MAKALELER / Trafik Çalışmaları-Araştırmaları-İstanbul-İBB






Trafik Çalışmaları-Araştırmaları-İBB

 

1--2004-2008 yılları arasmda IBB tarafindan yapılan ve hizmet vermeye başlayan 63 katlı kavsak ve karayolu yatırımının önce-sonra modellemesi yapılarak , yakıt tüketiminde % 30, toplam gecikmede % 73 iyileşme sağlandığı ve yatırımların 5 yılda kendini amorti edebildiği saptandı.

 

2--Yine ISBAK trafik miihendisleri tarafindan yürütülen, aynı zamanda Boğazici Universitesi ve TUBiTAK tarafindan desteklenen bir projede, sinyalize kavşaklarda yapılan optimizasyon ve yeniden süre hesaplama çalışmalarının, arter başına 1 ila 10 milyon dolar arasmda değişen kazançlar saglandığını, genel olarak % 15 ila % 30 oraninda gecikmeleri azaltabildiği anlaşıldı.

 

3—Öte yandan trafik kazalarının azalması, can ve mal kaybının en düşük seviyelere çekilebilmesinde, elektronik denetleme sistemlerinin ağırlığı artacak

 

3.1--Kentlerde ve büyükşehir sınırları içinde meydana gelen kaza sayısı kent dışına kıyaslaa 3 katından fazla. Bu nedenle İBB kent icindeki kazalan azaltmak için hız, kırmızı ışık, emniyet şeridi ve yaya geçidi gibi çesitli EDS çözümlerini yaygınlaştırmayı planlıyor.


2--Trafik Sorununa Çözüm İçin Diğer Öneriler:

 

1--Russell Ackoff' ,New York'un trafik sorununu matematik modeller aracılığıyla çözmüş olup, İstanbul un ve diğer şehirlerin trafik sorunu için aynı matematik model çalışmalara ihtiyaç olduğu kesin.İBB bu işi ilgili üniversitelere yaptırabilir.

 

2--Ülke genelinde yük tasimacılığının % 91'i, yolcu taşımacılığının % 95'i karayolu ile yapılıyor. Karayolunda ağır taşıt oranı ise % 40-50 civannda.

 

3--İstanbul cografyası gibi dünya kentlerinde, karayolu yanı sıra rayli sistemler ve deniz yolu alternatifleri de eşit oranda gelişiyor.

 

3.1--Deniz ulaşımı toplam kent olçeğinin % 9'u civarında olmasi gerekirken, Istanbul'da bu oran, % 1 civannda ve alacak cok yolumuz var.

 

Kaynakça:Bilim ve Ütopya

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 593

Eklenme Tarihi : 21.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.