MAKALELER / Koronavirus-Virus Dezenfeksiyon Uygulamaları






Koronavirus- Virus Dezenfeksiyon Uygulamaları:


1--Dezenfeksiyon uygulamasının etki süreleri ortamın kullanımına göre değişiyor. İnsanların yoğun olarak kullandığı işletme, toplu taşıma gibi alanlarda günlük olarak uygulamaların yapılması gerekiyor.


1.1--Nano gümüş teknolojisinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle boyutu nanometre seviyesine indirgenmiş gümüş kullanılıyor. Nano boyut sayesinde yüzey alanı artırılan gümüşün etki alanı ve etkili olduğu mikroorganizma sayısı çok artıyor.


3--İnsan yoğunluğunun olmadğı alanlar ve şahsi araçlarımızın olduğu alanlar için koruma süresi ortalama 10 ile 20 gün arasında” diyor.


4—Dezenfeksiyon işleri yapan bir firma yetkilisine göre Dezenfeksiyonda Fiyatların metrekare bazında değişiklik göstermekte olup “Ortalama fiyatlar


0-250 metrekare için sabit……… 250 TL+KDV,


250-1000 metrkare alanlar için……metrekare başına 90 kuruş+KDV,


1000 metrekare ve üzeri için…….birim fiyat ise 80 kuruş+KDV” açıklamasını yapıyor.


4.1-- Firmalar kullandığı ürün için Sağlık Bakanlığından ruhsat almak ve izin belgesi bulundurmak zorunda. Profesyonel ekiplerimiz uygulama alanını gördükten sonra, alkollü ve alkolsüz hangi ürünün kullanılması gerektiğine karar veriyor.”


5-- Uygulama hakkında bilgi veren Bağcı sözlerini şöyle sonlandırıyor:“ULV dezenfektan makineleri ile dezenfektanların tüm alana yayılması havadaki, tavandaki, duvardaki ve içeride bulunan bütün materyallerdeki virüslerin yok edilmesini sağlıyor. ULV cihazı makineden şişleme tarzında dezenfektanı tüm alana yayılmasını sağlıyor ve alanın % 100 dezenfekte edilmesine imkan veriyor.


5.1--Nano gümüş teknolojisinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle boyutu nanometre seviyesine indirgenmiş gümüş kullanılıyor. Nano boyut sayesinde yüzey alanı artırılan gümüşün etki alanı ve etkili olduğu mikroorganizma sayısı çok artıyor.


5.2-- Diğer mikroorganizmalar gibi virüsler de nano gümüş iyon teknolojisi ile etkisiz hâle gelir. Gümüşün antimikrobik özelliği, eski çağlardan beri biliniyor. Gümüşün nano boyuta indirilmesi, onun mikroorganizmalar üzerindeki etkisini artırıyor.


6—Dezenfeksiyon yapan bir  Firma yetkilisi, “Uygulama ULV cihazı ile soğuk şişleme şeklinde uygulanıyor. 300 metrekarelik bir alan için uygulama ortlama 25 dakika sürüyor. Sis bulutunun çökmesi için 10 dakika bekleme sonrasında ortam havalandırılıyor. Bu işlem, klima, hava temizleme araçları, filtreler, tekstil yüzeyler, plastik yüzeyler yani temas edilen tüm yüzeylere uygulanabiliyor” diyor.


6.1--Uzun süreli etkinlik sağlanabilmesi için uygulama yapılacak alanın temiz ve kuru olması gerektiğini belirten yetkili, “Uygulama yapıldıktan sonra bir saat içerisinde ATP lu- minometre ile tahlil yaparak raporluyoruz.


6.2-- Sosyal tesisler, havalimanları, toplu görüşme alanları 1-1.5 ayda bir kez; ana okulları, ofisler, yaşam alanları ve evler üç ayda bir dezenfekte edilmeli.


7—Bir başka firma yetkilisine göre İki aşamalı dezenfekte işlemi uyguladıklarını söyleyen firma yetkilileri, “Dezenfekte işlemlerinden ilki,


1--işyerinde sık temas edilen yüzeylerin tek kullanımlık ve renk kodlu mikrofiber bir bezle silinmesidir.


2--İkinci aşamada ise dezenfektan nanopartikülleri, sisleyici özellikteki dezenfeksiyon makinesi ile tüm dokunulabilir alanların en ücra yerlerine kadar eksiksiz olarak püskürtülür” diyor.


3--Dezenfekteye başlamadan önce ortamdaki virüs, bakteri ve mikrop yoğunluğunu ölçtüklerini söyleyen yetkililer, daha sonra yapılan işlelerin bu patojenleri azaltmadaki etkisini raporlayarak belgelendirdiklerini belirtiyor.


4--İşyerleri için başlangıç düzeyindeki fiyatın 195 TL olduğunu söyleyen yetkili, “Fiyatlar üzerinde etki eden başlıca faktörler, işyerinin büyüklüğü, uygulama alanının mikrobiyal kontaminasyon tipi ve yoğunluğu, dezenfeksiyon yöntemi, malzemesi ve süresidir. Hizmetten önce net bilgi isteyen müşterilerimizle yapılması gereken analizler yapılmakta.


5—Bir firma yetkilisi ; biosidal ürünlerin doğru şekilde uygulanması için yeterlilik gerektiren bir takım unsurlar var. Tüketici bunlara dikkat etmeli” açıklamasını yapıyor.


Kaynak:Para Dergisi-11-17 Ekim 2020 s:41




Makalenin İzlenme Sayısı : 240

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.