MAKALELER / Elektrik Hatları ve Kanser






Elektrik Hatları ve Kanser:


1—1960-70 li yıllarda gerçekleştirilen araştırmalarda elektrik hatları yakınlarında yaşayan çocuklarda daha fazla lösemi görüldüğünü ortaya koymakta.


2—Elektrik hatları gece gündüz ritmini belirleyen ve kanserli hücreleri temizleyen uyku hormonu melatonin üzerine etkili.


3—Duisburg Üniversitesince yapılan bir çalışmada  30 günlük buzağılar 35 gün boyunca yüksek gerilim hattı eşdeğeri olan 50-60 Hz-0.4 mikro tesla gücünde bir elektromanyetik alana maruz bırakıldı.


3.1—Deney sonucunda tükürük örneklerinde melatonin seviyesi alana maruz kalanlarda daha az çıkmış.Melatonin seviyesi kış aylarında düşerken,yaz aylarında artmakta.Kışın melatonin seviyesinin düşmesininyarattığı olumsuz etki,yazın yaratılan olumlu etkiden fazla.


4—Yukarıdaki sonuçlara göre yüksek gerilim hatları melatonin üretimini baskılayarak,vucudu kansere açık hale getirebilir.Bu nedenle yüksek gerilim hatları geçen binaların çatılarına topraklama yapılmış çinko levhalar kaplanabilir yada çatı topraklı alüminyum dışı metal çatı yapılabilir.


Kaynak:CBT-1489/2.10.2015






Makalenin İzlenme Sayısı : 405

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.