MAKALELER / Böğürtlen-Sağlığa Faydaları






Böğürtlenin Sağlığa Faydaları:

 

1--böğürtlen, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hafıza kaybını önler.


2--Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu,


2.1--Böğürtlen, A ve C vitamini gibi kanser önleyici (antikanserojen) madeler yanında özellikle siyah ahududu ve böğürtlenler oldukça yüksek oranda oksijen radikal emilim (ORAC) değerine sahiptir.


2.2--Ayrıca antisiyonince en zengin yiyecekler arasındadırlar.


3--Böğürtlende, kanseri engelleyen bir madde olan "ellagic asit" içeriğinin de fazla olduğunu bildiren Prof. Dr. Gerçekcioğlu, şunları kaydetti: "Laboratuvar hayvanlarında yapılan çalışmalarda, ilk kanser oluşum hücrelerinin aktif kansere dönüşümünü ellagic asidin engellediği görülmüştür.


4--Bu araştırmaların ışığında, insanlar arasında en yaygın iki kanser olan gırtlak ve bağırsak kanserlerinde de bu maddenin etkileri üzerinde çalışmalar odaklanmıştır. kansere karşı her gün bir avuç böğürtlen yiyin."


5—Böğürtlen aynı zamanda diyabeti de önlüyor


6--Tohumuyla tüketilen böğürtlenin, tohumundaki doymamış yağ asitleri yönüyle şifa kaynağı olduğunu anlatan Prof. Dr. Gerçekcioğlu, "Bazı yağlarda ve fındıklarda bol miktarda bulunan sıradan lipophilic antioksidantlardır.


6.1--Bunların böğürtlen, ahududu ve diğer bazı üzümsü meyvelerin çekirdeğindeki varlığı, vitamin E aktivitesine antioksidant potansiyeli sağlar" diye konuştu.


7--Üzümsü meyve çekirdeklerinde, kalp hastalıkları, diyabete karşı etkili bir koruyucu olarak bilinen esansiyel yağ asitlerinin yüksek oranda bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Gerçekcioğlu, "Bu yağların koroner kalp hastalıkları ve birçok kansere karşı koruyucu özellikleri vardır.


7.1--Bu yağ asitleri, balıklardan ya da algler (yosun) gibi deniz canlılarından elde edilebiliyor. Ayrıca düzenli tüketilen böğürtlen yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarım önlüyor" dedi.


8--Meyveleri tam olgunlaştıktan sonra daha şifalı olan böğürtlen, tansiyonu düşürüp, bedeni güçlendiriyor.


8.1--Kabızlığa iyi gelen ve tok tutan bir meyve olduğu için de zayılamak isteyenler için de doğal zayıflama ilacıdır.


9--Ağız yaralarında, gerek taze ve gerekse kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağı 1 litre suda haşlanırsa, bu çay ağız yaralan için çok faydalıdır





Makalenin İzlenme Sayısı : 290

Eklenme Tarihi : 15.11.2020

Önceki sayfaya geri dön.