MAKALELER / Temiz Su Üretme Teknolojileri-İstanbul için Çözümler





Temiz Su Üretme Teknolojileri:

 

1--İstanbulda temiz su üreten yeni teknolojilerin bilinmesi için gereken teknoloji satın almaları yapılabilir.Bu anlamda atmosferdeki su buharını emip temiz su haline getiren teknolojiler önemli.

 

1--Bunlardan biri EWA cihazı. İsrailli işadamı Etan Bar, sirketi EWA (Extraction of Water from Air) ile havadaki bu suyu kazanmaya yarayacak bir yontem geliştirdi.

 

2--Yöntemin esasaı havadan Silisyum temelli jel granuller ile havanın buharının emilmesine dayanıyor.25 m3 su ureten bir sistemin fiyatı yaklasik 93.000 avro.

 

3--Geliştirdigi aygıtlar Kıbrıs ve israil'de kullanılmaya baslandı.Uygulamanın önkosulları Havadaki nem orani %20'nin, sıcaklık da 4 C üstünde olmalı

 

4--İsrailli işadamı bavul büyüklüğündeki aletlerden günlük kapasitesi bir milyon litreyi aşan su fabrikalarına kadar, akla gelebilecek her türlü modeli sunuyor

 

5--Orta boy bir aygit bir litre su kazanmak icin yaklasik 0,3 kilovat/saat elektrik enerjisi tüketiyor. Bar'in jeneratorleri doğrudan suya ihtiyaç duyulan yerlerdeçalıştırılabiliyor. Üstelik su o kadar temiz ki, temizlemek gerektirmiyor.

 

6-- Kalkınmakta olan ülkelerde, halkin en zengin %20'lik kesimi şebeke sistemiyle ulaşan suyun %85'ini, en yoksul %20'lik kesimiyse yalnizca %15'ini kullanabiliyor.Su da adalet için  belli m3 kadar düşük fiyat-belli m3 den sonra fiyat logaritmik olarak  yükseltilmeli.

 

6.1--2023 yılı için 


tarımsal sulama icin............... 72 km(%65), 


içme suyu için.............................. 18 km3 (%15), 


sa­nayi faaliyetleri icinse................ 22 km3 (%20) ol­mak üzere 


toplam ..........................................112 km3, toplam su potansiyelimizin tümüyle kullanımı olacağı öngörülmekte.


6.2--Tarımda sulamada tasarrufu ancak ve ancak


1--yeraltı damlama sulama ve


2--kuraklığa dayanıklı yerel türlerin ekimi


3--su kullanımı az ürünlerin üretimi ile mümkün olabilir.ki su obezi ürünler 1 kg için sığır eti-16000,çikolata-24000,tavuk 4000 gibi ürünlerin kullanımından aza doğru gitmek gerekir.


4--Fıskiye sulamalarını da pilli solenoid vana ile sabah serinde yapmak gerekir.

 

7—Temiz su üretme teknolojlierinde birisi de BM destekli Siemens Water Technologies'dir. Bir ekip taşınabilir su arıtma sistemi olan SkyHydrant'i geliştirdi

 

7.1--Bangladeş'teki 20 SkyHydrant günde 200.000 litre temiz içme suyu üretiyor

 

7.2--SkyHydrant kirli suyu 20.000 adet ultra ince fiberden yapilmis, bir zardan geçirerek temizliyor. Zar, capı 0.1 mik-rometreden büyük olan parcacıklardan gecirmiyor. Sistemin bir diğer avantaji da ne elektrik enerjisine ne de kimyasal maddelere ihtiyac' duymamas. Sistemin maliyeti kiş i başma 20 doları aşmadığı için kalkınmakta olan ülkelerdeki en yoksul kesime bile ulaşabiliyor.

 

8-- Hollandalı bir şirket, su arıtımı için yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Acı veya tuzlu suyu içilebilen temiz suya dönüştüren bu cihazin en buyuk özelligi mobil olmasi. Kurulumu çok basit ve rahatlıkla taşınabiliyor. Üstelik gevre dostu bir cihaz. Guneş enerjisi destekli bile bu cihaz için gerekli enerjiyi sağlayabiliyor. Hollandali şirket, teknik destekli ticari anlaşmalar yapabilecegi firmalarla görüşmek istiyor.Para Dergisi-EBİLTEM-EBİC- Referans numarasi: 09 NL 60AH 3EJX

 

9—Nanopas ile içme sularından arseniği temizleme:


9.1--Rice Universitesi bilim ekibi, büyük boy pas parçalarını ısıtılmış oleik asit-zeytin yağı içinde eriterek nano parçacıklar elde etmeyi basardi. Oleik asidin zeytin yağı içinde bol miktarda bulunmasından yararlanan Colvin, demir oksit nano parçaçıklarını suya kattığı zaman arseniğin bunlara yapışarak topak oluşturduğunu ve bu topaklann bir elektromiknatıs ile kolayca sudan ayıklandığını keşfetti.


9.2--Nano pasları olusturmak için gerekli olan sıcaklık tava yardımı ile elde edilir. Simdi yoksul bolgelerdeki insanlar igin ucuz malzeme ve donanımı uretecek bir strateji geliştirmeye galisjyoruz."

 

9.3--Bir tavaya az miktarda zeytin yağı koyun.İçine pas ilave edip yavas yavas. kaynamaya birakin. Bu, gelişmekte olan ülkelerdeki kirli içme sularının kolayca temizlenmesini saglayacak olan bir yöntem. Bu yöntem ile nano boyutlardaki pas parçacıkları, içme sularının içerdigi arsenik kalıntılarını kolayca temizleyecek.

 

9.4-- Demir oksit parçacıklarının boyutlarının küçültülmesinin yüzey alanlarını büyüttüğü ve daha fazla arseniği temizleyebildiğini ortaya çıkartı. Colvin, "Bir kg nano pasın yüzey alanı alanı bir futbol sahasına eşittir.Ayrıca pas yine özel değirmenlerde öğütülerek nano hale getirilebilir.


10--İstanbul için Su Çözüm Önerileri:

 

10.1--Melen projesi gibi pahalı çözümlere karşı ilk yatırım ve işletme maliyetleri toplamı 1dolar/m3 altında kalacak deniz-karadeniz suyundan şehrin kullanım suyu üretecek 200300.000 m3/gün kapasiteli  ters osmoz-desalinasyon(tuzdan arıtma) tesisi  kurulabilir.Bu tesis İstanbul su temin sisteminin sigortası olabilir.

 

10.2—Kente verilen suyun % 24 şebekede kaybolmakta.Bunu gidermek önemli bir çözüm olacaktır.Bu problem için 1-yeni şebeke yapılabilir 2-Borular kademe kademe bakıma alınır içi görüntülenir-robot yada püskürme metotlar ile su sızdıran yerler özel kimyasallar ile tıkılabilir.

 

10.3—Su toplama kapasitesinin artması için batıda ıstrancalara doğuda melen çayına kadar uzanılmış.Bu sulara İstanbul halkının olduğu kadar orada yaşayan yeşilin ve halkında ihtiyacı var.

 

10.4--Ayrıca İstanbul un iklimi ne ise Melen çayının iklimi de ona yakın.İstanbulda kuraklık varsa,Melen de de kuraklık var denilebilir.Taşına suyla İstanbul un suyu çevrilmek zorunda kalınmaması için sürdürülebilir su yönetimine ihtiyaç var.


Bunun 4 dayanağı olacaktır.


1-Ciddi anlamda konutlar-işyerleri vs için uygulanabilir su tasarrufu tedbirleri.


2-Depolama kapasitesinin artırılması,


3—İstanbula yağışın çekilmesi tedbirleri.


4—Deniz suyundan kullanım suyu üretme tesisleri kurulması


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 246

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.