıklı-tangit ile yapıştırmalı-muf altından kelepçeli-sessiz boru olmalı(hakan boru vs)


Daire 
Sayısı

Pissu
Ana Boru
Çapı-mm

5--10

150

15--20

200

25--40

300

50--60

400

 

3.2--Bodrum Kat tabanından geçen tüm pis su boruları 150 mm lik döşenecektir.Ayrıca kanallardan gelecek geri tepmeye karşı, gerekirse kanala bağlamadan evvel pis su geri tepme- çek valfi konulacaktır.

 

3.3--Pis Su Boruları toplanırken

1--Bodrum katta pis su toplamalarında ,tavandan gelen pis su hatları Bodrum kat döşemesine indirilmeyip, ayrı olarak tavanda toplanıp rögara bağlanabilir

 

2--Döşemede bulunan pis su hatları da en az 150 lik pis su borusu olarak çekilip, döşmede toplanıp ucuna pis su çek valfi takılıp tavandan ayrı-bağımsız olarak olarak rögara bağlanacaktır.

 

3--Normalde işyerleri için 2BK pis su hatları ,pissu rögarına bağlanıp oradan 2” galvaniz boru ile rögara pis su pompasıyla pompalanırken,


1BK dahil pis su hatları tavanda toplanıp,doğrudan rögar kurtaracağı için 150 lik pis su borusu ile rögara basılacaktır.

 

3.1--Konutlarda ise tüm pis su kolonları BK zeminine beton kolon-duvar boyunca inilip-150 lik borular halinde BK tabanında toplanıp,rögara ucuna yağmurda kanallardan gelecek geri tepmeye karşı pis su plastik çek valfi takılarak bağlanabilir. 


Yada BK da pissu bağlantısı yoksa tavanda toplanıp-oradan rögara bağlanabilir.

 

4--İçeride sığınak WC si var ise bunun için betonarme  küçük bir fosseptik çukuru açılıp 2 m3/h-5 mss 

dalgıç tipi pissu pompasıyla 2” galvaniz borudan tavandaki 150 mm lik ana pissu borusuna çatal ile üst-yandan bağlanır.

 

4.1--Pissu pompası hareketini,WC pis su pompası için elektrikli seviye kontrol şamandırası kullanılır. Seviye düştükçe pis su pompası harekete geçer.

 

5--Bina içi pis su borulamasında ,  her pis su kolon inişine yakın temizleme kapağı parçası konulmalıdır. 


Ayrıca her 10-15 m de birde aynı amaçla temizleme kapağı konulabilir.

 

6--Bina dışı pis su borulamasında,pis su boruları 30*40 cm lik  kanal içinde götürülmeli Ve kanalın üstü betonarme kapak ile kapatılmalıdır.

 

7--Kazan daireleri için üzeri  ızgara demir ile kapalı 30*20 cm lik pis su kanalı oluşturulmalıdır.

 

8--Otopark rampalarının BK zemine ulaştığı yere ızgaralı pis su kanalı oluşturulabilir ve pissu tesisatına bağlanabilir.

 

9--Mutfak ve Banyo-WC ler in mutlaka(kokular karışmasın diye) ayrı ayrı çekilmesi, helalarda sifonlu bağlama(hela taşını boruya bağlayan s biçimli parça)nın yapılması

 

10--Her pis su kolonunu çatıya kadar çıkarmak ve şapkasını koymak

 

11--BK Tavanından döşemeye,bir kolona dayanmadan-çıplak olarak zemine inmek-bunun yerine kolona kaydırıp kolon boyunca inmek.yada kolon dibinden zeminde aynı noktaya yer üstünde üzeri kanalla kapatılmış bağlamak.

 

12--Pis su borulamasında ise en uzak banyo gereci-lavabo vs dan pis su kolonuna direk bağlama uygun olup ,diğer gereçleride bu hat ta bağlamak gerekir.,WC deki lavaboyu duvardan, alaturka helayı da direk kolona bağlama

 

13--BK larda kolonun indiği noktaya ,uzun-gerekli yerlere kapağı açılır temizleme kapağı koymak (özellikle BK döşemden pis su borulamasında) kapağın olduğu noktalarda betondan  kapaklı-beton içi-daire kesitli kutu içine almak.ve 


13.1--buradan gerekirse müdahale etmek(köşeli kesitler döşemenin mukavemetini düşürür-çentik etkisi nedeniyle-bu nedenle dairesel formda olması gerekir)

 

14--BK kat planında yatay pis su boruları birbirine bağlanırken ve Kolon şemasında BK tavanında dikey pissu boruları ile yatay pis su boruları bağlanırken,ve 


Kat planlarında mahal içi pis su boruları bağlanırken 45 derece kırılarak bağlanmalıdır.


(Dikey bağlanma diye bir şey yoktur)

 

15--Banyo ve bitişik WC pis su borulamasında en uygun borulama,pissu kolonunu ,WC için Banyo ile bitiştiği yere koyup,


15.1--en uzak banyo gereci(lavabodan vs) doğrudan kolona bağlamak(minimum uzunlukta boru malzemesi kullanılmalı(malzeme ekonomisi ve  köşeli bağlantılarda her dirsek ,akışı zorlar-tıkanma riskini artırır) ve 


15.2--diğer banyo gereçlerini de bu hatta doğrudan bağlamak(bağlanmaya yakın 45 kırarak bağlamak-direkt değil).


16--4)-Temiz ve Pis su boruları inşaat çalışmaları sırasında içine harç vs girmesine karşı ağzı kağıt vs ile kapatılmalı-imalat sonrası ,temiz su boruları basınçlı  su ile pis su borularının da bol su ile  testi yapılmalıdır.  


5)-Genel olarak konutlarda PVC  pis su boruları kullanılır iken , daha nitelikli işler için , sessiz-ömürlük malzeme olarak döküm pis su boruları kullanılabilmektedir.


6)-Pis su boruları WC nin içinden  ve/veya WC-Banyo birleşim duvarının WC duvarından inilmelidir ki bu durumda müdahale edilebilsin.


Ayrıca ,pis su boruları birleşme mufların da mutlaka contalı olmalı ve tangit le birbirine yapıştırılmalıdır.


7)-Otoparklarda rampanın indiği yere 20x20 cm2 kesitli ızgara konulması ve bunun 100 mm pis su borusuyla teisata bağlanması halinde,bodrum katın yağmurda su basması tehlikesi minimuma indirilmiş olacaktır.


Rampada teker boyunca derzler oluşturulması,ve bu yol izinin de sarıya boyanması uygun olacaktır.


8)-Kazan dairelerinde 20x20 cm2 kesitli ızgara konulması ve bunun 100 mm pis su borusuyla tesisata sifon düzeneği ile bağlanması uygun olacaktır.Ayrıca kazan beslenmesi için ½” temiz su hattı


9)--Gri Su Uygulamaları:


1--Yeşil Bina uygulamaları çerçevesinde  Amaç; Kirli suyun  duş ve lavabolardan toplanması-filtre edilmesi-sazlıklı havuzda dinlendirilip-taharet ve bahçe sulama suyu olarak kullanılmasının sağlanmasıdır..


2--Bu anlamda her dairenin alafranga hela rezevuar ve taharet musluğu hattına hem şehir şebeke suyu hemde gri su hattı  bağlantısı her ikisi içinde çek valfli olarak yapılacaktır.


3--Bu suretle şehir şebekesi gri su hattına,gri su da şehir şebekesine karışmadan her ikisi birden hem rezervuarı hemde taharet musluğunu besleyecektir.


4--Gri su uygulaması için tüm bina lavabo-duş ve eviyelerin kirli suları-pis su kolon hatları  gri suları(sadece helaların pis su kolonları hariç) gri su  pissu havuzunda toplanacaktır.


5--Gri sular burada seramik membranlı filtrelerden  ve  UV lambasından geçirildikten sonra gri su  kullanım suyu pompalanacaktır..Buradan alafranga helaların gri su hattına  basılacaktır.


6--Düşey çekilen hat ile her dairenin alafranga hela rezervuar ve taharet musluğuna çek valfliolarak bağlanacaktır. 


7--Gri su havuzunda ayrıca her türlü ağır metali süzen saz türleri de bir köşede-bir cepte yetiştirilecektir.


8--Ayrıca Gri su havuzuna oksidasyon-temizleme  için Bir fan ile havada  basılacaktır.


10)--Kirli Su Uygulamaları:


1--Gri su uygulamasından ayrı olarak WC lerin atık suları yüksek değerli organik üreye sahip olup bu sular yine  bir havuza toplandıktan sonra,UV ile mikrop dezenfeksiyon yapılıp-gri su ile  karıştırıldıktan sonra -koku giderimi yapıldıktan sonra bu sular  gece  uygun bir saatte bahçe sulamasında kullanılmalıdır.


2--Yine WC kirli su havuzunun içinde filtrasyon amacıyla  uygun bir köşede-cepte  sazlar yetiştirilecektir.


3--Kirli su havuzuna oksidasyon-temizleme  için bir fan ile hava basılmalıdır.Gri ve kirli sular –sanayi dışı siyah kanalizasyon suları  ile bitki yetiştirilebilir.


4--Zira bu sular zehirli olsa bitkiler de ölecektir.İnsan-bitki ve hayvanın metabolik yapıları yakındır.Birini depresyondan çıkaran ilaç diğerinide çıkarır.Birini zehirleyen madde diğerini de zehirler.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 295

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.