MAKALELER / Hollandanın Tarımda Başarısı





Hollandanın Tarımda Başarısı:

 

1--Hollanda küçük bir ülke olmasına rağmen dünyada tarım ihracatında ikinci sırada yer alıyor. Hollanda Tarım Bakanlığı verilerine baktığım zaman 95 milyar euro'ya yakın tarım ürünü ihracatı gerçekleştirilmiş. Tabii sadece tarım değil teknoloji de ihraç ediyoruz.

 

2--Hollanda'nın tarımda bu kadar vizyon sahibi olmasının nedeni, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanılan kıtlık. Tekrar savaş ve kıtlık yaşamamak için özen gösteriyor. Sadece kendi ülkesinde değil, dünyaya da ihracat yaparak tarımı ne kadar önemsediğini göstermiş oluyor.

 

3--Az toprakla büyük verim elde ediyoruz. Domates, biber, salatalık ihracatında ilk sırada yer alırken, armutta ise dünya ikincisiyiz. Bu başarıların nedeni ise bilime dayalı ve sanayi ile uyumlu olarak çalışılması.

 

4--Her şey çok profesyonel olarak ilerliyor. Sürekli yeni adımlar, yeni stratejiler geliştirmek lazım. Bunu yapan ülkeler başarılı oluyor. Dinamik şekilde ihtiyaca göre yapılması gerekenler yapılıyor.Paydaşların bu stratejideki önemi büyük.

 

4.1--Özel sektör, üniversiteler ve hükümetin uyum içerisinde çalışması gerekiyor. Ortak çalışma içerisinde neler yapılabiliyor, onları ele alıyoruz.

 

5--Hassas tarım ve akıllı tarım son 100 yılda inanılmaz gelişti. Şu anda endüstri 4.0'dayız.

 

6--Siber dünya tarımı kontrol ederken, siber güvenliğinde önemi artıyor.

 

7--Bilişimde kendini geliştiren ülkeler dünyada lider olacak. Ben ve üniversitedeki ekibim, tarımda ve çiftlikte yönetim sistemleri üzerine araştırma yapıyoruz.

 

8-- Önemli konuların başında ise milli tarım yazılım sistemi ve çiftlik sistemi geliyor.

 

Kaynak:Para Dergisi- Dr. Bedir TEKİNERDOĞAN / Hollanda Wageningen Üniversitesi Öğretim Üyesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 309

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.