MAKALELER / Hava Tahmini-Lokal Hava Tahmini Yapmak






Hava Tahmini-Lokal Hava Tahmini Yapmak:

 

1-- California Üniversitesi'nde yeni çalışmaya başlayan Mühendislik profesorü Coimbra, yeni bir yöntem deneyerek bulutlann nasıl hareket edeceğini ve şekil değiştirecegini öğrenmek icin bir bilgisayar algoritması yazdı.

 

2--Altı yıllık çabanın ardından bir tahmin lotoru geliştiren 44 yaşindaki Coimbra e 37 yaşındaki ortağı Jan P. Kleissl, yazılımlarının tahminlerindeki dogruluk oranın yaygın kullanılan modele göre % 20 ile 40 arasi daha fazla olduğunu söylüyor.

 

3--Hava, enerji ve elektrik şebekesi zamanlarına göre bu yazılımla, yenilenebilir enerjinin üertimini hızlandırarak enerji maliyetlerinde milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayabilir.

 

4--Dogruluk oranı düşse de 7 güne kadar tahminler yapan Coimbra, "Size pazar günü saat 16:23'te ne olacagini söyleyemem ama bugün öğle ve akşam 6 arası ne olacağını söyleyebilirim" diyor.

 

5--Enerji piyasalannda tasarruf sağlayan teknoloji, daha ileri netlik sunarak hava tahmini işini de büyük ölçüde degiştirebilir. Bu veriler havaalanlarına fırtınaların ne zaman gelip gideceğini daha net biçimde söyleyip rotarlan azaltabilir

 

6--Çiftçiler ilk don veya yağmur fırtınasının ne zaman olacağını bilir ve böylece sulama için su pompalama ihtiyaci azalır.

 

7--Tahminler orman yangını ekiplerini yönlendirebilir veya bir kasırgamn vuracağı yerleri saptayabilir.

 

8--Tahminler ilk olarak muhtemelen, bazılarında fazla elektriği depolayip ihtiyaç halinde sahvermek için sıralar halinde destek pilleri bulunan büyük ve masraflı güneş ile rüzgar çiftliklerinde kullanılacak.

 

9--Coimbra ve Kleissl'in deney sahaları, Washington eyaleti ile California'daki tesislerin çatılarında ve güneş panellerinin yaninda duran birkac uzun hava aygıtından ibaret.

En önemli aygıt, her 30 saniyede bir gökyüzünün 13 kilometrekarelik kısmının fotograflarnı çeken bir fotograf makinesi. Bulutlann hızını izleyen bu cihaz, sonraki 20 dakika için tahmin yapıyor.

 

9.1--Coimbra'nin kendiliğinden öğrenen algoritmas daha uzun süreli tahminler için onlarca ölçümü (güneş ışınımı, rüzgar hızı, uydu görüntüleri, toprak nemi) inceleyerek işe yarayanlarını seçiyor.

 

10—Yorum:Türkiyede ilgili Üniversitelerin Meteroloji Müh. Bölümlerinden öğretim üyeleri tanımlanacak bölgeler için lokal hava tahmini yapan algoritmalar yazmalı ve bunları ticari ve kamu kullanımına sunabilmelidir.Kamu otoritesi-DMİ bunun koordinasyonunu yapabilmeldir.

 

10.1--Zira lokal-bölgesel hava tahmini yazılımları bölgeler için doğruluk oranı daha yüksek tahminler için en iyi adaydır.





Makalenin İzlenme Sayısı : 743

Eklenme Tarihi : 21.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.