MAKALELER / Tarım-Modern Teknolojiler-Dijital Toprak Analizi







Tarım-Modern Teknolojiler-Dijital Toprak Analizi:

 

1—Dijital toprak analizi ve modern analiz yöntemleri kullanan bir Firma bünyelerindeki ziraat mühendislerinin ekim döneminden önce çiftçilerin tarlalarını ziyaret ederek dijital toprak analizi yapabiliyor.

 

2--Bu analizin 10 dakikadan daha kısa sürede güvenilir sonuçlar verdiğini kaydeden firma sorumlusu Tarakçıoğlu, “Analiz sonrasında, SMS ile ekimden hasada kadar doğru gübreleme, verimli sulama ve hastalıklarla mücadele konusunda çiftçilerimize özel yetiştiricilik önerileri sunuyoruz” dedi.

 

3--Programa katılan çiftçiler arasından yeniliğe açık ve kanaat önderi olanların tarlalarına sulama ve meteoroloji istasyonları kurduklarını hatırlatan Tarakçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

3.1--“Bu istasyonlardan gelen anlık veriler doğrultusunda çiftçiler, hava ve toprağın sıcaklığını ve nem oranmı takip ediyorlar. Ayrıca sulama ihtiyacı, hastalık riskleri, uygun ilaçlama saatleri ve hava durumu bilgisine erişiyorlar.

 

3.2--Tarlalarına ve ürünlerine özel olarak etkin sulama ve ilaçlama kararları alıyorlar. Bu sayede hem hastalık riskini azaltıyor, hem de doğru zamanda, doğru miktarda kaynak kullanarak tasarruf sağlıyorlar.

 

4--Bir diğer uygulamalarının da uydu ile ürün takibi olduğunu söyleyen Tarakçıoğlu, bu hizmetten yararlanan çiftçilerin, mısırın tarladaki gelişimini ve sağlığını gözlemleyebildiklerini ifade etti. Tarakçıoğlu, şunları söyledi:

 

4.1--“Gözlem uydularının üzerindeki sensörlerle tarım alanlarından yansıyan mavi, yeşil, kırmızı gibi görünen ve yakın kızılötesi, kızılötesi gibi görünmeyen tüm ışıklar saptanıyor.

 

4.2--Bu sayede tarladaki bitkilerin klorofil yoğunluğu hesaplanıyor. Örneğin klorofil yoğunluğu az ise tarlada az gelişmiş bölgeler tespit edilebiliyor. Ayrıca ekimden hasada çiftçilerimize desteğimizi sürüyor.

 

5—Tarakçıoğlu , 1000 Çiftçi 1000 Bereket Destek Hattı’nı (444 5 175) kurduk. Böylelikle ihtiyaç duydukları her an ziraat mühen­dislerine ulaşabilmelerini sağlıyoruz. Ayrıca çiftçiler, kurduğu­muz çevrimiçi iletişim platformları üzerinden her türlü öneri ve deneyimlerini paylaşabiliyor.”


5.1--Tarakçıoğlu eğitim toplantılarımızı dijital platforma taşıdık. Bu kapsamda 1000 Çiftçi 1000 Bereket TV’yi kurduk ve canlı yayında dört eğitim verdik. Çiftçiler canlı yayında uzmanlara sorular sorma ve danışmanlık alma imkanı buldular.

 

5.2--Bu eğitimler, 1000ciftcil000bereket.com sitesi üzerinden tüm çiftçilerin erişimine açık” diye konuştu.

 

 

Kaynak:Para Dergisi-6-12.09.2020





Makalenin İzlenme Sayısı : 313

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.