MAKALELER / Elektrik Arızalarına Robot İle Müdahale-Adaların






Adaların Elekrik Arızalarına Robot İle Müdahale:

 

1--Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UE- DAŞ), deniz altında oluşabilecek arızalara robotlarla anında müda-hale edecek. UEDAŞ Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü; Marmara, Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik adaları ile Gökçeada ve Bozcaada da yaklaşık 30.000 müşteriye elektrik hizmeti verdiklerini belirtti.

 

1.1--Yaz aylarında bu sayının 300.000 ulaştığını vurgulayan Gümüşlü, “Adalara kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti sağlamak amacıyla yeni bir Ar-Ge projesine imza attık ve ODTÜ Teknokent’te yer alan Desistek firmasının partnerliğinde, bir deniz altı robotu geliştirdik.

 

2--Deniz altı robotu, anakara ile adalar arasında elektrik iletimini sağlayan deniz altı kablolarında oluşabilecek arızalan çok kısa sürede tespit ederek,müdahale edebilecek” dedi.

 

3--Deniz altı robotunun UEDAŞ ekipleri tarafından uzaktan kumanda vasıtasıyla kontrol edilebileceğini kaydeden Gümüşlü şöyle dedi:


“Robot, bakım, onarım gibi fonksiyonel görevlerde de kullanılabilecek. Üzerinde termometre, kısmi deşarj ve kamera bulunan robot, üzerindeki verileri merkeze ileterek, hat üzerinde oluşabilecek muhtemel arızaları anında yapacağı müdahaleler sayesinde önlemiş  olacak.”

 

4--İbrahim Gümüşlü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPİ) onayladığı henüz tasarım ve üretim aşamasındaki robotun prototipinin denemelerine önümüze aylarda başlanacağını söyledi, Gümüşlü, “Pilot bölge saha test çalışmaları başarıyla tamamlanan denizaltı robotunun bu yılın sonunda kullanılması planlanıyor.

 

Kaynak:Para Dergisi





Makalenin İzlenme Sayısı : 366

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.