MAKALELER / Havalandırma Tesisatı Uygulama Kuralları-Pratik Bilgiler





1--Havalandırma Tesisat Uygulama Kuralları:

 

1)--Sığınak havalandırması projesine uygun olarak kanallı olarak  yapılacaktır.Sığınak havalandırması için sığınak yönetmeliğinde hem doğal hemde mekanik havalandırma yapılması gerektiği ifade edilmiş olup-sığınaklarda bulunacak hava sığınak dışı ortam basıncından düşük olması için sığınağa hava basılır.


1.1--Ve içeri alınan hava radyoaktif filtreden geçirilerek içeri alınır.


1.2--Sığınak aspiratörü pencere tipi ve kanal tipi fan olabilir.Havalandırma debileri sığınak alanına göre 

25 kişiden az,25-50 kişi arası,50 kişiden fazla olmak üzere sırasıyla 2700,5400,7200 m3/h olabilir.


2--Otopark Havalandırma Tesisatı: 


2.1--Otoparkların Havalandırmasında Dayanak Görüş:

1--Otopark havalandırmasıyla ilgili olarak sadece yangın yönetmeliğinde 2000 m2 den büyük otoparklarda duman tahliye sistemi yapılması ifade edilmiştir.


2--Proje onay ve kontrollerinde raportör 1-Yönetmeliğe 2-Yabancı standartlar 3-Tıbbi gerekler 4-Teknik gereklere 54-Hukuki gereklere göre onay verebilir.Ve verilen onay onay makamının tasarrufundadır.


3--Bu anlamda otopark havalandırmasının dayanağı olarak 1-- NEN 2443 standartı, kapalı ve açık olmak üzere, iki tip otoparkı tanımlıyor.Otoparkın yarı açık veya kapalı olması durumunda, mekanik havalandırma sistemi kurulmalıdır. 


4--Kurulacak havalandırma sistemi otoparkın türüne bağlıdır. 2-Yönetmelik eksikliğine karşın diğer dayanak tıbbi gerek-tıbbi dayanaktır. 


5--Otoparklarda oto emisyonuna bağlı olarak oluşabilecek toksik gazlar şunlardır:Nitrojen Dioksit (NO2),Karbon Monoksit (CO),Benzen (C6H6),Benaprin (BaP),Sülphür Dioksit (SO2),Kurşun (Pb),Kurum (C),Ozon (O3)


a)-Nitrojen dioksit (NO2): Soluk alıp vermeyi zorlaştırır, kronik bronşite neden olur, enfeksiyonlara direnci azaltır .


b)--Karbon monoksit (CO): kandaki oksijeni tüketir. Zehirlenme olarak ülkemizde sıkça karşılaştığımız ölümlerin sebebidir.


c)--Kurum (C): Sülfürdioksit oluşumunu destekler, (SO2), akciğerlerde enfeksiyona yolaçar.


d)--Otoparklarda sağlıklı ortamların oluşturulması için izin verilebilecek en yüksek yoğunluk ise  MAC değeri -Dünya Sağlık Örgütü (WHO)tarafından, 


1--8 saat için 25 PPM (WHO 1987) ve 


2--1 saat için 75 PPM (WHO 1987) Limit CO seviyesi olarak belirlenmiştir.


e)—CO nun Otoparklarda bulunma süresi  ise, yaklaşık 1-10 dakika arasında öngörülmektedir.Yani bu süre içinde CO nun otoparkdan dışarı atılması gerekir.


2.2--Otopark HavalandırmasındaPencere Tipi  Doğal havalandırma:  


a)-Kapalı otopark alanının % 15 kadar bir alanı kurangulezli havalandırma açıklığı(dıştan alüminyum menfezli, pancur tipi açılabilir pencere vs) doğal havalandırma uygulanabilir.


Bu havalandırma düzeninde  hava akış hızı 2BK tavanından çatıya kadar çıkan 60x60 cm lik menfeze göre daha zayıftır.    


b)-Binalarda katların havalandırması için uygun noktalarda yeteri kadar taymır ayarlı pencere tipi aspiratörler emici ve basıcı tarzda bağlanarak çözümlenebilir. Özellikle tekstil vs atölyeleri için iyi bir çözüm olabilir

 

 

2.3--Otoparklar İçin Kanallı Cebri Havalandırma Projesi Detayları:


1---2. Ve 1BK otoparklar için kanallı cebri havalandırma uygulama tesisatı yapılacaktır.Bunun için yapılacak kanal sisteminde kanal çapını belirleyen havalandırma debisi için hava değişim katsayıları:


Kapalı Otoparklar İçin Hava Değişim Katsayısı..........................................6 m3/h.m2                                                                                                 Kapalı Otopark Duman Tahliyesi için hava değişim sayısı..............................................10 defa/h                                                    

Depo vs için hava değişim sayısı......................................................1-2 defa/h alınabilir.        


2--Havalandırma hesabına göre kanallar döşenirken ,  menfezlerin % 50 si tavandan -% 50 yere inecek şekilde montajları yapılacaktır. 


3--2BK-1BK vs katlara  konan kanalların bağlandığı Katda tesis edilen aspiratörlerin hava atış ağzı kesinlikle Çatı katına kadar uzatılacaktır.


4--Bu şekilde normalde Çatı katının serin havası ile Bodrum katın buna göre daha sıcak havası arasında sıcaklık farkına bağlı basınç farkı ve doğal bir hava akımı oluşacaktır.


4--Sisteme , zeminden 20 cm yukarıda kolon üstüne monte edilecek karbonmonoksit sensörü bağlanacak ve  sadece eşik değerde sistem-fan  devreye girebilir.


4.1--Eşik değerler olarak  8 saat için 25 ppm veya 1 saat için 75 ppm değeri esas alınabilir.Yada  fanın çalışması taymır a(zaman saatine) bağlanır ve taymır sabah 07.00-09.00 ve akşam 18.00-20.00 saatlerine ayarlanır ve fan sadece  bu saatlerde devreye girer.


4.2--Cebri havalandırma sistemini desteklemek için WC havalandırma bacaları (60x60 cm2) 2BK tavanına kadar indirilirse ,2BK daki sıcak hava ile ÇK daki soğuk hava arasında sıcaklık farkına bağlı basınç farkı vede ona hava akımı olışur.otoparkı 24 saat doğal olarak havalandırır.


4.3--Zemin katlar genellikle dükkan katları olduğu için,Normal katlardan gelen bu katda olmayan WC havalandırma bacası,Zemin kat tavanında donatıya dokunmadan 2,5 cm bir dolu bir boş karotlarla döşeme delinir ve bu bacanın etrafı zemin kat da tuğla ile örülür.


4.3.1--Ardından 1BK ve diğer yukarı katlarda WC Havalandırma bacalarına yerden 40 cm yukarıda  50x50 cm2  kanatlı sabit alüminyum menfez takılarak ,bu katların havası bu bacaya doğru vakumlanır.


5--Kanallı Otoparak  havalandırma sistemlerinde havalandırmanın % 50 si tavandan ,% 50 si yerden olmak zorundadır.


6--Tüm menfezler ayarlanabilir olmalıdır.Sitem çalıştırılınca havalandırma reglajı yapılmlaıdır.Bunun için hava çekilen en son menfez sonuna kadar açılırken,fana yakın ilk menfez ise aşırı kısılır.


6.1--Kaba bir ayar için Ayarın doğru yapılıp yapılmadığını anlamak için ilk ve en son menfez çalışırken bir çakmak alevi ile bu alev boyları yaklaşık aynı olmalıdır.İnce ayarlar hava debisai ölçümü yapılmalıdır.


6.1.1--Bu şekilde bağlanma düzeni ile(fan emişinin  bacaya kadar uzatılması) otopark da bulunan  pis hava aspiratörlerin çalıştırmasına gerek kalmadan  sürekli-24  saat olarak otopark  doğal olarak havalandıracak olup , eşik değerlerde sensör devreye girerek gerektiğinde aspiratörü devreye alacaktır.


3-- Otopark Havalandırmasında Jet Fan Sistemi :


3.1--Otopark Havalandırmasında Jet Fan Sistemi kanallı sisteme göre yaklaşık  % 60 daha az enerji harcarken,.Kurulum maliyeti ise  % 30 daha ucuz olabilir.


3.2--Jet fan sisteminde  bir adet taze hava giriş şaftına  ve ve bir adet de pis hava çıkış şaftına ihtiyaç vardır.


3.2.1--Jet Fanlar  kirşin 40 cm altından çapı yerleştirilebilir.Pis havayı son olarak induksiyon trust fan ile emip-şatftın çıkışından çatı seviyesinde atmosfere atılır.


3.3--BK yüksekliği h=2.8 m ve kolonlar arası mesafe 20 m olan bir otoparkda 30 m lik bir hava kütlesi tam orta noktadan 30 m öteye yaklaşık 30 m/sn hızla 50 cm çaplı L=2100 cm uzunluğundaki 5,5 kw lık fan ile  yaklaşık 20.000 m3/h lük hava  debisiyle bir öndeki fana ötelenir.


Ve her fanın  bir ötedeki fana ötelediği hava kütlesi sonuçta emici aspiratör -çıkış fanı ile atmosfere atılır.


3.4--Sistem kontrolünde 


1- fanın çalışması taymır a(zaman saatine) bağlanır ve taymır sabah 07.00-09.00 ve akşam 18.00-20.00 saatlerine ayarlanır ve fan sadece  bu saatlerde devreye girer. 


2-yada her 100 m2 ye bir adet CO Sensörü Konularak sınır değer olan örneğin 100 ppm ayarlanarak devreye alınabilir.Muhtemelen taymırlı+sensörlü kontrol ayrı ayrı veya birliktede kontrol edilebilir.


3.5--Sistemin dezavantajı ise jet fanlardan birinin bozulması durumunda fanlar önündeki hava kütlesini bir sonrakine ilettiği için iletim zincirindeki halkalardan birinin kopması sonucu  o aks boyunca havalandırma yapılamamasına neden olur.


Ayrıca jet fanlar çalıştığında otopark içinde her şeyi tozu dumana katarak havalandırmaktadır.


4-- Havalandırma Tesisatı Formülleri:


4.1-- Doğal Havalandırma Olmaması Halinde  Havalandırma Tesisatı Kanal ve Fan Çapı  Hesabı: A(m2)=Otopark Alanı


1--Kanal Çapı Hesabı:  


dk(cm)=0,1x A(m2)+26 


2--Aksiyal Fan Çapı Hesabı    


dk(cm)=0,07x A(m2)+37


3--20x30 cm Menfez Sayısı Hesabı:     


n=0,12x A(m2)

 

4.2-- Doğal Havalandırma Olması Halinde  Havalandırma Tesisatı Kanal ve Fan Çapı  Hesabı:: A(m2)=Otopark Alanı


1--Kanal Çapı 


dk(cm)=0,06x A(m2)+17              


2--Aksiyal Fan Çapı 


dk(cm)=0,05x A(m2)+27


3--20x30 cm menfez sayısı….. 


n=0,06x A(m2)



10.3--Doğal Havalandırma ( WC) bacası kenar uzunluğu :A(m2)=Otopark Alanı


Tek baca için…..a(cm)=0,08x A(m2)+21,     


Çift baca halinde……..a(cm)=0,11x A(m2)+30 ,    

 


4.3—Havalandırma Kanal Borulamasında 


1-Yerinde imal edilen galvaniz sac     


2-Dekoratif –renkli hazır yuvarlak kanal 


3-Paslanmaz sac kanal    


4-Sıcağa-yangına dayanıklı(dizayn ın  pissu boruları)  200-250-300 mm yuvarlak pissu boruları (oldukça ucuz ve kolay montaja sahiptir)  ve dairesel girişli eksenel aspiratörler  kullanılabilir.


5--Otopark Yangın Duman  Tahliye Sistemi:


5.1--Otoparklara için kullanılacak,itfaiye nin aradığı yangın duman tahliye-havalandırma sistemi için mevcut emici otopark havalandırma sistemi,yangın için uygun hale getirilip aynı zamanda her ikisi için kullanılabilir.


5.2--Bu amaçla kullanılacak fanlar çift hızlı olarak seçilir ve yangın anında fan hızı iki katına çıkarak çekilen debiyide iki katına çıkarır.


5.3--Havalandırma sisteminde kullanılacak aspiratör ve vantilatörlerin,hız kontrollu olması talep edilirse, havalandırma fanı elektrik motoru tarafından harcanacak enerjide %30 tasarruf sağlanabilir.


5.4--Yapılacak tek şey aspiratör ve vantilatörlerde hız kontrollu aspiratör olanları tercih etmek olacaktır.Yada çift devirli olarak seçilmelidir.Otopark havalandırması için 1400 d/d,duman tahliyesi içinde 2900 d/ konumu seçilebilir.


6--Asansör kuyularına konacak basınçlandırma sistemi-


çatı katında-en üst noktadan direk fanla ve/veya en alt nokta kanallı olarak kuyuya pozitif basınç sağlayan 15000 m3/h lik bir fan ile sağlanabilir.


7--Merdiven kovası  Havalandırması:


7.1--En iyi çözüm Çatı tipi açılabilir su sızdırmaz pencere-velüks//çatı penceresi olabilir yada çatı üstüne 60x40 cm boyutlarında renkli camlı 30 derece eğimli vasistaslı açılabilir pencere takmak.veya yazın pencereyi içten açılabilir hale getirmek gerekir.


7.2--En üs kotta , zeminden kiriş üstü 1.8 m yukarıda duvara 80x40 cm vs plastik doğrama 45 derece vasistaslı açılabilir pencere olabilir.


7.2.1--Bilgi:Merdiven evi havalandırması için,ara kat sahanlığında konulacak pencereler çocuk boyu yüksekliğinde yani kiriş altında 30x50 cm ölçüsünde birhavalandırma penceresi yapılmış ise,bu camlar mutlaka çocukların içinden geçemeyeceği kadar çeyrek açılabilir hale getirilmeli  yada dışarıdan korkuluk takılmalıdır..Aksi halde ,buradan sarkan bir çocuk aşağı doğru düşebilir.


7.3--En üst kotta 60x40 cm alanda 12 mm lik darbeli matkap ucu ile bir dolu bir boş delmek ve üstüne de  hazır alüminyum menfezi vidalamak.


7.4--Eğimli çatımızda 70x40 cm lik bir yırtık açmak ve bunun üzerine 10 cm yüksekliğindesu yalıtımlı çerçeve yapmak gerekir.Eğimli alt  iki köşeye 30 cm yüksekliğinde 10x10 cm2  lik iki ahşap takoz çakmak 


7.4.1--vede 70x40 cm yarığın üstünde vede ahşap takozların üzerine vidalanacak sarı renkli 100x60 cm2 lik şeffaf ondulin bağlantısı yapılır ise bu sarı ondulinin altındaki üçgen kesitten merdiven kovası havalanacak vede eğim aşağı doğru olduğu için yağan yağmur-kar da aşağı doğru akacaktır.


7.4.2--Yada eğimin üst ücu menteşeli alt ucu mekanik bağlantılıda yapılır ise gerektiğinde çatıya çıkma imkanı elde edilebilir.Şeffaf ondulinin sarı rengi merdiven kovasına beyaz renge göre daha hoş bir görünüm vermekte ve burada saksıda çiçek yetiştirilebilmektedir.


7.5--Çatı havalandırma kapağında veya çatı tavanında 2 adet 200-300 mm karotla delik delinir ve bu deliğe kalın et kalınlıklı PVC Pissu borusu geçirilir ve 


çatı üstünde 2 adet 90 lık dirsek ile borunun atmosfere açık kısmı tekrar çatıya doğru çatı döşeme yüzeyi ile arasında 5 cm kalacak şekilde su yalıtımlı olarak taılırsa çatının veya merdiven kovası havalandırması sağlanabilir.


7.6--Çatının arası havalandırması için çatı kapağı için bir şekilde,velüks biçiminde bir düzenleme yapmak-bir tarafına menteşe koymak-diğer tarafını da bir çubuk ile yarım açılabilir yapmak gerekir.Çatı arası ile merdiven kovası arasında hava akışını sağlamak için,çatı arası kapısına 30x30 cm sabit menfez takılabilir.


7.7--Uygun şartlarda ,merdiven evinin,2BK ve 1BK açılan kapılarına 40x40 cm lik hazır alüminyum menfez takılırsa,merdiven evi kovası ,2-1BK tın pis havasını merdiven evi kovasından çatıya doğal olarak atar.Merdiven evi kovası tıpkı bir baca gibi çalışır.


7.8--Merdiven kovası havalandırma açıklığı için,60x60 cm2 lik açıklığın dört köşesine 10x10x20 cm yükseklikte betonarme takoz ve onunda üstüne 80x80x4 cm lik mermer koyup-betonla bağlamakda uygun bir çözüm olabilir. 


8--Mutfak Havalandırması:


Mutfak  oluşan kukuların ortamdan uzaklaştırılması için her daire için bir şönt baca tesis edilebilir ve daire bağlantıları bir üst katta ana bacaya bağlanacak olup,şönt baca teras katına kadar ulaşacaktır.


9--Islak Hacimlerin Ortak Havalandırması:


Bunun için 60x60 cm havalandırma bacassı önerilebilir.


10--Restoran Mutfak-Kafelerin Havalandırması:


Bunlarda oluşan  kokular  için ayrı ayrı aspiratörlerle  atmosfere atılacaktır.


11-Havalandırma  Tesisatı-Detaylar: 


11.1--Havalandırma sistemi için doğal havalandırma desteği ki bunun için bodrum kat tavanına kadar inecek WC havalandırma bacası  ve doğal havalandırmaya destek olarak da cebri havalandırma  sistemi düşünülmektedir.


11.2--Cebri havalandırma sistemi için 200 m2 ye kadar olan otoparklarda 30 cm çapında pencere tipi aspiratör-250 m2 den itibaren hava kanallı-(menfezli-aspiraörlü) sistem önerilmektedir ki bunun hesaba bağlı olarak otopark havalandırması için yeterli olduğu düşünülmektedir. 


11.2-Doğal Havalandırma Bacası Seçimi


1--Otoparklar da havalandırma(WC) bacası otopark içinden emdiği havayı bodrum tavanındaki delikten bacaya kadar taşır ve ordan atmosfere atar.WC bacası bir nevi soba borusu gibi otoparkın havasını vakumlamaktadır.


2--Aynı kot seviyesinde sıcaklık değişimi düşük olup bu sıcaklığa bağlı basınç  değişimi zayıf olacağı için hava akım hızı çok düşüktür.Bu nedenle bodrum katlarda havalandırma pencereleri belli m2 den sonra hava değişimi için yetersizdir.


3--Öte yandan binanın bodrumu ile en üst kotu arasında sıcaklık farkı ciddi bir değer aldığı için havadaki oluşan  basınç farkına bağlı olarak belli bir hızda hava akımı oluşur diğer bir deyişle baca otoparkın pis havasını vakumlar.


4--Bu değişim en iyi çok katlı binaların asansör kuyularının en üstünde hava akımı olarak hissedilir.Sonuç olarak binanın en üst kotu ile en alt kotu arasındaki sıcaklık farkına bağlı oluşan basınç farkı ve hava akımı otoparkın havasını emilmesi için iyi bir çözümdür.


5--Bunu sağlamak için WC ahavalandırma bacası bodrum tavanına kadar indirilmelidir.Aynı kota da sıcaklık farkı düşük olup hava değişimi yetersiz olup cebri havalandırma şarttır.


6--WC ahavaldırma bacasına bağlı hava değişimi tek başına yeterli olmayıp,bunun yanında cebri havalandırma şarttır.Yani doğal havalandırma ile kanal çapını-aspiratör debisini yarı yarıya düşürmek mümkün olabilir.


7--Yüksekliğe bağlı hava hızı hesabı için için internet kaynaklı bir yüksek lisans tezinden yararlanılmıştır.                                                                                                                                                   

1-Doğal havalandırma desteği için 

WC Havalandırma bacaları bodrum kat tavanına kadar indirilecek. Otoparkın pis havası  ,BK  tavanındaki WC havalandırma deliğinden baca ile 24 saat atmosfere atılır.   2-Doğal havalandırma desteği yanında                                                                                              


2--200 m2 ye kadar otoparklarda 2 adet 30 cm çaplı zaman saatli pencere tipi aspiratör kullanılacak                                                                                                                                                                  

3--250 m2 den itibaren pencere tipi aspiratör yerine40-50-50-60 cm kenar uzunluklu galvaniz kanal ve bu kanaldan havayı emip-atmosfere basacak 


sabah 06.00-08.00 zaman aralığına zaman saatli ayarlanmış 3000-4000-5000-6000 m3/h lik aspiratör ve kanalar üzerinde


 10-15-20-25 adet lik 20x15 cm lik ayarlanabilir menfez takılacaktır.Not:Aspiratör ve kenal hesabı için 2 saat havalandırma esas alınmıştır.                                                                                                                                                                   


4--Otopark Alanlarına göre WC baca çapı -Pencere Tipi Aspiratör ve Kanal-Aspiratör-menfez sayısı seçim Tablosu

Otoprak Al.  WC Baca K.Uz.    Penc Asp Çapı           Kanal Kenar U.   Asp.Debi         Ayarlı Menfez


100 m2..........2 Adx40 cm.............+ 2 Adx30 cm

                                                                                       

200m2........... 2 Adx50 cm.........+ 2 Adx30 cm

 


250m2..........2 Adx60 cm..............+ 2 Adx40 cm..


veya....


40 cm.........3000 m3/h......10 Adx(20x15 cm)



300m2......... 2 Adx60 cm..............+ 4 Adx40 cm..


veya....


50 cm.........4000 m3/h......15 Adx(20x15 cm)              


400m2......... 2 Adx70 cm..............+ 4 Adx40 cm..veya....50 cm


5000 m3/h......20 Adx(20x15 cm)             


500m2......... 2 Adx80 cm..............+ 4 Adx50 cm..


veya....60 cm.........


6000 m3/h......25 Adx(20x15 cm)        


Bilgi Notu: Branşman kanallar 30x30 cm ve menfezler ise 20x15 cm seçilebilir.Menfezlerin % 50 si havadan ,% 50 si yerden olacak


6--Not:


1—Binada ortada WC için tasarlanacak olan iki adet   havalandırma bacası-açıklıkları ,otopark da sürekli(24 saat) olarak soba –kazan bacası gibi alt ve üst kotlar arasındaki sıcaklık farkına bağlı oluşan basınç farkına bağlı olarak oluşan hava akımıyla bulunduğu otopark da havalandırma yaparak cebri-kanallı havalandırmaya yardım eder.


2--Bu bacalar ,çatıdan,1 bodrum kat boyunca inip-bodrum katın tavanında açıklık olarak son bulur.Bu bacaları aynı alan korunmak kaydıyla tek baca yerine 2-3 baca olarak yapmak daha uygundur.

 


3--Sonuç:Örneğin 200 m2 otopark alanı için 2 adet 6 katlı binada 


tablo 1 den 77 cm tek kanal veya 77*0,70=54 cm kare-2 adet WC Hava bacalı doğal havalandırma desteği ve 


2 saatlik hava değişimi için 35 cm dairesel kanal veya 35*1,12=40 cm lik tek kare kanala  ve ona bağlı 20x15 cm ayarlı menfezler vede % 50 yerden giden  dal kanal olarak da 30x30 cm kare kanal ve sistemin havasını çeken 2500 m3/h lik taymır ayarlı aspiratör kullanılacaktır.


Menfezlerin biri havadan giderken diğeri 30x30 cm lik kanalla yere inmektedir. 



11.3--Otoparklarda Doğal Havalandırma:


1--Otopark havalandırmasında, küçük otoparklar için(100 m2 den küçük) kapalı otopark alanının % 15 kadar bir alanı kurangulezli havalandırma açıklığı-


45 derece açılabilir Vasistastlı Havalandırma Penceresi(dıştan alüminyum menfezli, pancur tipi açılabilir pencere vs) doğal havalandırma uygulanabilir.


2--Büyük-Küçük her türlü Otopark veya depolar için Doğal havalandırmayı sağlamanın en iyi yolu yeteri kadar WC havalandırma bacasının(60x60 cm) en alt kat (2. Veya 3. Bodrum kat)  tavanına kadar indirilmesidir ve bu baca 2-3  adet  olarak yapılırsa,


Çatı katı serin havası ( sıcaklığı) ile Bodrum kat sıcak havası arasında sıcaklık farkına bağlı-basınç farkı ve buna bağlı doğal havalandırma-hava akışı sağlanır. 


Bu tasarım ile otopark veya depolar 24 saat doğal olarak havalanır ve havalandırma sistemleri en az çalıştırılabilir.



3--Üzerinde 2-3 blokluk apartman sitelerin ; Ortak bodrum katları genellikle  otopark olarak tasarlanmaktadır.


Otoparkın doğal havalandırmasına katkıda bulunmak için,çatıdan bu en alt kat tavanına kadar-otoparka inen WC ler için 3-4 adet 50x50 cm havalandırma bacasının tasarlanması  ve de merdiven evi kovasından çatının üzerinde 50x50 cm galvaniz yada paslanmaz (304 paslanmaz sac) sac kaplı şapkalı çatı bacasına çıkıyor ise, 


bu havalandırma bacaları yazın tıpkı kazan bacası gibi çalışabilir ve 3-4 adet bu bacalar ile ortak otopark alanı hiç cebri havalandırmaya ihtiyaç kalmadan ,otoparkı doğal olarak havalandırabilir.



Cebri havalandırmanın devreye alınmasına gerek kalmayabilir.Diğer bir yöntem merdiven kovasına yada kapının üzerine üstte  40x40 cm ölçüsünde hazır alüminyum menfez takmak yada 


WC havalandırmanın bacasını 1 BK tavanında aynı ölçüde 12 mm matkap ucu ile bir dolu 1 boş delmek, ve bu bacayı 1BK devam ettirmek ,1BK da yerden 1,7 m yüksekte bu bacaya aynı ölçüde hazır menfez takmak.



Yine yada gerek görülürse uygun bir kolon yanında, 1BK boyunca , kolon uzun kenar ölçüsünde Kare havalandırma bacası yapmak ve menfezlerini takmak,2BK tavanında bunun havalandırma deliklerini delmek.


Bu tip bacalar ,havalandırma kanalı gibi 2 saat çalışmak-bunun yerine 24 saat kazan bacası gibi ortamdan havayı çeker.


En alt kot ile en üst kot arasında sıcaklık farkı ve ona bağlı basınç farkı,bodrumdan bacaya doğru hava akımı meydana getirir.Bu tür bacalar soğuk  kuzey cephede kurulursa daha etkin çalışır.


Ayrıca bu yöntem bodrum kat sanayi atölyeleri için bedava havalandırma sistemi anlamına gelecektir 4)-40 m de bir 1x1,8 ölçüsünde havalandırma kurangulazleri 


12—Toplu Konu Sitelerinde Otopark Cebri Havalandırma Sistemi:


2.1--Üzerinde 2-3 blokluk apartman sitelerinin havalandırmasında Jet fan sistemi kurulabilir.15-20 m aralıklarla tavandan 15-20 cm aşağıda asılan jetfanlar ve onların ileri sürüklediği havayı emen emiş aspiratörü 


ve de onların devreye girmesini sağlayan 50 ppm değerine ayarlı karbonmonoksit sensörleri yada sabah +akşam 07.00-08.00 zaman aralığına ayarlı zaman sayıcı(taymır)


12.1--Böyle siteler için 40 m de bir 1x1,8 ölçüsünde havalandırma kurangulazleri


12.2--Normal % 50 tavandan-% 50 yerden emişli ayalanabilir menfezli(kanal hava ayaları yapılacak-(reglaj) hava kanallı havalandırmna sistemi+ karbonmonoksit sensörleri veya taymırlı kontrol yapılmalıdır.


12.3--30-40 mm çaplı ….. adet pencere tipi fanlar ile emiş yapılması.Bu fanların , sabah +akşam 07.00-08.00 zaman aralığına ayarlı zaman sayıcı(taymır) kontrolü.


13--Merdiven Kovası Havalandırması

 

Merdiven Kovası Havalandırma
 Penceresi Ölçüleri
Merdivenden h=1.8 m üstte

kat adedi

45-Açılabilir 
pencere Alanı
Ah(m2)

45-Kare açılabilir 
pencere kenar 
uzunluğu-a(m)

5

0.34

0.6

6

0.31

0.6

7

0.28

0.5

8

0.27

0.5

9

0.25

0.5

10

0.24

0.5

11

0.23

0.5

12

0.22

0.5

13

0.21

0.5

14

0.20

0.4

15

0.19

0.4

Formül:

Havalandırma Açıklığı Alanı:

Amer=10 m2

Ah=0.13*A(m2)/karekeök(kat adedi*3)

 


2--Havalandırma Tesisatı-Pratik Bilgiler:

 

1--Havalandırma sistemlerinde yüksek devirli fan kullanmaktan kaçınılmalıdır.Yüksek devir fazla ses üretmek demektir. kanalların rijitleştirilmesi  ses üretimini engeller.

 

2--Kanal bağlantılarında körük kullanılmalı

 

2--Fanlar  titreşim önleyici bloklar üzerinde mantar/yay/lastik takoz üzerine oturtulmalıdır.

 

3--Dirseklerde yönlendirci kanatlar kullanılmalıdır.

 

4--Konut mutfak havalandırmasında aspiratörü kanalla dışarı uzatarak binanın dışına koymak en uygun çözümdür.

 

5--Konut banyo havalandırmasında aspiratör küvetin üstüne yerleştirilir ve ortak havalandırma bacasına havayı atar.yada çatıda merkezi aspiratör ile  kanallar yardımıyla hava emilir ve atmosfere atılır..

 

6--Ticari mutfak havalandırmasında yemek pişirme grubu üzerinden hava çatıdaki  aspiratörden emilir ve atmosfere atılır.

 

6.1--Besleme klima  santralinde klimatize edilen hava tavandan içeri basılır. davlumbazdaki yağ filitreleri iyi kalite  ve yıkanabilir olmalı.

 

6.2--Mutfaklarda yağlı boya kesinlikle kullanılmamalı-camlar çift cam ve küçük olmalı

 

6.3--Kanallar yagınına 90 dk dayanacak biçimde izole edilmelidir.

 

6.4--Tuvaletler ana mutfaktan oldukça uzakta olmalıdır.

 

7--Çamaşırhanelerde davlumbaz ile kirli hava emilirken taze hava döşeme seviyesinden menfezlerle sağlanmalıdır.

 

8--Yüzme havuzları döşeme seviyesinden konvektör ile hava içeri üflenirken üst kotlardan fanlarla kirli hava emilir.

 

9--Okular dershanelerde lokal ısıtma ve doğal havalandırma uygun olabilir.

9.1--Kimya labaratuarlarında deney setleri üzerinden davlumbaz ile hava emişi  yapılır.

9.2--Toplantı salonlarında ısı ihtiyacının %75 radyatör %25 sıcak hava sağlayan bir santral ile sağlanır.

           

10--Hayvan barınaklarında delikli polietilen borular  ile ısıtılan hava, fan yardımıyla içeri basılabilir veya tavana yakın aspiratörler ile hava içeriden dışarı egzost  edilebilir.                                 

 

11--Seraları toprak altında sıcak su boruları ile ısıtma-sıcak su konvertörleri ile ısıtma/toprak üstü veya üzerinde 30-75 cm çaplı plastik borulardan hava sıcak hava üfleme, gündüz ve belirli süreler içinde gece havalandırma yapılmalıdır.

 

12--Sinemalarda, salon ve fuaye ayrı soğutulup ayrı egzost edilmelidir. kanal tip spılıt klima önerilebilir.

 

13--Küçük dükkan/market/hava kanallı spılıt klima cihazları ile

 

13.1--Süper marketleri çatı üstü elektrik ısıtıcı takviyeli ısıtma/soğutma ve havalandırmanın bir santral ile kanal sistemiyle yapılması

 

13.2--lokantalar kanal tipi spılıt cihazı ısıtma+soğutma en uygundur. mutfakta egzost+emme.

 

13--Banka şubelerine amerikan klıma sistemi yani termostatik valflı  dar radyator+kanal tipi klima sistemi.

 

14--Beş yıldızlı oteller

1--yatak odaları, 2. 4 borulu  tavan tipi fan coıl+prımer havalandırma+banyo-wc den   egzost yapılır.

2--Sosyal hacimlere vav sistemi., balo salonları ayrı klima santralleri ile  klımatize etme,

 

3--Servis alanları ofislerde fancoıl+asansör makine dairesi-telefon santrali-ups odası soğutulmalıdır.

 

15--Ameliyathaneler alan 25-45 m2 arasında değişir. lamıner hava ünitesi ile ameliyat  masası üzerinde hastayı enfeksiyona karşı bir hava perdesi  yaratılır. asma tavan içinde hava dağıtım plenumları kanala bağlanır.

 

15.1--Her  ameliyathane için müstakil bir klima santrali önerilir. ameliyathane tavan yüksekliği 3.2-3.5 m arasında olmalı.

 

15.2--Yer döşemesi anti satatik antibakteriyel aşınmaya karşı konduktıf pvc  veya epoksi kaplama esaslı  malzeme ve gerektiğined topraklama sağlanmalı. 


15.3--duvar malzemesi seramik  esaslı duvar panelleri paslanmaz çelik veya galvaniz saç/tavan panelleri  açılabilir moduler olmalı/kapılar sürmeli/ayak darbesi ile açılabilen  gözetleme camlı yangına 2 saat dayanıklı tipte olmalı.





Makalenin İzlenme Sayısı : 472

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.