MAKALELER / Cnc Freze Tezgahı-3D-Yerli- Yazıcı Üretiminin Önemi





Yerli Cnc Freze Tezgahı-3D Yazıcı Üretiminin Önemi:

 

1--Yerli CNC Tezgahı üretmek önemli.Bursa da BUTGEM  li öğrencilerinin ürettiği ve yerlilik oranı 

% 88 olan tezgahların bir tanesinin piyasa değeri 100 bin lirayı geçiyor.

 

2--BUTGEM li öğrencileri ise bu tezgahların birini 6’da bir fiyatına, yani 18 bin liraya mal etti. BTSO’da sergilenen takım tezgahları Bursalı sanayicilerden de tam not aldı.

 

3—Butgem de bu tezgahlardan İki tane 3 eksen CNC Freze ürettildi. Bu takım tezgahının yerli olarak, bir okulda üstelik de ithalat değerinin altıda bir fiyatına yapıldığını göstermiş olduk.Ayrıca bu tezgahlar için okulda Ciddi bir geliştirme süreci yaşanıyor.

 

4—CNC Tezgahlar konusunda görüşü alınan Bir Meslek Odası Başkanına göre Takım Tezgahları üretimi dünyada tekel firmaların kontroluna girdiği için bu treni kaçırdık şeklinde.Bu bir görüş.Karşı görüş olarak Türkiye de devlet destek verirse firmalar ve kurumlar 6 da bir fiyatına bu tezgahları üretir ve yerli firmalarda  bu tezgahları tercih edebilir.

 

4.1—Diğer bir konu olarak da ülke olarak 3D yazıcıların imalatına girilmek zorunda olduğumuz.Bu cihazlar makine imalatından,organ üretimine ve plastik parçaların üretimine ve hatta konfeksiyon üretiminde kullanılabilmekte.


4.1.1--Bu tezgahlar ile normal seri üretim konfeksiyondan 5-10 kat daha fazla tişört bile üretilebilmekte.Bu durumda bu işi yapan bir Amerikan firması Bengladeşten , Türkiyeden daha ucuza tişört üretebilir.Sonuç olarak bu cihazları-3D yazıcıların üretimine ülke olarak girilmesi ve kamusal teşviklerin verilmesi herhalde gerekir.

 

4.1.2--Türkiye,ülke olarak 3 D yazıcılarda sektörel olarak makine imalatı,organ üretimi, konfeksiyon ürünleri üretimi ve bina üretimi konularına girmeli zira bu alanlarda ,Türkiye nin,makine imalatı,sağlık, konfeksiyon ve inşaat üretiminde stratejik olarak güçlü bir alt yapısı var.


4.1.3--Eğer konfeksiyon üretiminde 3D yazıcılara yönenilmez ise ABD vs ülkeler hızla bu alana girerek,ülke olarak yapılan imalatı anlamsız hale getirebilir.Özellikle bina inşasında 3D yazıcılarla üretime mutlaka girilmeli.

 

4.1.1—Bir başka konu olarak 3D yazıcılar ile herşey üretilir anlamı çıkarılmamalı.3D yazıcılarla üretim yapıldıkça üretimin sınırları da belirli hale gelecektir.

 

Kaynak:Butgem'li Öğrenciler Yerli Cnc Freze Tezgahı Üretti--Esraözarfat- Bursa


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 367

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.