MAKALELER / Balans ve Rf Vana Kullanımı-Merkezi Isıtma Sisteminde:




Merkezi Istma Sisteminde Balans ve Rf Vana Kullanımı:

 

1-- Kazan Dairesinin Çatıda  Kaskad Olarak yapılması en iyi çözüm olarak düşünülebilir.

1.2--Bina Mimarisi Ve Statigi Uygunsa Kazan Dairesi Çatı Katına Yapılmalıdır.Daha Emniyetli Olur.

 

1.3--Çatıya Kurulan Kazan Dairelerinde Eşanjör-Plakalı Eşanjör Sistemi Kullanılması-Sistemin Ömrünü Uzatır..

 

1.4--Konutlarda Boyler Sistemi Çok Dogru Bir Sistem Degilgir..Çünkü Gereksiz Yere, Tüketim Olmamasına Ragmen 7/24 Sıcak Su İhtiyacı İçin Enerji Tüketilmektedir.

 

1.5--Egerki Sıcak Su İhtiyacı İçin Dairelerde D.Gazlı Şofben İmkanı Yoksa kullanım sıcak suyu ihtiyacı Eşanjörlü Daire Kiti Tarafından Saglanmalıdır..Bu Sistem Dairenin Talebi Dogrultusunda Çalışacagı İçin Ortak Gider Maliyeti Ve Enerji Tüketimi Düşürecektir..Ve Daireler Tükettigi Kadar Ödeme Yapacaktır.

 

1.5.1--Daire Kiti’ni (Tek Eşanjörlü Açık Sistem)  Dizayn Ederkende Dikkat Etmemiz Gereken En Önemli Konuları:


1—Kalorifer sisteminde su dolaşırken direncin en az olduğu yolu seçer ve bu anlamda alt kattaki daireler ve en yakın hatlar en fazla ısınırken en uzak hatlara kalorifer suyu en az gider ve en az ısınır.


1.1--Bunun çözümü her daire giren kalorifer hattı girişine balans vanası koymaktır. en az Daireye giren kalorifer gidiş ve dönüş borularında daire girişi- tarafında  Kesinlikle Balans Vanası Ve  ‘Rf’ Kesme Vanası  daire dönüşte ise kablolu kalorimetre bulunmalıdır..Balans Vanası Su Girişini debi Ve basıncını Ayarlarak İhtiyaca Göre Su Akışını Saglayacaktır.


1.1--Balan vanasını daireye giden su miktarı, kalorimetrede 100 m2 lik daire için 950 lt/sn değerine göre ayarlanacak bu değerden fazla daireye su vermeyecektir.100 m2 üstünde kalorimetreden geçen su orantılı olarak artırılacaktır.

 

1.2—Ultrasonik Rf vana ise daire sahibinin kalorifer yakıt parasını ödemediği durumlarda yönetim tarafından kalorifer suyunun kesilmesini sağlar yani rf vana kesme vanasıdır.Bu vana kullanılmadığında daire sahipleri yönetime borç bırakmakta ve olay hukuki hale gelmektedir.

 

1.3--Rf Kesme Vanası İse Ultrasonik Olarak Tasarlanmalı.Site Yönetimlerine Ödeme Sorunları Yaşatan Dairelerin Suyunu Otomatik Olarak Kesmek İçin kullanılır..

 

2—lavabolarda-duşta kullandığımız Kullanma Sıcak Suyunu Termostatik Vana Yay Tepkimeli Olarak Kullanmalıyız..Özellikle Kirece Karşı Daha Dayanıklı Olduğu İçin..

 

3--İkinci Taraf Isıtma Devresini Oransal Statik Balans Vanası(Fark-Basıncı) İle Kontrol Altına Almalıyız.Bu Durumda Radyatörleri İhtiyac Olan Kapasitede Dogru Çalışmasını Yönlendirmiş Oluruz.

 

4--Sitemin Üzerinde Gidiş-Dönüş Suyu Sıcaklıgını Ve Basıncını,Su Akış Debisini, Sıcak Su Tüketimini Ve Diger Bazı Detayları Bize Tanımlayabilen Bir Kalorimetre Olması Gerekmektedir.Bu genellikle kablolu kalorimetredir.Kablolu kalorimetre kullanılmayacaksa yönetime ön ödemeli olarak ödeme yapan(karta yüklediğin kadar ısıtan) kartlı kalorimetre kullanılabilir..

 

5-- Radyatörler Mümkünse i ;Kompakt  “H” Ventilli ,Kovanlı Termostatik Vana İle Dizayn Edelim..Tüm Bu Önlemler Isıtma Giderlerini Daha Tasarruflu Hale Getirir..

 

6--Boru Tipi Kalorimetre Uygulamalarında Suyun Debisini Ayarlamak İçin…

Kesinlikle Balans Vanaları  Vanaları Kullanmak Gerekir.

 

7—Yöntemelik gereği merkezi sistemlerde sirkülasyon pompalrı inverteli olmalı ve radyatör vanalarıda termostatik olması gerekmekte.Sirkülasyon Pompalarının İnverter Panolu Olması Halinde Tesisat Üzerindeki Balans Vanalarında Yardımıyla Aynı Şekilde Daire İçinde Kısılan Radyatörlerin Sisteme Verdigi Basınc Yükünü İnverter Panoları Pompa Devrini Düşürerek İhtiyac Dogrultusunda Su Sirkülasyonunu Sağlayacaktır.


7.1--Buda Enerji Sarfiyatını Düşürecektir.Yani Bir Otomosyon Sistemini Basit Olsada  Kesinlikle Kurmakta Fayda Var.

 

 

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 649

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.