MAKALELER / Spor-Sabah Sporu Kanser Düşmanı






Spor-Sabah Sporu Kanser Düşmanı:

 

1--Düzenli olarak yapılan sporun kanser riskini önemli ölçüde düşürebileceğini gösteren araştırmalar zaten vardı. Ama sporun yapıldığı zamanın önemli olup olmadığı pek bilinmiyordu.

 

2--Viyana Üniversitesi’ndan Jakob Weitzer ve Kyriaki Papantoniou, Pomeu Fabra Üniversitesi (Barselona) ve Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’den Manolis Kogevinas ve Gemma Castano - Vinyals ile birlikte çalışarak sabahları yapılan sporun prostat ve meme kanseri riskini daha fazla düşürdüğüne dayanan hipotezi kontrol ettiler.

 

2.1--Hipotez deneysel bir araştırmanın sonuçlarına uzanıyor. Bu araştırma, öğleden sonra veya akşamları gerçekleştirilen bedensel etkinliğin melatonin ritmini geriye alabileceğini gösterdi.

 

2.2--Melatonin hormonu insan bedeninde daha çok geceleri üretilir.Bu da, bazı araştırmalarda daha düşük kanser riskiyle ilişkilendirilmişti.

 

2.2.1--“International Journal of Cancer” dergisinde yayımlanan “Multi Case Control” (MCC-Spain) araştırma çerçevesinde bilim insanları bu soruyu 2.795 katılımcıda incelediler.

 

2.3--Ve prostat ve meme kanseri riskinin en çok sporun sabah 8 ila 10 arasında yapılması halinde düştüğü tespit edildi.

 

2.4--Bununla birlikte prostat kanseri riski akşam 7 ila 11 ’ de yapıldığı zaman da düşüyor.

 

3--Sonuçlar, bedensel etkinliğinin gerçekleştirildiği zamanın, cinsellik hormonu ve melatonin ritmi olduğu kadar besleyici madde metabolizma üzerinde de etkili olduğunu gösteriyor.

 

Kaynak:HBT-Effect of time of day of recreational and household physical activity on prostate and breast cancer risk (MCC-Spain study), International Journal of Cancer, 25.09.2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 213

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.