MAKALELER / Beyin İmplantlarında Kullanılan Teknik





Beyin İmplantlarında Kullanılan Teknik:

 

1--Uzun video filmlerini veya çok sayıda görüntüyü taramak hem zaman alır, hem de emek ister.Şimdi beyin gücünün kısmından yararlanabilen yeni bir makine bu tür taramaların daha hızlı yapılabilmesini sağlıyor.

 

2--Cortically Coupled Computer Vision System (C3Vision) adı verilen sistem New York’taki Columbia Üniversitesi’nden Paul Sajda ve meslektaşları tarafından geliştirildi.

 

2.1--Sistem, kullanıcı görüntüleri tararken kafatasına bağlanan elektrotlar üzerinden beyindeki elektriksel faaliyetleri ölçmek için bir elektroensefelogram’dan (EEG) yararlanıyor.

 

2.2--Kullanıcı ilgisini çeken bir görüntüye rastladığı zaman EEG 30 milisaniye içinde beyindeki elektriksel faaliyette ani bir hareketlenme seziyor: Bu hareketlenmeye P300 tepkisi adı veriliyor.

 

2.3--Bu işlem, kullanıcı resmi gördüğünü belirtmek için bir düğmeye basmadan çok önce meydana geliyor.

 

2.4--Sisteme bağlı bir bilgisayar P300 tepkisine yol açan tüm görüntüleri biriktiriyor.

 

2.5--Sajda bu sistemin cinayet araştırmaları yapan dedektiflerin veya tıbbi görüntüleri tarayan doktorların işine yarayacağını söylüyor.

 

3—Yorum:

 

3.1--Beyinde sistem dahilinde bir çok çözümün kalıp olarak çözüldüğü düşünülebilir.Örneğin cinsel kökenli haz için P300,sevgi duyumsama için K200 vs özel kalıplarla beyin bunu işleme alıyor olabilir.

 

3.2--Bu tepki tiplerini algılayan cihazlar ile makine ile insan arasında amaca göre yararlanılabilir. Özellikle ürün satışı için cep tlf-TV ler vs den  bu amaçla yararlanılacağı düşünülebilir.

 

Hazırlayan:HBT- Reyhan Oksay

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 332

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.