MAKALELER / Kazan Bacalarında Olan Enerji Kaybı





Kazan Bacalarında Olan Enerji Kaybı

 

1--Baca gazı sıcaklığı arttıkça baca kayıpları artmaktadır.

 

1.1--Bundan dolayı baca gazının yüksek olması durumunda baca gazı ısısından faydalanmak gerekir. Ancak burada sınırlayıcı bir faktör vardır. Çıkışta baca gazı sıcaklığının 130 C’nin altına düşmemesi gerekir.

 

1.2--Gaz sıcaklığı bu sıcaklığın altına düşmesi durumunda baca gazı içerisindeki su buharı yoğuşur ve SO’lerle birleşerek kükürt asitleri oluştururlar. Bu asitlerde baca elemanlarında korozyona neden olur.

 

1.3--Bundan dolayı baca gazı ısısından faydalanılması durumunda çıkışta baca gazı sıcaklığının 130 C’nin üzerinde (180-220 C) olmasına özen gösterilmelidir.

 

2--Baca gazı ısısından yaralanılarak işletmenin sıcak su ihtiyacı karşılanabilir.


2.1--Örneğin 1MW gücündeki bir kazan bacasında baca sıcaklı 200 0C ve baca debisinin yaklaşık 2200 kg/h’dir. Fuel-oil için minimum baca gazı sıcaklığı 185°C olduğu düşünülürse bu durumda  saatte yaklaşık 280 kg suyu 15 C den 45 C ye kadar ısıtmak mümkündür. Bu miktar sıcak su tesisin sıcak su ihtiyacını çok rahat karşılar.

 

2.1--Ancak bu durumuma yeterince dikkat edilmediğinden baca enerjisi birçok tesiste atmosfere atılmaktadır.

 

3--Bacadan atılan ısıdan faydalanılarak,

 

1--kazan giriş havasının ısıtılması,

 

2--tesisin sıcak su ihtiyacının karşılanması veya sanayi tesislerinde çeşitli proseslerin enerji ihtiyacı karşılanabilir.

 

3--Ayrıca baca gazı atık ısısı ; ısı pompaları içinde çok iyi bir kaynak olabilir

 

KAYNAKÇA:Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 92, s. 12-16, 2006-Kemal ÇOMAKLI -Bedri YÜKSEL-Bayram ŞAHİN- Şendoğan KARAGÖZ





Makalenin İzlenme Sayısı : 222

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.