MAKALELER / Güneş Panellerinde Daha Yüksek Verim-Çift Yüzlü Paneller





Güneş Panellerinde Daha Yüksek Verim-Çift Yüzlü Paneller:

 

1---Yeni bir araştırmada hem Güneş’in pozisyonuna uygun olarak yön değiştiren hem de çift yüzü olan güneş panellerinin elde edilen enerji miktarını önemli ölçüde artırabileceği gösterildi. Daha önce bu iki özellikten yalnızca birine sahip olan ayrı ayrı sistemler geliştirilmişti ancak bu yeni araştırmada bilim insanları iki özelliği birleştirmenin sağlayabileceği faydaya odaklandı.

 

2--Singapur’daki Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsünden Carlos Rodriguez- Gallegos ve ekibinin araştırmasında, Güneş’i takip eden çift taraflı güneş panelleriyle %35 daha fazla enerji elde edilebildiği ve ortalama elektrik maliyetinin %16 oranında azaltılabildiği bulgulandı.

 

3-- Rodriguez-Gallegos’un belirttiğine göre çift taraflı güneş panelleri arka yüzeyleriyle yerden yansıyan enerjiyi soğurma avantajına sahip.

 

4--Güneşi takip eden güneş panelleri iki şekilde olabiliyor. Tek eksenli takipçiler, yüzeylerini gün içinde doğudan batıya çevirerek Güneş’i takip ediyor. Çift eksenli takipçiler ise bu takibe ilaveten mevsimlere bağlı olarak Güneş’in yıl boyunca değişen konumuna göre pozisyonlarını uyduruyor. Zira Güneş’in gökyüzünde çıktığı en yüksek konum kışın yaza göre daha alçakta oluyor.

 

5--Yapılan analizlerde bu güneş panellerinin, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilen malzeme, inşaat ve bakım maliyetleri de hesaba katıldı. Araştırmacılar tek eksenli takipçilerle birleştirilen çift taraflı güneş panellerinin, seviyelendirilmiş enerji maliyetini (elde edilen güneş enerjisinin kilowatt-saati başına ödenen maliyetin bir ölçüsü) en çok düşüren, dünyanın büyük kısmı için %16 oranında azaltan düzenek olduğunu da belirttiler.

 

6--Araştırmacılar çift taraflı güneş panelleri tek eksenli takipçilerle birleştirildiğinde %35, çift eksenli takipçilerle birleştirildiğinde ise %40 daha fazla enerji elde edilebileceğini ortaya koydu

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi





Makalenin İzlenme Sayısı : 281

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.