MAKALELER / Otomobil-Türkiye Kendi Otomobilini Yapabilir mi





Türkiye Kendi Otomobilini Yapabilir mi.


1—Almanların Mercedes-Wolksvageni,Amerikaların Ford u,Fransızların Renault,G.Kore nin Hyundai,Japonların Toyotası otomobilde ülke adını-imajını temsil etmekte.


2—Türkiye kendi otomobilini yapacak teknolojik lat yapı ve bilgi birikimine sahip.


3--Türkiye de otomobil üretimi yabancı lisansla-%65 vs oraında yerli katkı ile yapılmakta.


4—Türkiyede üretilen yabancı lisanslı oto firmalarının yerli ortaklarının yerli oto yapmaları ancak yabancı ortaklık sonlandırılarak yapılabilir ki bu durumda yerli firma büyük ticari riske gireceği açıktır.


4.1—Bu nedenle yerli otomobili üretse üretse % 100 devlet yada % 51 devlet+yerli ortak ile yapılabilir diye öngörü yapılabilir.Eğer bu ortaklıkla üretilecek otomobil bir Mercedes,bir Ford,bir Toyota ayarında firma kar edecek biçimde ,piyasadaki otomobillerle rekabet edecek biçimde yapılırsa bu otomobil varlığını oluşturabilir.


4.2--Piyasa bu otomobili severse,yapılacak ilk iş bu firmadaki devlet payını hemen satmak olmalıdır.Kısaca devlet işi kurar ve onun iyi konumunda özele devreder.


5—Otomobillerde gelecek elektrikli otomobillere doğru olacağı açık.Üretilecek araçlar öncelikle dizel gibi ekonomik yakıtlı ve elektrikli olmak üzere iki tipte üretilebilir.


5.1--Elektrikli araçlar için en önemli parça şüphesiz,aracın pilleri olacaktır.Bu pillerin üretimi için gereken prototip üretimi Tübitak ve 3 veya 4  üniversiteye ihale edilmelidir.Aynı zamanda pil dolumu için şehirlerde otomatik dolum cihazlarıda yer almaya başlamalıdır.


5.2--Pil dolum cihazları mevcut petrol şirketleri ile işbirliği yapılabilir.Zira belli bir süre sonra bu istasyonlar elektrik dolumu ve pil değişimi yapılan yerler olmaya başlayacaklardır.


5.3--Şehir içi için en uygun otolar elektrikli otolar olup,yakın zamanda uzak yollar için ihtiyaç olan pillerin üretimi 10 yıl içinde gerçekleştirilebilir.


6—Devletin yerli ortakla oto fabrikası kurması gibi yüksek hız tren üretimi için Tülomsaş yabancı-yerli ortakla yerli yüksek hız tren üretimine gidebilir.Yine belli bir kısa süre sonra devlet kendi payını yerli ortağa satabilir.


7—Türkiye nin yerli savaş uçağı yapması-yerli yolcu uçağı yapması-yerli helikopter yapması için gereken devlet iradesi oldukça güçlü olmalıdır.Bu iradeye karşı bir direnç olacağı açık.


7.1--Ancak devletin bir Brezilya,Bir Endonezya,Bir isveç gibi bu işe başlaması ve hızla piyasada tutunabilecek bir modeli oluşturması ardından devlet payını hızla özelleştirmesi uygun olabilir.


8—Türkiye nin Uzay Endüstrisinde yer alması için en uygun ortak herhalde Rusya olabilir.


8.1--Zira Çin ve Hindistan ın uzay araştırmaları Rusyanın desteği ile oluşturuldu.Çin uzaya kendi kozmonotunuda gönderdi.Çin piyasanın kalkındırıcı gücünü ekonomisine sokarak kendisi için çok iyi bir şey yaptı.


8.2--Bu anlamda Türkiye nin barışçıl amaçlarla füze üretimi,füzelerin fırlatılması için bir üs oluşturulması-uzay ajansı kurulması-üse yakın bir silikon vadisi benzeri büyük bir teknopark alanının insan+donanım olarak kurulması için gereken büyük ufuklu projelere girmenin zamanı herhalde gelmiştir.


8.3--Gelecekte büyük devletler,çok sayıda büyük devletin dünyada söz sahibi ve etki alanı olan uzayda söz sahibi devletler olacaktır.Zira çıkış yerimiz uzay olacaktır.


8.4--Rusya nın uzay teknolojisi,Türkiye için uygun bir çözüm olabilir.


8.5--Öte yandan İran ın Nükleer Enerji ve Füze üretiminde ciddi anlamda barışçıl amaçlara yönelmesi bir devlet politikası olarak gerekli olup, İran devletinin hızla bu dönüşümü yapması hem İran hemde genel olarak çevre ülkeler için gereklidir.


8.6—Sonuç olarak  Türkiye nin Nükleer Enerji üretimine ve Füze üretimine barışçıl amaçlarla işe girişmesi oldukça sağlıklı yoldur.





Makalenin İzlenme Sayısı : 234

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.