MAKALELER / Bakırın Antimikrobiyal Etkileri





Bakırın Antimikrobiyal Etkileri:

 

1--Akut gastroenterit belli bir tedavi şekli veya aşısı olmayan virüs yiyecek ve içeceklerden, kirli yüzeylere veya başkalarına temasla bulaşan bir hastalık.

 

1.1--Southhampton Üniversitesinde görevli bir grup araştırmacı %60dan fazla bakır içeren alaşımların veya bakır içeren yüzeylerin norovirüsü yok ettiğini keşfetti.

 

1.2--Daha önceki çalışmalardan bakır alaşımlı yüzeylerin bazı bakteri ve mantarlara karşı etkili bir antimikrobiyal yüzey olarak davrandığı biliniyor.

 

2—Araştırmacılardan Sarah Warnes bakır içeren antimikrobiyal yüzeylerin klinik ve kamuya açık ortamlarda kullanılmasının hayli bulaşıcı olan patojenin yayılmasını azaltabileceğini söylüyor.

 

2.1--Araştırmada görev alan Prof. Bili Keevil ise virüsün çeşitli yüzeylerden bulaşabildiğin! ve pek çok temizlik maddesine karşı dayanıklı olduğunu, bu yüzden de bu yüzeylere temas eden insanlara bulaşabileceğini belirtirken kapı kolu ve musluk gibi bakır yüzeylerin bunu önemli bir oranda azaltabileceğini söylüyor.

 

2.2--Bu çalışma PLOS ONE isimli dergide “Noro virüsün kuru bakır alaşımlı yüzeylerde inaktivasyonu” başlığıyla yayımlandı.

 

3—Yorum:

 

1—Eskiden kalaylı bakır kaplarda yemek yapılırdı.Bakır yüksek ısıl iletkenliği pişerken yemeğin lezettini artırırdı.Bu nedenle tekar krom-kalay vs kaplı yemek kaplarının kullanıma girmesi uygun olabilir.Kamu yönetimi de bunu destekleyebilir.Girişimciler bu işe girebilir.

 

2—Kapı kolları-tutamaklar vs bakır alaşımlı madenlerden yapılması ile daha az virus kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına yardım edebilir.

 

Kaynak:HBT





Makalenin İzlenme Sayısı : 352

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.