MAKALELER / Küresel Isınma Yangınlara-Yangınlar Küresel Isınmanın Hızlanmasına Neden Oluyor







Küresel Isınma Yangınlara-Yangınlar Küresel Isınmanın Hızlanmasına Neden Oluyor.

1--Uluslararası üniversitelerde ve devlet meteoroloji işlerinde görevli araştırmacılar, insan kaynaklı sera gazı emisyonları nedeniyle atmosferin normalde olması gerekenden 2 °C daha sıcak olduğunu ortaya koyuyor.

 

2--Sibirya'daki sıcaklıklar, yılın başından bu yana ortalamanın üzerinde seyrediyor.

 

2.1--20 Haziran'da Rusya'nın Verkhoyansk kasabasında ölçülen 38°C'lik sıcaklık, Arktik bölgesi için tarihte görülmemiş bir değer olarak kayıtlara geçti.

 

2.1--Sibirya'nın genelinde Ocak-Haziran döneminde tespit edilen sıcaklıkların ortalamanın 5°C üzerinde olduğu vurgulanıyor.

 

2.2--Dünya İklim Atıf Girişimi (World VVeather Attribution, WWA) analizinde Sibirya'daki sıcak hava dalgasının, Haziran ayı sonunda 1,15 milyon hektarlık alana zarar veren yangınları tetiklediği ve İsviçre ve Norveç gibi bazı gelişmiş ülkelerin yıllık emisyonlarından daha fazla miktara denk gelen yaklaşık 56 milyon tonluk karbondioksit salımına neden olduğu belirtiliyor.

 

3--Moskova'daki P.P. Shirshov Oşinografi Enstitüsü'nde ve Grenoble'de yer alan CNRS Çevre ve Yer Bilimleri Enstitüsü'nde çalışan 6. IPCC Değerlendirme Raporu'nun başyazarı Prof. Olga Zolina "Bu çalışma, yalnızca sıcaklığın değil, aynı zamanda buna sebep olan hava koşullarının da oldukça nadir olduğunu gösteriyor.

 

4--Hava sisteminin Urallar üzerinde uzun süreli ısıya neden olacak şekilde tutulması, benzeri hava olaylarının iklim değişikliği ile ivme kazanacağı ve bunun gibi daha fazla aşırı hava olayına yol açacağı tahmin ediliyor.

 

5--Binlerce hektarın üzerinde bölgeyi etkileyen orman yangınları sonucunda atmosfere bırakılan ısı ve dumanın iklimi nasıl etkileyebileceğini araştırmaya devam ediyoruz" diyor.

 

6—Yorum:

 

1--Orman yangınları ile mücadele aynı zamanda küresel ısınma ile mücadele anlamına gelmekte.Bu anlamda

 

1—Orman yangını çıkması olan yerler uydu kaynaklı analizler ile belirlenip bunların yangın çıkmadan soğutulması

 

2—Yangın çıktığında yayılımı engellemek için riski yüksek uygun yerlerde yangın bariyerleri(ağaçsız yol açmak) ve polietilen su depoları yapmak

 

3—Yangına yol açanlara ömür boyu ağaçlandırma yapma cezası vermek olabilir mi

 

4—Yanan yerleri drone vs ile hızla ağaçlandırma(drone ile dikim süreci çok hızlandırmakta)

 

5—Orman yangınlarında söndürme-keşif vs drone kullanmak

 

6—Orman köylülerinin ormandan yararlanmasını sağlamak-yangına karşı sık sık eğitmek

 

7—Ağaç olarak getirisi olan-hızla büyüyen-az su isteyen türleri de (paufalvunya) kullanmak

 

8—Büyük şehirlerde mevcut ağaç miktarının x katı kadar ağaçı(ana arterler-bahçeler-apratman önleri-arka bahçeler-parklar vs) dikmek.

 

Kaynak:HBT





Makalenin İzlenme Sayısı : 340

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.