MAKALELER / Yüksek Katlı Binalarda Mekanik Tesisat Kriterleri






Yüksek Binalarda Mekanik Tesisat Kriterleri


1—Isı yalıtım:Bina cephesi 6 normal kata kadar 5 cm karbonlu strafor+perlitli sıva,6 normal kattan yüksek binalarda 5 cm taş yünü üzeri seramik-betopan kaplamalı olabilir.


Boya olarak açık renk su bazlı kendini temizleyen boya kullanmak.


Çatıda kiremit-altına 8 cm taş yünü yapılmalı.-iki daire arası çift tuğla arası 2 cm yumuşak beyaz strafor olmalı,kat şapları ve tavanı perlitli şap üzerine alçı sıva olmalı,yere inen mantoyu delinmeye karşı korumak için  yerden 170 cm yukarıya kadar olan kısmı manto üzerine iki kat kalekim-iki kat mineral sıva yapılmalı.


2—Sıhhi-Yangın Tesisat:


2.1—Su Deposu:En ucuz su deposu sikalı(su yalıtımlı) betondan yapılan betonarme su deposudur.


Betonarme su depoları temel blokundan ayrı blok zemini üzerine membran serildikten sonra 15-20 cm kalınlığında donatılı olarak sikalı betondan dökülür.


İkinci tip depo galvaniz depolardırBu depolar katodik koruma için topraklama yapılmalı.3.tip depolar 5-10 tonluk plastik depolardır.Depo hacmi yangın için 50 ton – bina temiz suyu için (daire sayısı/2) kadar tonda olmalı.


2.1—Yangın Hidroforu:Yangın hidroforu olarak çift milli-dikey pompalı jokerli 50 m3/h-8-9 barlık hidrofor yeterli olabilir.2.2—Bina hidroforu olarak debisi (daire sayısı/4) m3h olup,basıncı 5 katlı binalarda 6 bar,yüksek binalarda 8-9 bar olabilir.


2.3—Yangın sprikleri 12 sprink grupları olarak 80 mm lik ana boruya bağlanabilir.Yangın dolapları 65 mm lik galvaniz boru olarak çekilebilir. 2.3.1—Yangın kolektörüne mutlaka şehir şebeke bağlantısı yapılmalıdır. Kapıcı dairesi saat çıkışından bir hat vanalı olarak yangın dolapları hattına-kollektöre bağlanmalıdır.


2.4—Bina ana su hattı mutlaka direk şebekeye bağlanmalıdır.Hiç olmazsa şebeke 8. Kata kadar besler 8. Kattan sonrasını hidrofor besler.Kısaca tasarruf sağlanmış olur.Ana su hattı 2 adet 65 mm çapta çekilebilir.


2.5—Bahçe sulama için 25 mm ana hat ve buna bağlı musluklar çekilebilir.Bahçeye %70 meyve(6 cm çapında,5x5 cm çıta ile  korumalı kanada cevizi-süs armudu-ıhlamur-çam uygun değil) ve %30 süs ağacı-çalı—ayrıca çocuklar için kauçuk taban üzerine çocuk oyun grubu ve banklar—


3—Kalorifer Tesisatı:


1-Kazan:Dilimli döküm-atmosferik brürülörlü-yoğuşmalı-dilimli-döküm kazan olmalı.Kazan kapasitesi için daire başına 15.000 kcal alınabilir.Kazan pompası debisi olarak (daire sayısı) m3/h alınabilir.Kazan dairesi havalandırması için yerden 20 cm yukarıda ve tavandan 20 cm aşağıda 2 adet 50x50 cm2 menfez bırakılması-


kazan dairesinde bekçi odasına bağlı doğalgaz alarm sensörü olması gerekir.Kazan 20 cm yüksekliğinde beton(sert mavi straforlu) kaide üzerinde olmalı ve kazan kaideye kauçuk lastik üzerinde yerleştirilmeli-


kazanda su eksilmesine karşı 20 mm su bağlantısı yapılması-pis suyun gitmesi için sifonlu 15x24 cm süzgeç konulması.


2—Kalorimetrelerin kablolu yerine kartlı olması(yönetime borç bırakmamak için)-radyatörlerin termostatik vanalı olması-ses yalıtımı için kazan pompa çıkışına kompansatör konulması--ısı tasarrufu için kazan baca arasına ekonomizer(dönüş suyunu kazana girmeden önce ısıtmak için)konulması 


3--kullanım sıcak suyu için yazın mevcut kazanı boşa çalıştırmak yerine ayrı bir sıcak su kat kaloriferi kurmak(kull sıcak su kat kaloriferi kapasitesi daire başına 5000 kcal ve boyler hacmi daire başına 150 lt kabul edilebilir) (kazan +kat kaloriferi) veya kull. sıcak suyu için şofben kullanmak.


4—Havalandırma Tesisatı:1--Otoparklarda havalandırma kanalları için menfezlerin  % 50 si havadan-%50 yerden gitmeli-Kanal ile fan bağlantısına ses için branda kullanmak-fan 1500 ve 3000 devirde(elektrikçi hız anahtarı kullanmalı-fanların anahtarı bekçi odasında olmalı) çalışabilmeli-


1500 devirde havalandırma(zaman saati ile sabah/akşam 7-8 arası çalışmalı) ve 3000 devirde duman tahliye yapmalı.


2--Sığınak havalandırmada sığınağa hava basılmalı- 


3--merdiven basınçlandırma için en üst sahanlıkta 20.000 m3 fan kanal ile merdivene menfezlerden hava basmalı-kanallar kat arasında yerden tavana çekilmeli-kat döşemeleri 20 mm hilti ile delinmeli-kanalın yere temas ettiği noktalara çekomastik çekilmeli-kat döşemesinde demire dokunmadan açılan delikler ile hava geçişi sağlanmalı


 4—Kat koridoru duman tahliyesi için çatı arasına 20.000 m3 fan konulmalı-kanal ile yangında kat koridorlarından duman emilmeli(karşılıklı pencere varsa gerek yok).                                                                                      


5—Yenilenebilir Enerji Tesisatı:Toplam inşaat alanı 20.000 m2 aşan binalarda boylere bağlı çatıya konan güneş kolektörü yapmak ve bahçe aydınlatmayı fotovoltaik panel ile sağlamak.                                                            


6—Asansör için makine dairesine her motor için pencereye 30 cm fan takıp-panoda meşgule bağlamak----asansör kabin içi diyafon bekçi odası bağlantısı yapmak--Asansörlerin TSE muayene raporunu alıp başvuru yapmak.                                                                                                                                                                     

6—Mimari tasarımda salona daha az yer bırakıp minimum 15 m2 balkon ve 15 m2 mutfak yapılması-binanın sıcak suyunun çatıya konan güneş kolektörü ile sağlanması-çöp için 80x120 cm havalandırma bacalı çöp odası yapmak-


bahçeye 40 cm derinliğinde 3 m çapında etrafı banklı olan mermer havuz yapmak-havuza fıskiyesi dalgıçlı fıskıye olmalı.Bunun için küçük dalgıç pompa üstüne fıskiye monte etmek. 


Bu şekilde alttan emip üstten basmak.Bu dalgıçlı fıskiyeyi yazın havuza koymak-kışın depoya kaldırmak-havuza 25 mm temiz su hattı çekmek-havuz boşaltma için 50 mm hat çekmek.


Erkekler için lig tv odası-30 plastik sandalye-kadınlar için kameriyeli çocuk oyun grubu yapmak





Makalenin İzlenme Sayısı : 281

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.