MAKALELER / Aşınma ve Korozyona Karşı Akımsız Nikel Kaplamalar- Petrokimya'da





Aşınma ve Korozyona Karşı Akımsız Nikel Kaplamalar- Petrokimya'da:

 

1- Petrokimya sektöründe her yıl milyonlarca dolara mal olan korozyon ve aşınma kayıpları, fonksiyonel kaplama teknolojilerine olan talebi artırmaktadır.

 

2--Korozyondan ve aşınmadan kaynaklı problemler santral işletmecilerine milyonlara mal olmaktadır. Çözüm olarak, akımsız nikel kaplamalar hem fiyat/ performans, hem teknoloji hem de üretimin devamlılığı anlamında yıllardır kullanımda olan fonksiyonel kaplama uygulamalarıdır.

 

3-- Kurulduğu bölgeye de bağlı olmak üzere, bir petrokimya rafinerisinde son derece korozif ve aşındırıcı servis şartları vardır. Bunlar, yüksek hidrojen sülfür ortamları, debili akan asit-baz kimyasallar, çamur-kum, deniz suyu veya klorlu buhar bulutları, güçlü rüzgar koridorları, yüksek sıcaklık bölgeleri (-250C ) vb. olarak sıralanabilir. Santrallerdeki önemli parçalardan olan akış kontrol üniteleri (vanalar, pompalar vb.) bu gibi ortamlarda uzun sure kullanılabilmeleri için akımsız nikel ile korunmaktadırlar.

 

4--Detaya girilmemekle birlikte, basınç kaplan, reaktör ve eşanjör bağlantı ekipmanları, filtre gövdeleri, döner ekipman ve dişlileri, kompresör bıçakları ve emicileri, püskürtücüler ve sprey nozülleri santrallerdeki akımsız nikel için kullanım alanlarıdır.

 

5--Bu anlamda, akımsız nikel kaplanmış her parça, ömrünü ortalama 2 katı süre artıracağı için bakım onarım maliyetleri oldukça iyileşecektir.

 

5.1-- Çok pahalı olan alaşımların özelliklerine butik bir yüzey işlem ile ulaşıldığı için de satınalma kalemleri azaltılacaktır.

 

Kaynak:pompa-vana.com-Aralık2016- Caner EVİRGEN - Metalürji ve Malzeme Mühendisi (BSc.), canerevirgen@cagenindustries.com-CAGEN Endüstri Ltd. Şti. İstanbul-Türkiye

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 370

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.