MAKALELER / Spor-Hangi Yaşta Hangi Spor






Spor-Hangi Yaşta Hangi Spor:

 

1--Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, hangi yaşta hangi sporun yapılması konusunda şu bilgileri veriyor:

 

1.1--Hekimler sporu sadece yetişkinlerin bazı hastalıklarını tedavi etmek için değil başta şeker, tansiyon, şişmanlık, koroner arter hastalıkları, osteoporoz gibi hastalıklardan korunmak ve bunlara bağlı görülebilen erken ölümlerin önüne geçmek için de öneriyor.

 

2--Seçilecek spor çocuğun yaşma, cinsiyetine, yeteneğine ve daha da önemlisi fizyolojik yaşına uygun olması gerekir.

 

2.1--Çocuklar kronolojik (takvimsel) yaşlarına göre aynı olsa da, kendi fiziksel, beyinsel ve olgunlaşma düzeyine göre farklı oranlarda gelişir ve büyür.

 

2.2--Çocukların yaşları aynı olsa da fizyolojik yaşları bir olmayabilir. Dolayısı ile spor tercihlerinde aşağıda her ne kadar takvim yaşma göre bir değerlendirme yapılsa da, fizyolojik yaş da mutlaka göz önüne alınmalıdır. Aksi halde spor yapalım derken spor yaralanmalarına maruz kalınabilir.

 

2-3 Yaş: Sadece koşma, yakalama, zıplama gibi temel hareketleri yapabilirler. Bu amaçla bahçe' de koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve ciddi deneyimli kişiler eşliğinde jimnastik seçilebilir.

 

4-6 Yaş: Dans etme, yüzme, jimnastik, ip atlama, elim sende, sek sek oynayabilir, üç tekerlekli bisiklete binebilirler.Bu yaşta çok deneyimli ki' şiler eşliğinde yüzme ve jimnastik başlanılabilir.

 

7-10 Yaş: Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis, yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitime ve bunların birleşimini içeren sporlara başlayabilirler.

 

Zaman zaman bazı spor kulüpleri çocuklan ve aileleri yanlış yönlendirebiliyor.

 

Eğer çocuk sadece basketbol oyna' nan bir spor kulübüne gidiyorsa, çocuğa basketbolün tüm detayları yavaş yavaş verilmeye çalışılır.

 

10 Yaş sonrası: Daha önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, güreş ve küreğe başlayabilirler.Birkaç yıl sonra ise daha çok kuvvet gerektiren sporlara, boks, tekivando, karateye başlamak uygundur.

 

Bu sporlara daha erken de başlanabilir, ama yine direkt bu sporlara değil onların altyapısını oluşturacak esnektiklerini, dengelerini ve koordinasyonlarını geliştirecek temel hareketleri içeren bir antrenman daha uygun olacaktır. 

 

Kaynak:Herkese Bilim Ve Teknoloji Dergis-HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 306

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.