MAKALELER / Enerji Üretimi-Durum Analizi-Türkiye







Enerji Üretimi-Yoğunluğu-Türkiye:

 

1--2010 yılında yenilenebilir (yeşil ) biriktirmeli HES larımızın ürettikleri 45-60 euro cent /kWh olup , Türkiye kendi şebekesinin standartlarını AB nin düzeyine yükseltmelidir.

 

2—Türkiye UCTE’ye  üye olunmalıdır.Türkiye UCTE üyesi olduğunda herhangi bir enerji yatırımcısı üreteceği elektriği AB Güç tüketimi %50 daha azdır.

 

3--Jeotermal potansiyel bakımından dünyada 7nci, avrupada ise 1nci sırada olduğumuz halde, üretim bakımından sonuncu durumdayız.

 

3.1--Potansiyelimizin sadece % 3 ünü kullandığımızı; jeotermal kaynaklarımızın elektrik üretiminden ziyade , ısıtma ve seracılık  bakımında°n uygun ve jeotermal sistemlerinde ki ısı satış bedelinin 1-1,5 cent/kWh civarında.

 

4--Brezilya da 12 milyondan fazla taşıtın biyoetanol ile çalıştığı ; İsveç in şu anda toplam enerjisinin %16 sını biyokütleden sağladığı bilinmekte.

 

5--Biyokütle enerjisi elde edebilmek amacıyla uygun bitkilerle, prodüktif olmayan ormanlarımızın sadece %60 ının ve nadasa bırakılan arazilerin sadece %10 unun enerji ormanı olarak değerlendirilmesi uygun olabilir.


6--ülkemiz güneş kuşağı olarak adlandırılan ‘40°N - 40°S bandında bulunduğundan ( ülkemiz 36°N-42°N) hedeflenebilecek üretimin kısa vadede 25 Mtep/yıl--enerjinin 79-80 Mtep üzerinde enerji sağlanabilir..

 

7--Sıcak bölgelerimizde güneş Enerjisi ile soğutma yapmak da olasıdır.

 

8--Klima kullanımının ve iklimlendirmenin yaygınlaşması nedeniyle Temmuz – Ağustos aylarında yıl içinde ikinci bir puant güç ve enerji gereksiniminin ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

 

8.1--Sıcak iklimlerde Soğutma uygulamalarının payı %40 lara ulaşabilmektedir. Bu ise Güneşin bol olduğu yörelerimizde uygulanması gereken bir teknoloji olduğunu göstermektedir.

 

9--Zeytin adasında (Akdeniz ) GSM baz istasyonunda diesel jeneratörlerin devre dışı bırakıldığını , onların yerine 42 kwh/gün enerji üreten güneş pillerinin kullanıhdığını ve maliyet hesaplarının diesel gruplarla karşılaştırıldığında sistemin kendisini 3 yılda amorti edeceğini anlaşılmıştır.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 585

Eklenme Tarihi : 21.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.