MAKALELER / Bisiklet-Avrupa, Bisiklet Altyapısına Güçlendiriyor








Bisiklet-Avrupa, Bisiklet Altyapısına Güçlendiriyor:

 

1-- Salgın başladığından bu yana bisikletle ilgili altyapıya 1 milyar Euro'dan fazla yatırım yapıldı ve 2 bin 300 km yeni bisiklet yolu kuruldu.

 

2--Bisiklet altyapı yatırımlarında dört şehir ön plana çıkıyor. Bu şehirler Paris, Milano, Amsterdam ve Brüksel.

 

2.1--Paris Belediyesi Başkan Yardımcısı Da- vid Belliard, salgının başlamasından bu yana bisiklet yolları için 20 milyon Euro yatırım yaptıklarını söyleyerek, Fransa'nın başkentinde çokbüyükbir dönüşüm yaşandığını ifade ediyor ve hatta "Bu bir devrim niteliğinde" yorumlarını yapıyor. Belliard, bisiklet için ne kadar çok yol yaparsak, bisiklet kullanımı da o kadar artacaktır diyor.

 

2.2--Milano'nun Şehir Planlaması, Yeşil Alanlar ve Tarım'dan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Pierfrancesco Maran, ilk başlarda otomobil sürücülerinin tepkilerine maruz kalmış olsalar da, bisiklet altyapısı yatırımlarına devam ettiklerini vurguluyor. Maran, "Bisiklet kullananların büyük bir bölümü daha önceleri kamu taşımacılığından faydalanıyordu. Fakat COVID-19 ile birlikte, farklı bir alternatife ihtiyaçları var" diyor. İtalya'nın endüstri merkezi olan Milano bisiklet altyapısına önemli yatırım yapan ilk şehirlerden biri. Maran, bin olan bisiklet kullanıcısı sayısının, COVID-19 sonrasında 7 bine ulaştığını da ifade ediyor.

 

2.3--Amsterdam COVID-19 öncesinde de oldukça geniş bisiklet ağma sahip bir şehir. Hollanda'nın başkentinde nüfus sayısın¬dan fazla bisiklet var ve bisiklet yollarının uzunluğu 767kilometreye ulaşıyor

 

2.4--Elektrikli bisiklet markası VanMoof'un kurucusu Taco Carlier, "10 yılda gerçekleşmesi beklenen 3-6 aylık bir dönemde gerçekleşti. 2020'nin ilk dört ayında, son iki yılda sattığımızdan daha fazla bisiklet satışı gerçekleştirdik" diyor.

 

3--Brüksel'de ise, bölgesel Ulaştırma Bakanı Elke Van den Brandt, şehir sakinlerine açık bir mektup yazarak, kamu taşımacılığını kullanmamaları gerektiğini söyledi. Van den Brandt, "En yoğun iş saatlerinde otobüslerin tıka basa olmasını istemiyoruz. Tek alternatif, insanlardan otomobil kullanmalarını istemekti, fakat bu da bir çözüm değil” diyor. Bakanlığın aldığı bu kararın yansımaları da olumlu; çünkü Brüksel'de bisiklet kullanımı geçen seneye oranla % 44 oranında artış kaydetmiş durumda.

 

4--Avrupa Bisiklet Federasyonu'ndan Jill Warren göre Bisiklet kullanımı her gün daha fazla sayıda insan için bir,alternatif olmaya başlıyor. Bu noktada önemli olan bu davranış değişikliğinin kalıcı olup olamayacağı. Bunun için siyasi irade ve yatırım gerektiği gibi, vatandaşların harekete geçmesi de çok önemli” diyor.

 

5—Kişi Başına ek bisiklet yatırımları-Ülkeler-Eu/Kişi:

Finlandiya…………….7.76

İtalya………………….5.04

Fransa…………………4.91

İngiltere……………….4.8

Litvanya………………2.61

Belçika……………….0.55

Danimarka…………...0.46

Portekiz………………0.29

 

6—Yorum:İnsanların otomobilden bisiklete geçmeleri için-bu davranış değişikliği için en önemli şey herhalde bu kararı destekleyen ve arkasında duracak-kendiside bisiklet kullanan bir siyasi irade.Dileğimiz İstanbul-Ankara-İzmir-Bursa nında bir Konya gibi bisiklet dostu şehir olması.

 

Kaynak:HBT

 

7—Avrupada Bisiklet  Uygulamaları:

 

1--Kopenhag’ın merkezindeki bisiklet kiralama yöntemi, tamamen bir kamu hizmeti.

 

1.1--Bisikleti sadece sırasından çıkartmak için 20 kron ödersiniz. O kadar. İşi bitip tekrar sırasına sokarken bu 20 kronu geri alırsınız. Belediyenin, bu işten kazancı yok. Tam anlamıyla kamu hizmeti.

 

1.2--Şehrin halen 250 kilometreye yakın bisiklet yolu var. 2006-2010 arasında sadece bu yolların altyapısına 44 milyon Dolar harcandı.Şehir dışından merkeze 15 kilometrelik ilk “özel bisiklet otoyolu” 2011 sonunda hizmete girecek. Sırada başkaları da olacak.

 

1.3--Çalışma günlerinde başkente 100 bin kişi, “uzaktan” çalışmaya gelip dönüyor. Bunlardan sadece 15 bini bisikletli. Geri kalan 85 bin kişi otobüs, tren, özel arabasıyla. Hedef, bunları bisikletle yolcu etmek.

 

1.4--Yeni bisiklet yolları şöyle olacak:

 

1--Asfaltı daha düz ve pürüzsüz.

 

2--Patlak lastik, sönmüş lamba, onarım için yollarda “servis noktalan” kurulacak.

 

3--Sürücülerin birbirini geçmesine fırsat verecek genişlikte yapılacak.

 

4--Trafikli yolları kesen yerlerde öncelik bisiklete verilecek.

 

5--Bisiklet yolunda da trafik ışığı olacak. Ama, eğer saatte 20 km hızla giderlerse “hep” yeşil yanacak onlara.

 

2--Berlin ve Amsterdam zaten öteden beri bisiklet cennetiydi. Ama bir farkla: Oralarda bisiklet, şehir trafiğinin göbeğinde. Tramvayla, otobüsle, otomobille yan yana. Kopenhag gibi değil. Hatta Paris gibi bile değil.

 

3--Paris’teki uygulama için sadece ayrı bisiklet yolu yetmedi. Ayrı tür bir bisiklet üretildi. Dağ bisikleti gibi. Hantal, dayanıklı, kalın tekerlekli, devrildi mi eğilip bükülmeyen, hız yapmayan. Ve, bu da yetmedi. Belediye, bu bisikleti, kullanıcıya kiralamaya başladı. Kaç saat veya dakika süreyle isterseniz, kirasını ödeyip binersiniz. Yarım saatliği 1 euro.

 

3.1--Paris bisikletinin adı Velib=velo+li berte. Bisiklet özgürlüğü.

Bir servis noktasına gidin. Kredi kartınızla ödeme yapın. Sonraki 30 dakika içinde bisikleti kullanın. Başka bir servis noktasına götürüp bırakın. Bisikleti iade ederken, kartınızı tekrar okutun. Eğer fazla kullandıysanız, ödeyeceğiniz ek ücret, kartınızdan çekilir.

Şimdilik 20 bin kadar bisiklete 2 bine yakın servis noktası var. Her 300 metrede bir.

 

3.2--Velib teknisyenleri şehri 130 elektrikli bisikletle dolaşarak servis noktalarını denetliyor. Seine nehrinde bir yük teknesi, nehir boyunca 12 iskelede durarak hasarlı/tamire muhtaç bisikletleri topluyor.

 

3.3--Aynı uygulama Lyon’da “Velo’v” adıyla yapılıyor. 2 bin bisiklete 15 bin abone var. Yıllık abone ücreti 29 euro. Aslında bütün bu hikaye, La Rochelle şehrinde başladı. Şehir içi ulaşımda bu tür kiralama yöntemini ilk uygulayanlardan.

 

Kaynak:Yenileşim-Edip Emil Öymen

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 389

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.