MAKALELER / Sıhhi Tesisat Uygulama Kuralları








1--Sıhhi Tesisat Uygulama Kuralları-1:


1--Sihhi Tesisat Hesapları-Yaklaşık Hesaplar-Formüller:


Temiz Su Ana Kolon Çapı: (Daire Sayısına Bağlı):

 Binalar için ana su kolonu çapı genel formül:                  


a)-- d(mm)=daire sayısı+22

 

2-- 5  katlı binalar için

2.1--kat da  Tek daire…….DN32         

2.2-- kat da Çift daire……DN40

 

3--Su saati dolapları

3.1--Dolaplar ; Çift tarafa Açılabilir ve ahşap olmalı  


3.2--Dolap ölçüleri ;

1--kat da  tek daire için…….60x40x15 cm      

2--kat da  Çift daire için……60x60x15 cm      ölçülerinde   olmalıdır.

 

4--Pis Su Boru çapları:


4.1--Bodrum Kat Tavanında:Bodrum Kat  tabanında 150 mm lik kalın et kalınlıklı pis su borusu  ağzı kapatılarak temel demiri içine döşenir ve temel betonu dökülür.Uygun noktalarda temizleme kapakları olmalıdır.


4.2--Bodrum tavanında  toplanırken ; 

1--Kat da tek daire için…….125 lik    

2--Kat da çift daire için……….150 mm lik  

kalın et kalınlıklı PVC pis su boruları ile kelepçeli olarak toplanır ve oradan rögara verilir.

 

3--Binalarda Bodrum kat tavan yatay toplama pis su boru çapı genel formül:                                                       


3.1--  Boru Çapı     d(mm)=6 x daire sayısı+100      veya 

0-2 Daire.....................100 mm

3-7 Daire.....................125 mm

Daire Sayısı>=8..........150 mm

 


1.1--Mekanik Tesisat Uygulama Bilgisi:


1--Binada Ana Su Hattı  DN................lik  doğalgaz kelepçeli olarak çekilecek


2--Bina temeline 150 mm lik pis su borusu temizleme kapaklı  olarak çekilecek


3--Su saati dolaplarının ahşap çift  kapaklı açılır olması uygundur.

 

4--Bina için .........ton luk plastik su deposu  ve ...........m3/h---...........barlık Hidrofor  konulacak. Su deposu odası asma kilitli 30x30 mm profil üzeri  çelik hasır ile kapatılabilir. Borular terzisinde kelepçeli çekilecek.

 

5--Merdiven kovası havalandırması için


a)-Çatı kapağında 15 cm açıklık yapmak


b)-Vasistaslı açılabilir pencere takmak uygun olacaktır.


6--Yönetmelik Gereği İskan raporu için binanın kurulum alanı dışında kalan arsa alanında her 25 m2 ye de bir ağaç dikilmek zorunluğu vardır.Bu nedenle cephe boyunca 3 m de bir kaldırım taşı kenarında 40x40 cm derinliği 40 cm çukura dibine kök için bir miktar kum koymak suretiyle 5-6 cm çapında sokkataki ağaç türlerine yakın-aynı likstrüm meşe-ıhlamur-süs eriği  erguvan dikilebilir.


2)-Temiz Su Tesisatı:


21--Binalarda Su Deposu Yapımı:


1-- Betonarme su depoları:


1.1-- Betonarme su depoları, ya Dilatasyonla temelden ayrı olarak dökülmeli yada Temeli döküldükten sonra temel betonarmesi üzerine membran kaplandıktan sonra temelden ayrı çalışacak şekilde su yalıtımı yapılmış suretiyle   bir betonarme su deposunun tabanı-duvarı-tavanı 10-15 cm donatılı-perde olarak imal edilebilirler.


1.2--Kısaca Betonarme su depoları ,Temel betonu yapıldıktan sonra dökülmelidir diğer bir deyişle Betonarme su depoları temel betonu ile aynı anda dökülmemelidir.


1.3--Bina içlerinde betonarme su deposu yapılmasının sakıncası; bina oturdukça su deposu zeminde çatlaklar oluşmakta ve buradan zemin altına su sızmakta zemin altı sıvılaşmakta-ve ayrıca temel donatısı çürümekte.Bu probleme çözüm olarak,


1.3.1--betonarme su deposunu bina temelinden dilatasyonlu ayrı yapmak yada temel döküldükten sonra dökmek gerekir.


1.4--Deprem anında binada ve depoda çatlaklar oluşabileceği için-hatta betonda yırtılma durumu olursa-deponun suyu binanın bulunduğu katını da basabilir.Yangın su depoları için örneğin 150 ton su bodrum katı basarsa-2000 m2 bir alanda 7,5 cm su yüksekliği oluşturacaktır.


2--Bunun için Böyle bir deponun 70x70 cm2 sacdan depo temizleme-müdahale kapağı olmalıdır.


3--Depo  içine , içten ve dıştan sürme esaslı su yalıtımı yapılmalı hatta su deposu betonuna  m3 te 6 TL daha fazla ücret ödeyerek betona sika katılarakyani sikalı beton ile depo duvarları dökülmek suretiyle  su yalıtımı yapılmalıdır.


4--Depo içi fayans kaplanabilir.


5--Betonarme su depo dökülürken , depo tahliye vanası konulmalıdır.Betonarme su depolarının duvarına ,depo emiş borusunu alabilmek için karotla delik açılmalı- açılan delikte duvarın iki tarafına 45 derecelik pah yapılmalı-deliğe geçirilecek plastik boru(en az 1”) üstü yağa karşı iyice silinip-zımpara çekilmeli ve Ondan sonra deliğe oturtulup-su yalıtımlı(sikalı harç ile) ile iyice sıvanmalı.kurumaya bırakılmalı.


5.1--Eğer galvaniz boru konulacaksa , borunun etrafına ,boru boyunca kılcal su sızıntısına karşı 5 mm kalınlıklı ,boru çapının iki katı kadar bir çapta sac  pul geçirilip-boruya çevre boyunca kaynatılıp-borunun bu haliyle –deponun betonarme(demir donatılı) duvar betonu dökülmelidir.


5.2--Daha sonra depo ile hidrofor arasına depo temizlenmesi amacıyla(yılda bir sabunlu suyla depo fırçalanıp-temizlenebilir)bir Te atılıp-(Te nin ucuna bir adet küresel vana konup-ucu mükünse süzgece bağlanmalı-yada açıkta bırakılmalıdır)tesisat devam ettirilmeli-çekilen borular terazisinde-1,5 m de bir kelepçe atılarak çekilmelidir.


5.3--Kısaca Perde duvar donatılı olarak dökülürken DN40 çaplı  hidrofor emiş ve depo temizleme  borusu ucunda  vanası hazır halde donatı içie yerleştirilip dökülmelidir.


5.5-- yada plastik boru kullanılacaksa  kalın et kalınlıklı sert plastik boru kullanılmalıdır.Herhalükarda boru yüzeyi gazyağı ile yağdan arındırıp,üzerine hafif zımpara çekilmelidir.


5.6--Boruların düşeyde bırakılma seviyesi ; Hidrofor  emişi için tabandan 10 cm yukarıdan, deponun  temizlenmesi  için ise taban seviyesinde , bırakılmalıdır.


6--Betonarme su deposu çelik vs depoya göre her zaman daha ucuza mal olur.Bu nedenle bina temelinden dilatasyonla ayrılmış su deposu her zeman en uygun çözüm olabilir.50 m3 betonarme su deposu 15.000 TL ye mal olurken,50 m3 çelik su deposu Br.Fiyattan Maliyeti 30.000 TL olarak ifade edilmektedir.


7--5 katlı tek-çift katlı konut binalarında su deposunu binanın ölü bölgesi olan merdiven altına temel betonundan sonra su yalıtımı yapılıp ardından betonarme su deposu yapmak ugun bir çözüm olabilir ki böyle bir depo 10 tonu aşmayacağı için depremde sarsıntının getirdiği ivmeye karşı pek problem oluşturmayabilir.Kısaca su yalıtımı +10 tonu aşmayan betonarme depo uygun olabilir.


8---Betonarme su depoları dışında İstenilen ölçüde plastik-fiberglas-galvaniz çelik veya paslanmaz Çelik  Su Deposu Konutlar Veya İşyerleri İçin Kullanılabilir.


9--Fiberglas Su Depoları ;  kullanıldığı   yerde  imal edilebilmektedir..Bu depolarda ; içine girilmeli ve bir fırça ile içine  1 gün arayla  2 kat jolkat sürülerek (deponun karanlık ortamda kalması mümkün kılınarak)fiber depoların  insan sağlığına uygun hale getirilmelidir.Fiber depolar,insan sağlığı için  karanlık ortamda kullanılmalıdır.


10--Paslanmaz su depoları .Bu depolar özellikle içme suyunun depolanması amacıyla en güzel malzemedir.Konutlar için 2-3 m3 lük


10.1--Konut Binalarında kullanılacak su depoları paslanmazdan yapılarsa örneğin çapı= 1.1 m ve uzunluğu 2.2 m lik paslanmaz su deposu(2.2 ton)  şu anda fiyatı…1500 YTL ve bu depo için 1.5 m3/h-6 bar hidrofor…500 YTL,Bunun için kullanılacak tesisat malzemeleri (boru,fittins)…500 YTL,işçilik…500 YTL )) ve bu tesisatın depo beslemesi 


Waterbox vs gibi reçine dışı(reçineli=zeolit esaslı) membranlı su arıtma su filtresi bağlanır ve filtre edilen su ,buradan depoyu beslerse depoda temiz içme suyu depolanmış olur.


10.1.1--Paslanmaz su deposunda Filtre edilip depolanmış temiz su haftanın belli bir günleri(çarş-cuma 19-20 saatleri arası) ,şehir şebekesi kapatıp,mevcut su musluklar açılıp  borulardaki su boşaltıldıktan sonra dairelere 1 saat olarak basılır.


10.1.2--Gelen filtre suyu daireler kendileri(damacana-paslanmaz küçük tanklarda) depolayarak kullanabilir. Hatta aynı yöntemle kuyu suyuda filtre edilerek içme suyu olarak kullanılabilir.Su kesintilerinde depo suyu yine yedek kaynak olarak kullanılabilir.                                                                                                                                           

11--Galvaniz çelik su depoları : İşyerleri için ,2.5x2.5x1.7 m3=10 m3 lük “galvaniz çelik “ su deposundan x adet kadarı,örneğin 150 ton için 15 adet -zemine sabitlenerek-ve bunlar , birbirine paralel olarak bir kolektöre bağlanmak suretiyle yangın –bina su deposu amaçlı olarak kullanılabilir.


11.1--İşyerlerinde yeteri kadar 10 m3 modüler çelik galvanizli su depoları paralel bağlanarak rezerv su deposu sağlanabilir.


11.2-- Galvaniz çelik su depoları yine , yerinde ,yekpare olarak 2.8 m boyunda,altında su toplama tavası-seviye ölçme borusu-10 luk U larla takviye edilerek güçlendirilmiş-5 mm lik çelik sacdan kaynaklı olarak yerinde yapılan çelik saclardan yapılabilir.Depo içten ve dıştan bitümlü şasi boyası veya soba boyası  ile 1 kat astar ve 1 kat asıl olarak boyandıktan sonra kullanılabilir.


12--Plastik Su Depoları:


12.1--Özellikle konutlar için 0,75-1,5-2-3 m3 lük silindirik dik veya yatık olarak birbirine paralel bağlı veya tek olarak,Bodrum katlarda özellikle merdiven altı boşluğunda yerleştirilmek üzere kullanılabilir.


12.2-- 1000 Lt ve büyük depoların genişliği kapı genişliğinden fazla olduğundan kapıdan geçemeyeceği için kapı takılmadan önce yerinde montajı yapılıp daha  sonra  kapı yerine takılmalıdır.


13--Uygun olan yerlerde çatı döşemesinden daha aşağıya konacak 1-2 tonluk vs depoya yağmur suyu boruları bağlanırsa,bu su ile bahçe sulaması yapılabilir.


14--Konutlarda  plastik veya paslanmaz çelik yada iki kat içten jol kat sürülmüş fiber su deposu yapılabilir.


15--........x  katlı bir konutun hidroforu ve su deposu -ana su kolon(ask) çapı ve…. sayaç çapı  seçim tablosu :

4 daire için……1,5 m3/h-6 bar hidrofor-2 ton su deposu-DN32 lik ana su k.ve DN20 sayaç                             


6 daire için……2,0 m3/h-6 bar hidrofor-2 ton su deposu- DN32 lik ana su k.ve DN20 sayaç                                 


8 daire için……2,5 m3/h-6 bar hidrofor-3 ton su deposu DN32 lik ana su k.ve DN20 sayaç                                       


10 daire için… 3,0 m3/h-6 bar hidrofor-4 ton su deposu DN 40 lik ana su k.ve DN20 sayaç                              


12 daire için… 3,5 m3/h-6 bar hidrofor-5 ton su deposu DN 40 lik ana su k.ve DN20 sayaç                                  


12 daireden sonrası için depo ve hidrofor kapasiteleri:                                                                                                        

14 daire için…………..6,0 ton………..4,0 m3/h-6 bar 


16 daire için……7 ton………..3,5 m3/h-6 bar            


18 daire için…………..8,0 ton………..5,0 m3/h-6 bar-


20 daire için……9 ton………..5,5 m3/h-6 bar                        


2.2)-Depo Hacim Hesabı: Yönetmelik gereği depo hesabı V(ton)=2+(daire sayısı-6)x0,5     yani bu hesaba göre ;   6 daireye kadar 2 ton, 6 dairenin üstünde her daire ilave edilişinde yarım ton ilave edilecek.


2.3--Hidrofor  Seçimi:


2.3.1--Hidrofor Basıncı: Genel Olarak Hidrofor Basıncı…….. Hm(bar)=Kat adedi/3+4

Genel olarak ; Hidrofor basıncı için ; 5 katlı binalar için hidrofor basıncı 6 bar alınabilir.Bu ifadeye göre kat adedi 3 e bölünüp 4 ilave edilmektedir.


2.3.2--Hidrofor Debisi: Konutlar için….Hidrofor Debisi(m3/h)=Daire sayısı/4+0,5

Bu ifadeye göre Toplam daire sayısı 4 e bölüp-0,5 ilave edilmektedir. Örnek: 10 daireli bir bina için ; Hm=10/4+0,5=3 m3/h olarak hesaplanır.


2.3.3--Hidrofor-Su Deposu Bağlantı Detayları :


2.3.4--Hidroforun altına 50x50 cm ölçüsünde 15 cmyüksekliğinde tahta palet koyup-paleti yere-hidroforu da  palete sabitlemek gerekir.  


2.3.5--Hidrofor için duvarda 1 m yükseklikte-sigorta bağlantılı elektrik hattı çekmek 


2.3.6--Depo beslemesi ve Hidrofor çıkışı bir tek plastik boru ile yapılmamalıdır.Yani depo besleme ve hidrofor hatları ayrı çekilmelidir. 


Bina Ana su girişinden gelinirken ,bina ana su  vanasından hemen  sonra , önce bir Te ardından çekvalf,ardından yine bir Te atılmalıdır.Çekvelften önceki Te …depo beslemeye,  çekvalften sonraki Te  de hidrofor basışına-çıkışına bağlanacaktır.


2.3.7--Depo besleme hattı için; Bina şehir şebekesinden gelen temiz su hattı öncelikle müdahale edilemeyen-yapıldıktan sonra mermeri kırılmak zorunda kalınmaması için zemin katın döşemesinden değil-müdahale edilebilmesi için bodrum katın tavanından çekilmelidir.


2.3.8--Hatlar 1,5 m de bir kelepçeli olarak duvarda düzgün-terazisinde çekilecektir.


2.3.9--Hidroforun ve deponun bulunduğu yer(odavs) ,deponun içine  bir şey atılmasına ve hidroforun elektrik tesisatı ile oynanmasına karşı 90 cmgenişliğinde  kilitli kapısı olocak şekilde kapatılacaktır. 


Hidrofor odası kapatılırken ahşap veya ferforjeli çelik konstrüksiyon  ile kapatılabilir.Çelik konstrüksiyon ile kapatma yapıldıktan sonra ,profillerin üzeri boya rengi olarak beyaz parlak soba boyası veya siyah yağlı boya  ile boyanmalıdır.


Çelik konstrüksiyon ile kapatmada ,profillerin üzeri 10x15  mm profil boru veya 10 cm göze büyüklüklü ve kalınlığı 5 mm olan çelik hasır ile kapatılabilir.


2.3.10--Temiz su boruları imalat sonrası ,1,5 bar basınçla 24 saat basınç altında patlağa karşı kontrol edilmelidir.


Temiz su tesisatında patlak varsa, test cihazı kabına renkli(kırmızı) gıda boyası katılırsa,sızıntının kaynağına ulaşılıp,tamirat yapılabilir.



2--Sıhhi Tesisat Uygulama Kuralları-2-Tablolar:

1--Sıhhi Tesisat Boru-Cihaz Değerleri Tablosu:

 

 

 

 

 

--İşhanları
Har katta Çift WC li
Bağımsız
Kat Sayısı

--Daire
Sayısı
DS

--Bina Su
Deposu
V-m3

--Hidrofor
Debisi
Q-m3/h

--Ana Su
Kolon Çapı
dk-mm

--Konut Ana Sayaç Çapı
ds-mm

 

**Kat 
Adedi

**Kat Adedine Göre Hidrofor
Basıncı
Hm-bar

 

1

2

1

32

20

 

1

5

8

2

2

1

32

20

 

2

5

12

3

2

1,5

32

20

 

3

5

16

4

2

1,5

32

20

 

4

6

20

5

2

2

32

20

 

5

6

24

6

2

2

32

20

 

6

6

28

7

2,5

2

32

20

 

7

7

32

8

3

3

32

20

 

8

7

36

9

3,5

3

32

20

 

9

7

40

10

4

3

32

20

 

10

7

44

11

4,5

3

40

20

 

11

8

48

12

5

4

40

20

 

12

8

52

13

5,5

4

40

20

 

13

8

56

14

6

4

40

20

 

14

9

60

15

6,5

4

40

20

 

15

9

 

2--Tablo-1-Bodrum Kat da Daire Sayısına Göre Yatık ve Dik Su Depoları Yerleşim Alanı Ölçü Tablosu

Daire Sayısı
Ad.

5 Katlı 
Binalar
 İçin 
Hidrofor 
Seçimi

Yönetmeliğe
Göre 

Su Deposu 
 Hacmi-V(ton)

 Bodrum Kat 
Yatık Su Depo
Yerleşim AlanI-m2 
hmax=1,4 m
Formüller:
Ay(m2)=0,6xDA+0,8
Ay(m3)=1,2xV+2,2

Dik Silindirik 
 Su Deposu
Yerleşim Alanı-m2 hmax=2,7 m

Formüller:
Ad(m2)=0,4xDA+0,3
Ad(m3)=0,8xV+1,4

6

2 m3/h-6 bar

2

4,5

2,5

8

2,5m3/h-6 bar

3

5

4

12

3,5m3/h-6 bar

4

7

5

16

5 m3/h-6 bar

6

10

7

20

6 m3/h-6 bar

9

12

8

 

3--Tablo-2-Plastik Su Depoları Ölçü Tablosu

Yatık Depo Ölçüleri

Depo Hacmi
Lt

L-uzunl.
cm

G-genl.
cm

H-yük
cm

750

135

85

95

1000

152

92

103

1500

190

102

115

2000

210

110

124

3000

250

126

140

 

Dik Silindirik Depo Ölçüleri


Depo Hacmi
Lt

D-Çap
cm

H-Yüks.
cm

500

64

164

750

76

176

1000

86

188

2000

134

173

3000

145

215

5000

200

195

10000

235

263

 


3--Sıhhi Tesisat Uygulama Kuralları-3:


2.4--Sıhhi  Tesisat Formülleri:

2.4.1--Hidrofor  Seçimi:


2.4.1.1--Hidrofor Debisi: Konutlar için….


Hidrofor Debisi(m3/h)=(Daire sayısı/4)+0,5


2.4.1.2--Hidrofor Basıncı: Genel Olarak   


Hidrofor Basıncı…….. Hm(bar)=(Kat adedi/3)+4


2.4.2--Temiz Su Ana Kolon Çapı: (Daire Sayısına Bağlı):


2.4.2.1--Binalar İçin Ana Su Kolonu Çapı Genel Formül:    


d(mm)=daire sayısı+22


2.4.2.2--   5  katlı binalar için Ana Su Kolonu Çapı:

         

kat da  Tek daire için..…….DN32   ,       

kat da Çift daire için..........…DN40


2.4.2)-Su saati dolapları


a)-Dolaplar ; Çift tarafa Açılabilir ve ahşap olmalı  


b)-Dolap ölçüleri ;


b1)-- kat da  tek daire için…….60x40x15 cm      


b2)--kat da  Çift daire için……60x60x15 cm    ölçülerinde   olmalıdır.


2.4.3)-Pis Su Boru çapları:Binalarda Bodrum kat tavan yatay toplama  pis su boru çapı :                                                      

3.1--  Genel Formül:   

Boru Çapı     d(mm)=6 x daire sayısı+100      veya 


3.2---   0-2 Daire....100 mm      ,       3-7 Daire....125 mm ,       


Daire Sayısı>=8.....150 mm


3.3--Bodrum Kat Tavanında:Bodrum Kat  tabanında 150 mm lik kalın et kalınlıklı pis su borusu  ağzı kapatılarak temel demiri içine döşenir ve temel betonu dökülür.Uygun noktalarda temizleme kapakları olmalıdır.

2.4.3.4-- Bodrum tavanında  toplanırken ; 


3.4.1--Kat da tek daire için…….125 lik     ,  


2)--Kat da çift daire için……….150 mm lik   kalın et kalınlıklı PVC pis su boruları ile kelepçeli olarak toplanır ve oradan rögara verilir.


2.4.3.5--Bina Pis Su Duvar Tespit Eleman(Kelepçe) Aralığı Tablosu:


3.5.1-- Çapa Göre seçim:   DN50...1,5m   ,  DN70.....1,7m   ,   DN100....2 m   ,   DN125...2,2 m  ,         DN125...5,5 m    ,    DN150...2,4 m   


3.5.2--Genel Formül:  

L(m)=(Boru çapı/100)+1        yani boru çapını 100 e böl sonrada  1 ekle.


1.4)-Bina Ana Su Kolonu ve Pis Su Bağlantısı:

a)-Bina ana su kolonu ; bel vermemesi için kalın et kalınlıklı plastik veya galvaniz çelik borulardan çekilmelidir.


a1)-Temiz su ana kolonu çekilirken plastik kelepçeler boruyu tutmaması nedeiyle  Kat da 2 adet doğalgaz boru kelepçesiyle duvara  sabitlenmesi uygun olacaktır. 


b)-Bina ana su hattı için kullanılacak kalın et kalınlıklı plastik boruların çapı 

tek daire için  DN32 , çift daire için DN40 dan aşağı çekilmemelidir.


1.5)-Su saati dolapları

a)-Dolaplar ; Çift tarafa  kilitsiz Açılabilir ve ahşap olmalı . Kolayca deforme olabildiğinden Plastik su saati  kapakları uygun değildir.


b)-Dolap ölçüleri ; kat da  tek daire için…….60x40x15 cm ölçülerinde   ,

kat da  Çift daire için……60x60x15 cm ölçülerinde olmalıdır.


c)-Su saatlerini içine alacak duvar içi havuzun ölçüleri su saati dolap ölçülerinden 5 cm daha az olacaktır.


Örneğin tek daire için su saati dolabı ölçüsü 60x40x15 cm iken,saatleri içine alan duvar içi havuzun ölçüleri de 55x35x10 cm olacaktır.


d)-Dolap iki şekilde yapılabilir.1-Su Saati Kasası,iç duvar havuzuna oturtulur ve onunla bağlantılı,dış duvardan sadece ahşap kalınlığı kadar dışları çıkan menteşeli kapak ile yapılabilir. Kasa havuzun dışında,dış duvardan 15 cm dışına çıkmış durumda.ki 1 nolu kasanın daha estetik olacağı açıktır.


e)--Bina Temiz Su Duvar Tespit Eleman(Kelepçe) Aralığı Tablosu:


DN15...............2m 

DN20-25.........2,5m  


DN32...............2,7 m 

DN40-100.........3 m


DN125..............5,5 m 

DN150...............6 m

 

Formül:  L(m)=(Boru çapı/4)/10+1,5        yani boru çapını 4 e böl sonrada 10 a böl ve 1,5 ekle.


1.6)-Bina Pis Su Boruları Hattı

a)-Kullanılacak pis su boruları-pimaşlar kalın et kalınlıklı seçilmelidir.


b)-Pis su borularının birleştirmelerinde esnek conta kullanılması dışında tangit ile yapıştrma yapılmasışarttır. Pis su borularını  Tangit ile yapıştırılması  , bir şekilde-herhangi bir daireden yoğun su salınması halinde pimaşların  birbiri ile ayrılmasını önler. 


c)-Pis su boruları rögara bağlanırken ,rögarların yağmurda geri tepmesine karşı daha zayıf olan plastik çelk valf yerine metalden yapılan geri tepme çek valfi veya 100 mm lik çelik şiber  vana kullanılabilir.Yağmur yağdığında 100 mm lik çelik şiber  vana , geri tepmeye karşı  kapatılır.


d)-Aşırı Yağmur yağmasına bağlı dere boylarında kurulan binaların bodrum katlarını su basmaktadır. Bodrum katlarında Su basma tehlikesi bulunan binalar  için yapılacak çözüm şu olmalıdır.


Yukarı katlardan gelen(Normal ve Zemin kat dan) gelen pis su boruları tavanda toplanıp rögara ya 150 mm lik şiber vana ile bağlanmalı(su basma tehlikesi durumunda vana kapatılı) yada kalın et kalınlıklı plastik yada metal pis su çek valfi ile rögara bağlanmalıdır.


Bodrumun tabanında olan pis su boruları(ki en az 150 mm kalın et kalınlıklı pis su borusu olmalı) bir pis su çukurunda sonlandırılmalı ve pis sular  bu çukura konacak 3-4 m3/h—10 mss pis su pompasının  2” çıkış borusu tavanda çatal ile üstten  125 veya 150 mm lik ana hata bağlanmalı.Dere boyunda bulunan bütün binalarda bu sistem uygulanmalıdır.


d)-Pis Su Boru çapları:Pis su borularının toplanması için en uygun yöntem


1)-Bodrum Kat  da daire yoksa Yukarıdan gelen pis su boruları bodrum kat tavanında toplanırken ,Bodrum Kat  da sığınak WC si var ise Bodrum Kat  tabanında 150 mm lik kalın et kalınlıklı pis su borusu  ağzı kapatılarak temel demiri içine döşenir ve temel betonu dökülür.

Yukarı katlardan  gelen pis su boruları Pis su boruları Bodrum Kat tavanında  toplanırken 


2)-Kat da tek daire için…….125 lik     ,  


Kat da çift daire için……….150 mm lik   kalın et kalınlıklı PVC pis su boruları ile kelepçeli olarak toplanır ve oradan rögara verilir.


2.1)--Bina Pis Su Duvar Tespit Eleman(Kelepçe) Aralığı Tablosu:

DN20.................1,5m 

DN70.................1,7m  


DN100..................2 m  

DN125..................2,2 m 


DN150...................2,4 m

 

Formül:  L(m)=(Boru çapı/100)+1        yani boru çapını 100 e böl sonrada  1 ekle.


3)-Bodrum katın tabanına inen pis su hatlarının toplanması en az 150 mm lik  pis su borusu ile yapılmalıdır. Bunun için Bodrum Kat da daire olması gerekir.


4)-Temiz ve Pis su boruları inşaat çalışmaları sırasında içine harç vs girmesine karşı ağzı kağıt vs ile kapatılmalı-imalat sonrası ,temiz su boruları basınçlı  su ile pis su borularının da bol su ile  testi yapılmalıdır.  


5)-Genel olarak konutlarda PVC  pis su boruları kullanılır iken , daha nitelikli işler için , sessiz-ömürlük malzeme olarak döküm pis su boruları kullanılabilmektedir.


6)-Pis su boruları WC nin içinden  ve/veya WC-Banyo birleşim duvarının WC duvarından inilmelidir ki bu durumda müdahale edilebilsin.Ayrıca ,pis su boruları birleşme mufların da mutlaka contalı olmalı ve tangit le birbirine yapıştırılmalıdır.


7)-Otoparklarda rampanın indiği yere 20x20 cm2 kesitli ızgara konulması ve bunun 100 mm pis su borusuyla teisata bağlanması halinde,bodrum katın yağmurda su basması tehlikesi minimuma indirilmiş olacaktır.Rampada teker boyunca derzler oluşturulması,ve bu yol izinin de sarıya boyanması uygun olacaktır.

8)-Kazan dairelerinde 20x20 cm2 kesitli ızgara konulması ve bunun 100 mm pis su borusuyla tesisata sifon düzeneği ile bağlanması uygun olacaktır.Ayrıca kazan beslenmesi için ½” temiz su hattı


9)--Gri Su Uygulamaları:


9.1--Yeşil Bina uygulamaları çerçevesinde  Amaç; Kirli suyun  duş ve lavabolardan toplanması-filtre edilmesi-bina içinde bulunan 3 silindirli toplama havuzunda çökeltme+filtre ettikten sonra bina alafranga helalarına çek valfli olarak basılacaktır.


9.2--Gri Su Sistemi:

Binalarda lavabo-eviye-duş teknelerinden gelen gri su arıtıldıktan sonra alafranga-alaturka hela rezervuarlarında  kullanılabilir. Bunu sağlamak için lavabo-eviye-duş pis su düşey hatları ayrı çekilir.


9.2.1--Bunlar Bodrum da toplanıp, üç bölümlü gri su toplama havuzuna girer.Bu havuzda1. ve 2. bölümler-biyolojik reaktör olup-bunların içine bakteriler biyolojik atıkları parçalasın diye içine taymırla bağlantılı bir fan yardımıyla hava basılır. 


9.2.2--Bu iki bölüm alttan bağlı olup-2.bölüm 24 saatlik süreye ayarlı taymırla 2.tankın dibindeki atık suyu buradan kanala basar.1. ve 2. bölümden üstten taşarak geçen sular da üstten 3. bölüme-depolama bölümüne  girer ve 3. bölüm dibinde pis su hidroforu ile  kum filtre ile filtrasyon ve UV ile dezenfeksiyon yapılıp alafranga helalara çek valf ile bağlanır.Aynı zamanda bu hatlara vana ile şehir şebekesi de bağlıdır.

 

9.2--Bu anlamda her dairenin alafranga hela rezevuar ve taharet musluğu hattına hem şehir şebeke suyu hemde gri su hattı  bağlantısı her ikisi içinde çek valfli olarak yapılacaktır.Bu suretle şehir şebekesi gri su hattına,gri su da şehir şebekesine karışmadan her ikisi birden hem rezervuarı hemde taharet musluğunu besleyecektir.


9.3--Gri Su tankı çıkışından 24 saatlik taymırlı süre sonunda  alınan gri su bahçe sulama su kuyularına girer.Bu kuyuya ayrıca yağmur sularıda toplanır..


9.3.1--Kuyuya  girmeden önce sular sığ bir dinlenme alanında bir cepte-köşede yetiştirilen her türlü ağır metali süzen saz türleri ile daha da temizlenerek. ayrı bir hidrofor ile  bahçe sulama sistemine gönderilir.


10)--Kirli Su Uygulamaları:Gri su uygulamasından ayrı olarak WC lerin atık suları yüksek değerli organik üreye sahip olup bu sular yine  bir havuza toplandıktan sonra,UV ile mikrop dezenfeksiyon yapılıp-gri su ile  karıştırıldıktan sonra -koku giderimi yapıldıktan sonra bu sular  gece  uygun bir saatte bahçe sulamasında kullanılmalıdır.


10.1--Yine WC kirli su havuzunun içinde filtrasyon amacıyla  uygun bir köşede-cepte  sazlar yetiştirilecektir.Yine  Kirli su havuzuna oksidasyon-temizleme  için bir fan ile hava basılmalıdır.Gri ve kirli sular –sanayi dışı siyah kanalizasyon suları  ile bitki yetiştirilebilir.


10.2--Zira bu sular zehirli olsa bitkiler de ölecektir. İnsan-bitki ve hayvanın metabolik yapıları birbirine yakındır.Birini depresyondan çıkaran ilaç diğerinide çıkarır.Birini zehirleyen madde diğerini de zehirler.


11--Pis Su(WSFU) ve(Temiz Su (lt/h))-(Sıcak Su(lt/h))  Sarfiyatları:

Eviye.............(Soğ Su...3 YB)--(Sıcak Su...114lt/h)  


Lavabo(Özel)..(Soğ.Su...0,5 YB)--(Sıcak Su....7,6 lt/h 


Lavabo(Genel)..(Soğ.Su...1,5 YB)--(Sıcak Su..30 lt/h)  


Küvet.............(Soğ.Su....3 YB)--(Sıcak Su......76 lt/h)  


Duş-Genel.......(Soğ.Su...3 YB)--(Sıcak Su......284lt/h)  


Pisuar-Genel......(Soğuk Su..5YB) 


Klozet-Genel........(Soğuk Su..5 YB)  

         

Bulaşık Mak............(Soğuk Su...3 YB)--(Sıcak Su..350 lt/h)


12--Kullanım Noktasındaki Suyun Sertliği( Fr)-Filtre Tipi (Ön Filtre(SF)-Aktif Karbon Filtre(AKF)-UV(UV Filtre)                                                                                                                       


Genel Hacim(Sıcak-Soğuk Su Hattı).........8--SF             Yatak Odaları.............................................8--SF                                   Mutfak........................................................8--


SF+AKF-UV  ,        


Sistem Doldurma.........4--SF 


12.1--Su deposuna gelen su 100 mikronluk ön filtreden geçirilip-ardından transfer  hidroforundan   geçip-buradan su yumuşatma cihazına geçecektir.Burada istenen sertliğe gelen su yumuşak su deposuna geçip-oradan bina hidroforu vasıtasıyla  kullanım noktalarına gider.


12.2--Binaya dağılan su ,Mutfak soğuk su hattı üzerine aktif karbon filtre ve bakteri dezenfeksiyonu için  UV filtreden geçirilip kullanılacaktır.Oteller için  kişi başına günlük kullanma suyu tüketimi 300 lt/gün.kişi kabul edilebilir..Otelde kalacak kişi ile çarpılırsa günlük su tüketimi bulunur. 


12.3--Örneğin 300 kişilik bir otel için V=300x300=90 ton bulunur.Bu 3 günlük depolama için kullanma suyu deposu 90x3=270..300 m3-Ham su deposu 50 m3 alınırsa ,su yumuşatma pompası transfer pompası 10 h çalışacağı kabul edilirse günlük ymuşatılacak su kapasitesi V=90 m3/10h=9 m3/h bulunur.


6.2--Su soğutma grubu -soğutma kulelerinde bakteri oluşumuna karşı kule rezervuarı kimyasallara-biyosid ile dozlanacaktır.



3--Binalar İçin Sıhhi Tesisat Uygulamaları-Kısa Özet Bilgi-3:

 

1--Binada Ana Su hattı 5 katlı binalar için  kat da tek daire için DN32 ,çift daire için DN 40 lık  kalın et kalınlıklı plastik boru,doğalgaz kelepçeli olarak çekilecek.Su dolapları ahşap menteşeli olacak.

 

2-- Bina temeline, 5 katlı binalar için temel demiri safhasında  150 mm lik kalın et kalınlıklı pis su borusu döşenecek ve uygun noktalara temizleme kapağı konacak

 

3-- Bina için .........ton luk plastik su deposu  ve ...........m3/h---...........barlık Hidrofor  konulacak.

 

4-- Su deposu odasına yada merdiven altına 30x30 mm profil üzeri çelik hasır ile kapatılacak,üzeri siyah yağlı boyandıktan sonra asma kilitli ile kapatılabilir. Plastik Borular demir kelepçeli ve hidrofor elektrik kablosu kroşeli olarak terzisinde çekilecektir.

 

5--Depo beslemesi ve Hidrofor çıkışı bir tek plastik boru ile yapılmamalıdır.Yani depo besleme ve hidrofor hatları ayrı çekilmelidir.

 

5.1--Bina Ana su girişinden gelinirken ,bina ana su  vanasından hemen  sonra , önce bir Te ardından çekvalf,ardından yine bir Te atılmalıdır.Çekvelften önceki Te …depo beslemeye,  çekvalften sonraki Te  de hidrofor basışına-çıkışına bağlanacaktır.

 

5.2--Depo besleme hattı için; Bina şehir şebekesinden gelen temiz su hattı öncelikle müdahale edilemeyen-yapıldıktan sonra mermeri kırılmak zorunda kalınmaması için zemin katın döşemesinden değil-müdahale edilebilmesi için bodrum katın tavanındançekilmesi daha uygun olacaktır.

 

6—Temiz su hatları 1,5 m de bir kelepçeli olarak duvarda düzgün-terazisinde çekilecektir.

 

7--Temiz su boruları imalat sonrası ,1,5 bar basınçla 24 saat basınç altında patlağa karşı kontrol edilmelidir.Temiz su tesisatında patlak varsa, test cihazı kabına renkli(kırmızı) gıda boyası katılırsa,sızıntının kaynağına ulaşılıp,tamirat yapılabilir.

 

8--Su saati dolapları

 

8.1--Dolaplar ; Çift tarafa  kilitsiz Açılabilir-sürgüsüz ve ahşap-menteşeli olmalı . Kolayca deforme olabildiğinden Plastik ve ahşap sürgülü su saati  kapakları uygun değildir.

 

8.2--Dolap ölçüleri ; kat da  tek daire için…….60x40x15 cm ölçülerinde   ,

kat da  Çift daire için……60x60x15 cm ölçülerinde olmalıdır.

 

8.3--Su saatlerini içine alacak duvar içi havuzun ölçüleri , su saati dolap ölçülerinden 5 cm daha az olacaktır.Örneğin tek daire için su saati dolabı ölçüsü 60x40x15 cm iken,saatleri içine alan duvar içi havuzun ölçüleri de 55x35x10 cm olabilir.

 

8.4--Dolap iki şekilde yapılabilir.1-Su Saati Kasası,iç duvar havuzuna oturtulur ve onunla bağlantılı,dış duvardan sadece ahşap kalınlığı kadar dışları çıkan menteşeli kapak ile yapılabilir. Kasa havuzun dışında,dış duvardan 15 cm dışına çıkmış durumda.ki 1 nolu kasanın daha estetik olacağı açıktır.

 

9--Bina Pis Su Boruları Hattı

 

9.1--Kullanılacak pis su boruları-pimaşlar kalın et kalınlıklı seçilmelidir.

 

9.2--Pis su borularının birleştirmelerinde esnek conta kullanılması dışında tangit ile yapıştrma yapılmasışarttır. Pis su borularını  Tangit ile yapıştırılması  , bir şekilde-herhangi bir daireden yoğun su salınması halinde pimaşların  birbiri ile ayrılmasını önler. 

 

Yukarı katlardan  gelen pis su boruları Bodrum Kat tavanında  toplanabilir.

 

9.3—Pis su boruları toplanırken 5 katlı daireler  için Kat da tek daire için…….125 lik     ,  Kat da çift daire için……….150 mm lik   kalın et kalınlıklı PVC pis su boruları ile kelepçeli olarak toplanır ve oradan rögara verilir.

 

9.4--Bina Pis Su Duvar Tespit Eleman(Kelepçe) Aralığı Tablosu:

DN125...2,2 m-

 

9.5--Bodrum katın tabanına inen pis su hatlarının toplanması en az 150 mm lik  pis su borusu ile yapılmalıdır.

 

10—Su Depoları:

10.1--Betonarme su depoları:

En ucuz su deposu betonarme su deposu olup en uygun yer otopark rampasının altı olabilir.

Betonarme su depoları, ya Dilatasyonla temelden ayrı olarak dökülmeli yada Temeli döküldükten sonra temel betonarmesi üzerine 2 kat membran kaplandıktan sonra temelden ayrı çalışacak şekilde su yalıtımı yapılmış olarak tabanı-duvarı  10-15 cm donatılı-perde sikalı(su yalıtımlı) betondan olarak yapılabilir.

 

10.2-- Böyle bir deponun 80x80 cm2 sacdan depo temizleme-müdahale kapağı olmalıdır.Ayrıca depo içine inmek için 40 cm genişliğinde-40 cm basamak aralıklı gemici merdiveni yapılmalıdır.

 

10.3--Depo  içine , içten ve dıştan sürme esaslı su yalıtımı yapılmalı hatta su deposu betonuna  m3 te 6 TL daha fazla ücret ödeyerek betona sika katılarakyani sikalı beton ile depo duvarları dökülmek suretiyle  su yalıtımlı yapılmalıdır.

 

10.4--Depo içi fayans kaplanabilir.

 

10.5--Betonarme su deposu  dökülürken , depo temizliği ve tahliye için depo dibinde tahliye vanası konulmalıdır.Bu vana gidere bağlanmalıdır.

 

10.5.1--Betonarme su depolarının duvarına ,depo emiş borusunu alabilmek için karotla delik açılmalı- açılan delikte duvarın iki tarafına 45 derecelik pah yapılmalı-deliğe geçirilecek plastik boru(en az 1 1/2”) üstü yağa karşı iyice silinip-zımpara çekilmeli ve Ondan sonra deliğe oturtulup-su yalıtımlı(sikalı harç ile) ile iyice sıvanmalı.kurumaya bırakılmalı.

 

10.5.2--Yada tahliye-sıfır kotunda ve hidrofor emiş borusu-yerden 15 cm daha yukarıda-üzerleri temiz olarak silindikten sonra beton dökülmeden evvel üzerlerine yarıçapta 3 cm daha geniş -2 mm kalınlığında bilezik kaynatılıp-borular demirlerin-donatının arasına konulduktan sonra beton dökülebilir.

 

10.6--Galvaniz çelik su depoları : İşyerleri için ,2.5x2.5x1.7 m3=10 m3 lük “galvaniz çelik “ su deposundan x adet kadarı,örneğin 150 ton için 15 adet -zemine sabitlenerek-ve bunlar birbirine paralel bağlanmak suretiyle rezerv su deposu-yangın –bina su deposu amaçlı olarak kullanılabilir.

10.6—Büyük Su depoları yerinde fiber depo olarakda yapılabilir yapıldıktan sonra kanserojen özellikli fiber ile suyun arasında sürülebilir boya olan depo içten iki kat jol kat yapılmalıdır.

 

11--Kazan dairelerinde 20x20x100 cm ölçülerinde ızgaralı pis su kanalı yapılacak ve  bunun 100 mm pis su borusuyla tesisata sifon düzeneği ile bağlanması uygun olacaktır(sifon kanalizasyondan gelen gazların kazan dairesine girmesini önleyerek patlama riskini ortadan kaldırır).Ayrıca kazana beslenmesi için ½” temiz su hattı çekilmelidir.

 

12—Yine Otoparklarda rampanın indiği yere 20x20x100 cm ölçülerinde ızgaralı pis su kanalı yapılması ve 100 mm pis su borusuyla tesisata bağlanması halinde,bodrum katın yağmurda su basması tehlikesi minimuma indirilmiş olacaktır.Ayrıca otopark Rampasında teker boyunca derzler oluşturulması,ve bu yol izinin de sarıya boyanması uygun olacaktır.

 

13--Merdiven kovası havalandırması için; 

 

13.1--Çatı kapağında sarı-şeffaf ondulinden kapak  3-5 cm daha yukarı kaldırılarak içeri hava ve ışık girmesi sağlanabilir.

 

13.2—Kapak yoksa çatı betonu 2 adet 200 mm karotla delinerek buraya şapkalı pimaş veya iki dirsek çatı üstünde ters çevrilerel-içeri yağış girmesi önlenerek merdiven kovasının kava alması sağlanabilir.

 

13.2—60x40 cm ölçülerinde Vasistaslı açılabilir pencere takmak uygun olacaktır.

 

14--Yönetmelik gereği İşbitirme için 25 m2 ye de bir ağaç dikilmek zorunluğu vardır.

 

14.1--Bu nedenle  cephe(U,L veya düz cephe)  boyunca 2 m de bir 40x40 cm derinliği 40 cm çukura dibine kök için bir miktar kum koymak suretiyle 4-5 cm çapında likstrum-meşe-süs eriği,süs elması, ıhlamur,tespih ağacı,manolya, erguvan ağacı ve

 

14.2--arka bahçe düzenlemesi için de duvar kenarından 80-120 cm genişliğindeki yeşil alanlara çalı türü olarak  mavi yemiş,yaban mersini,güz yemişi,alıç,porsuk,kelebek çalısı dikilmesi uygun olacaktır.


14.3—Dikilen ağacın korunması için yerden 120 cm yukarıda 4 adet 5x5 cm tahta çıta ağacın etrafında 4 köşeye dikilecek ve bunlar üstte aynı çıtalarla birleştirilerek ağaç korumaya alınacaktır.Ayrıca ağaca daire sahiplerin sabah akşam su vermesi istenecektir.   





Makalenin İzlenme Sayısı : 1516

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.