MAKALELER / Otomotiv Sektöründe Robot Otomasyonu ile Yüksek Verimlilik Sağlama






Otomotiv Sektöründe Robot Otomasyonu ile Yüksek Verimlilik Sağlama:


1--İşçilik ücretlerinin düşük olduğu ülkelerde örneğin Çin de robot otomasyon pazarı en fazla büyüme gösteren pazardır.


2--Endüstriyel ürünler sürekli daha karmaşık hale geliyor ve daha küçük yapılıyor. Daha önce büyük olan bir cep telefonu artık çok küçük ve kameralı üretiliyor. Bu durum, daha fazla özellikler içeren bir endüstriyel ürünün daha küçük hacimde üretilmesini zorunlu kılıyor.


3--Ayrıca, böyle bir endüstriyel ürünü geleneksel üretim teknolojileri ile üretmek mümkün değildir.


3.1--Yukarda açıklanan nedenler otomasyon teknolojilerini üretim için bir seçenek olmaktan çıkarıp bir zorunluluğa dönüştürüyor.


4-- Otomasyon teknolojileri tüketicinin aradığı yüksek kalite standardında ve uygun fiyatlarla ürün üretilmesini sağlar.


5--Güvenlik kriteri de tüketicinin satın alma kararlarını etkileyen önemli unsurlardan biridir. İnsan güvenliğinin söz konusu olduğu durumlarda üretim hatasının yüzde yüz önlenmesi gerekmektedir.


5.1--Hedef olarak güvenlik unsurlarının yüzde yüz çalışması için sürekli üretim teknikleri geliştirmek gerekir.Söz konusu hedefe ancak robot otomasyon teknolojilerinin uygulanması ile ulaşılmaktadır.


6--Yazılım ve iletişim sistemleri otomasyon sistemlerinin temelini teşkil etmektedir.


6.1-- Bilgisayar donanım teknolojilerinin çok ucuzlaması, yazılım teknolojilerinin otomasyon sistemlerine ekonomik fiyatlarla entegre edilmesini getirdi.


6.2--Yazılımın otomasyon sistemlerinde kolaylıkla ve sıklıkla kullanılması otomasyon sistemlerinin daha akıllı, verimli ve esnek olmasın sağladı.


6.3--Bu gelişmeler fabrikalarda üretimin her aşamasının kontrolünü sağlamayı mümkün kılıp aynı zamanda  herhangi bir safhada oluşabilecek olumsuzluğu da anında giderebilme imkanınını da getirdi.


6.4-- Başka bir deyimle otomasyon teknolojileri fabrikaların daha verimli ve kolay yönetilmesini beraberinde getirdi.


7-- İnternetin fabrikaları ele geçirerek,adeta bir proses devrimi gerçekleştirmiştir. Artık dünyanın herhangi bir yerinden internet üzerinden robotla iletişim kurulabilir.


7.1--Bu sayede robotun performansını görüntüleyebilir, herhangi bir sorunu bulabilir ve hatta oturduğunuz yerden robotu yeni bir proses için yeniden programlayabilirsiniz.


7.2--Pek çok otomasyon teknolojisi üreticisi satış sonrası servislerine sistemini uzaktan izleyen ve görüntüleyen seçenek sunuyor.


7.3--Robot otomasyonu bütün üretim sektörlerinde hızla yaygınlaşıyor.


8-- Firmaların satın alma departmanı bir robotun yatırım kararını oluştururken üç önemli unsuru göz önünde bulunduruyor. Bunlar;


1--robotun kendisi,


2--robotun işletim sistemi(yazılımı) ve


3--robot ile ilgili sağlanacak teknik destek imkanlarıdır.


8.1--Bugünün robotları ile yarının robotları arasında çok büyük farklılık olacak. Yarının robotlarının fonksiyonel özellikleri, kapasiteleri ve entegre yapısı çok üstün olmakla birlikte fiyatları düşük olacak.


8.2--Robotların daha yüksek kapasiteye, daha mükemmel dinamiklere sahip olması, sensörler ve robot iletişim özeliklerinin artırılması ile mümkündür.


8.3--Bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerinde yaşadığımız değişim sürecinin benzerini robot teknolojilerinin gelişiminde yaşayacağız.


9--Ülkemizde robot yatırımı ile ilgili çok detaylı bilgiler olmamakla birlikte sanayimizde çalışan 3 eksen ve 6 eksen robot sayısının toplam 5000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.


9.1--Dünya’da en fazla robot yatırımı Japonya’da bulunmakta bu rakam tahmini 900 000 olmakla birlikte Almanya’da bu rakam 200 000 civarında.


9.2--Almanya’da 2003 yılında 13 400 yeni robot kurulmuş. 2004 yılında robot yatırımlarının %15 artışla 15 500, 2005 yılında aynı artışla devam edeceği tahmin ediliyor.


9.3--2004 yılında otomotiv ana ve yan sanayicileri tarafından yapılan robot yatırımlarının önemli bir kısmı taşıma sistemleri ikinci derecede kaynak sistemleri için yapıldı. 


9.3.1--Otomasyon kontrol ve güvenlik sistemlerinin gelişmesi ile birlikte robotlar insanların yaptığı rutin işlerden kaynak, taşıma, paletleme ve boyama işlemlerini daha yoğunlukta yapacaklar.


9.4--Bu nedenle önümüzdeki yıllarda küçük ve orta ölçekli işletmeler de robot kullanıcısı olacaklar.


9.5--Robot otomasyon sistemleri gıda ve paketleme sektörlerinde hijyenik ve proses hızı nedeni ile hızla yaygınlaşacak.


Kaynakça: WIN Fuarları-Söyleşiler--Robot Otomasyonu Otomotiv Sektöründe Yüksek Verimlilik Sağlıyor--Bekir Özata / Reis Betimak 





Makalenin İzlenme Sayısı : 226

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.