MAKALELER / Yenilenebilir Enerji Yatırımları İçin Finansman Kaynakları






Yenilenebilir Enerji Yatırımları İçin Finansman Kaynakları:

 

1-- Proje ve Sendikasyon Kredisi

 

1--Ülkemizdeki sermayenin pahalı ve bankaların uzun dönemli kredi vermeye pek sıcak bakmamaları dolayısı ile yatırımcılar yüzlerini dış proje kredilerine dönmektedirler.

 

2--Dış proje kredileri,yabancı ülkeler, uluslar arası kuruluşlar , yabancı bankalar ve yabancı ülkelerde yerleşik diğer finans kurumlarından sağlanan krediler olarak bilinmektedir.

 

3--Uzun dönemli ve düşük faizli krediler gerektirmesi nedeni ile , proje kredisi ve sendikasyon kredisi büyük öneme kazanmaktadır.

 

4--YES projelerinin finansmanı için İhraç kredisi, eximbank kredisi,sendikasyon kredisi,ticari kredi, proje kredisi vb.kullanılabilir.Kredi kullandıran kuruluş:

 

4.1--Proje realizasyon öncesi risk  …..finanse eden kuruluş projenin fizıbl olup olmadığına bakmaktadır. Bu Müşavir kuruluşlardan yararlanılır.Genel bir durum değerlendirmesi yapılır . YES projelerinde buna en iyi örnek olarak tahmini yıllık üretimin tutup tutmayacağı , rüzgar enerjisi projelerinde, seçilen rüzgar türbininin uygunluğu sayılabilir.

 

4.2--Finansman kuruluşu, projede işlerin yolunda gittiğini görmek için kontroller yaptırmaktadır. YES içindeki ekipmanların bakım ve onarımın zamanında yapılıp yapılmadığı,hammadde gereksiniminde herhangi bir sorun yaşanmadığını kontrol edilmektedir.

 

4.3--Proje kredi ve faizini ödedikten sonra kabul edilebilir bir kar bırakmıyor ise , finansör için tatmin edici bulunmaz, finansal risklerin içerisinde öngörülmeyen maliyetler , döviz kur riski, faiz oranı değişimleri ve ülkenin enflasyon durumu da bulunmaktadır.

 

4.4--Ülkenin politik bakımdan istikrarlı bir yapıda olması beklenmektedir.

 

5--Proje Kredisi:

 

5.1--Proje kredisi, finansmanı sağlayan kuruluşun, kredi geri ödemelerini proje gelirleriyle ve nakit akışıyla sağlayabileceğine inanması ile mümkündür. Burada teminat projenin kendisidir.

 

5.2--Proje bağımsız olarak borcunu ödeyip yatırımcıya makul bir temettü  sağılıyorsa uygundur.Proje teknik olarak fızıbl olmalıdır.

 

5.3--Teminatın kendisi projedir, yatırımcıdan ek taahhütler gerekmez,

 

5.4--Özkaynak/kredi oranı daha büyüktür.

 

5.5--Yatırımcının kendisinin kredi bulunamadığı bir ortamda proje için kredi bulunabilir.

Yatırımcı , %20 – 30 civarında öz kaynak koymakta,geri kalan Finansör kuruluştan gelmektedir.

 

5.6--Önce fon kurularak , para fonda toplanmaktadır. Ve proje gelirlerinden öz  kaynak ve kredi geri ödemeleri yapılmaktadır.

 

6-- Sendikasyon Kredisi:

 

6.1--Riskin bölüşülebilmesi için yüksek yatırım tutarı gerektiren altyapı projelerinin finanse edilebilmesi için geliştirilmiş bir finansman modeldir.

6.2--Süreleri genellikle 15 yıl olup LIBOR 

 

6.3--Kullandırılan bir kredi şeklidir.  4 tip sendikasyon kredisi kullandırılmaktadır.

 

1 – kredi bir defada çekilir ve belirlenen sürede geri ödemesi yapılır. Genellikle ödemenin yapılmayacağı belli bir süre belirlenir tek bir banka tarafından müzakereleri yapılarak sonuçlandırılarak ve diğer bankalarla sendikasyona gidilir. Faiz değişkendir.

 

2 – Geleneksel sendikasyonun aynısı olup sadece faiz sabittir .

 

3 – para belirlenen program dahilinde belli aralıklarla çekilir .

 

4 – belirlenen programa göre verilmekte isen stanby kredilerinde alıcı istediği zaman krediye belli miktarlarda çekebilmektedir.

 

5--Orta vadeli bir kredi türü olup esnek yapıdadır ve kredi maliyetleri ucuzdur.


5.1--Sendikasyona girecek banka sayısı ve faiz oranları


5.2--Kredi koşulları ve  ne zaman hangi program dahilinde kullandırılacağı konusu önemlidir.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 609

Eklenme Tarihi : 21.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.