MAKALELER / Çamaşır Kurutma Makineleri Çevreye Zarar Veriyor






Çamaşır Kurutma Makineleri Çevreye Zarar Veriyor

 

1--Mikroplastiğin çamaşır makinesi ve arıtma tesislerinden akan sularla iplik şeklinde çevreye yayıldıkları zaten biliniyordu. Fakat mikrolitlerin çamaşır kurutma makinelerinden çevreye yayılışı pek bilinmiyordu.

 

2--Plastik mikrolitler kısa bir süre önce Arktikteki karda bile tespit edilmişti.Central Wyoming College kurumundan Kirşten Kapp ve Rozaila Temiz Okyanus Projesi’nden Rachael Miller, çamaşır kurutma makinesini mercek altına aldılar. Açığa çıkan mikrolitleri iki farklı yerde (Idaho ve Vermont) farklı kurutma makineleriyle belirlediler. Idaho’daki makine on yıldan daha eskiyken, diğeri sadece iki yıllıktı.

 

3--Araştırma çerçevesinde 12 yeni pembe polar battaniye kullanıldı. Bu renk iki evde de diğer çamaşırlarda bulunmadığı için polar battaniyelerdeki pembe iplikler kolayca ayırt edilebilecekti. Deneyler en az 7 santim kar yağdığı zaman gerçekleştirildi. Belli yerlerden kar örnekleri alan araştırmacıların sonuçlarına göre en fazla iplik havalandırma açıklığının üç metre ilerisinde bulundu.

 

3.1--Araştırmacılar, çalışmanın çamaşır kurutma makinelerinin çevreye çok fazla sentetik ve sentetik olmayan mikrolit yaydığını göstermesi açısından önemli olduğunu söylüyorlar.

 

4—Yorum:Çamaşır yıkama ve kurutma makinelerinden çevreye yayılabilen mikroliflerin yayılımını engellemek için makinenin dış ortama açılan çeşitli bölümlerine hepa filtre mi kullanmak gerekir.

 

Kaynak:HBT-Electric clothes dryers: An underestimated source of microfiber pollution, Plos One, 7.10.2020.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 456

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.