MAKALELER / Bakteriler Uzayda Uzun Yıllar Yaşayabiliyor








Bakteriler Uzayda Uzun Yıllar Yaşayabiliyor:

 

1--Japon araştırmacılar kurutulmuş bakteri yumaklarını uzaya gönderdiler. Araştırma sonuçları, uzayda yaşamın topluluklar halinde kendi başına sürebileceğini ve mikropların dış etmenlerden korunmaksızın uzun süre canlı kalabileceklerini ilk kez izlendi.

 

2--Uzay boşluğu yaşam dostu bir ortam değildir. Aşırı sıcaklıklar, düşük basınç ve ışınım hücre zarlarını hızla aşındırabilir, DNA’yı yıkıma uğratıp, boşlukta bir biçimde yer edinebilmiş olan yaşam biçimlerini yok edebilir.

 

3--Ne var ki, kimi bakteriler biraraya gelerek bu amansız koşullara karşı koyabiliyor ve birlikte oluşturdukları kütlenin dış katmanları sayesinde kendilerini koruyabiliyorlar.

 

4--26 Ağustos’ta Frontiers in Microbiology dergisinde yayımlanan rapora göre ‘5 kağıt sayfa inceliğindeki Deinococcus türü bakteri yumaklarının göbeğinde bir araya toplanan mikroplar, dünyanın yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dış bölümünde üç yıl boyunca canlı kalabilmişler’.

 

5—Yapılan çalışmanın devamında Dünya’ya gönderilen bu bakteriler uzay istasyonuna bağlı metal levhaların içindeki küçük haznelere sıkıştırılmışlardı. Araştırmacılar gönderilen örnekleri yeniden sulandırdılar ve bakteri besinleriyle besleyip büyümelerini beklediler. Uzayda geçen 3 yılın ardından, 100 mikrometre kalınlığındaki bakteri yumaklarının canlı kalmayı başaramadıkları görüldü. DNA çözümlemeleri örneklerdeki genetik malzemenin ışınımın etkisiyle kavrulduğunu ortaya koyuyordu.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 372

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.