MAKALELER / Uzay Asansörü







Uzay Asansörü:


1—Tarihçe:

 

1--Uzay asansörü, yakın tarihe kadar bilim kurgu romanlarına konu olan bir fikir, simdi günümüz teknolojisi sayesinde NASA tarafından gündeme alınmış görünüyor.

 

2--Karbon -nanotüpleri sayesinde. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Alabama eyaleti Huntsville kentindeki Marshall Uzay Merkezi Geleceğe Yönelik Projeler bölümünden David Smitherman, Ulusal Havacılık ve uzay merkezine bağlı Marshall Uzay Merkezi'nden David Smitherman yakın gelecekte uzay asansorünün uzaydaki ulaşım araçlarından biri olabileceğini söyledi.

 

3--NASA bir süredir projeyi hayata gecirmek icin uygun teknoloji arayışında.50 yıldan fazla bir gecmise sahip bu fikir ilk olarak 1950'li yıllarda Rus muhendis Yuri Artsutanov tarafından ortaya atılmıştır

 

3.1--Uzay Asansoru'nun fikir babası Rus muhendisi Yuri Arstsutanov, Dünya ve Ekvatora uygun bir noktadan havada duran bir uyduya kablo çekmenin teorik olarak mümkün olduğunu savunmuştu.

 

3.2--Uzay asansoru, bir ucu yeryüzünde diğer ucu dünyanın geosantrik (geosynchronous) noktasından ötede bulunan, dunyayla eşdeğer açısal hız ve sabit bir yörünge uzaklığında hareket eden, yaklaşık 100.000 km uzunluğunda bir kablo ve ek sistemlerle oluşturulması düşünülen taşıyıcı bir sistemdir.

 

3.3--Böyle bir asansörün yapılması yakın zamana kadar kablo icin yeterince dayanıklı maddenin bulunamaması nedeniyle teknolojik bakımdan imkansız görülüyordu.

 

4--Uzay Asansorü için Nasa, Los Alamos National Laboratuarı Mart 2001 de ayrılan, 1992'de HighLift Systems adlı bir şirket kuran arastırmacı Dr. Brad Edwards'a bu konuda çalışması amacıyla 570.000 dolar destek sağladı.

 

4.1--Edwars amacını 'Uzay asansoru dikey bir demiryoludur, biz onu kurgu-bilimin kucağından alıp gerçeğe dönüştürmek istiyoruz' diye ifade ediyor. Proje maliyetinin 7 ila 10 milyar dolar arasında olacağı tahmin edilmektedir.

 

4.1--Uzay asansörünün en önemli kısmı dünyadan uzaya uzanacak olan 100 000 km kablosudur.

 

4.2--Yüksek teknoloji ürünü olacak kablonun yeryüzünde bulunan ucunun acık denizde yüzen bir platforma bağlanması planlanıyor.

 

4.3—Uzayda kalacak ucuna da asansörler icin standart olan, dengeleyici ağırlığı bağlı olacak.

 

4.4—Kablolar Bugune kadar uzay asansorunun yapılamamasının önemli bir nedeni bu uzunlukta kullanılabilecek ve ihtiyaca cevap verebilecek özelliklerde malzeme bulunamamasıydı.

 

4.5--Bildiğimiz çelik, kevlar,karbon whisker kablolar vd. 100 km uzunlukta ve oluşturdukları ağırlıkla yetersiz kalıyorlardı.

 

4.6--1991 yılında NEC firmasında mikroskopist olarak calısan Japon araştırmacı Sumio Iijima şimdi karbon nanotüpler olarak adlandırdığımız yeni bir tür malzeme elde etti.

 

 

4.6.1--Sonraki çalışmalar gösterdi ki mukavemet ve hafiflik bakımından karbon-nanotüpler çelik, kevlar ve bildiğimiz bütün diğer malzemelerden daha üstündüler. Elde edilen malzeme uzmanlar tarafından yeterli bulunuyordu.

 

4.7--Nanotupler bilim cevrelerinde heyecanla karşılandı ve sadece bu konu uzerinde 1991 yılında binden fazla makale yayımlandı. Karbon-nano tüplerin üretimi üzerinde Amerikan ve japon şirketleri çalışmakta olup 5 yıldan daha kısa bir zaman icerisinde çelikten çok daha sağlam olan bu malzemeden bol miktarda üretilebileceği beklenmektedir.

 

2—Halat Malzemesi:

 

1--Uzmanlara göre, hem hafiflik hem de çok yüksek mukavemet değerlerine sahip karbon nanotüpler uzay asansörunun imali için kilit bir malzeme durumundalar.

 

2--Gerinme Dayanımları çelik için yaklasık 5 Gpa, Kevlar 3.6 Gpa, değerlerindeyken karbon nanotüpler 130 Gpa lık

 

2.1—Yoğunluklara baktığımızda çelik 7900 kg/m3, Kevlar 1440 kg/m3 iken karbon-nanotup 1300 kg/m3 en düşük değere sahiptir.

 

2.2--Örneklersek, 3 mm çapındaki bir karbon nanotüp kablo 41 ton yükü deforme olmadan taşıyabiliyor.

 

3--Uzay asansoründe bu uzunlukta kullanılacak kablonun maksimum mukavemet/ağırlık oranını vermesi icin şekil faktoru (taper ratio), kesit alanı uzaydaki ucu maksimum yeryüzüne doğru azalarak gitmelidir.

 

3.1--Benzer şartlardaki kablo için bu değer çelik icin 1.7´1033,Kevlar 2.6´108 olarak bulmuş, sonradan karbon nanotupler icin yapılan hesaplamalardan şekil faktoru 1.5 olarak bulunmustur.

 

3.2--Çelik ve Kevlar icin bulunan şekil faktoru değerleri fiziksel bakımdan anlamsızdır. Bulunan değerler bu malzemelerin kullanılamayacaklarını da göstermektedir.

 

3--Karbon-Nanotüp Kablonun Yerlestirilmesi:

 

1--Projenin en önemli safhalarından biri de kablonun yerleştirilmesi tekniğidir.

 

2--İlk olarak bir uzay mekiği yardımıyla parcalar LEO (alçak dunya yörüngesi) taşınır. Burada monte edildikten sonra sistem geosantrik noktaya taşınır.

 

2.1--Geosantrik noktadan kablo dünyaya doğru salınır (Bu iş için ağırlık veya harici bir itici kullanılır) yeryüzüne ulaşan kablo bağlanması düşünülen yüzer platforma sabitlenir.

 

3--Edwards düşüncesinin, 'yapmaya çalıştığımız dünyanın dönüşünü kullanmaktır.

 

4--Merkezkaç ivmesi sayesinde uzay asansöru kablosu dışa (uzaya) doğru itilecektir. Yerçekiminin aşağı doğru etkisi ile birlikte elde edilen yukarı yönde bir gerilme bileşeni kabloyu dikey yönde kararlı dengede ve gergin bir durumda tutacaktır.' olarak belirtmektedir.

 

5--Kablonun dünyada olan kısmı bir yüzer platforma, uzaydaki diğer ucunun da dengeleyici bir kütleye bağlanmasıyla kablonun yerleştirilmesi tamamlanmış olacaktır.

 

6--Asansör geosantrik yüksekliğe kadar gerekli gücü, yeryüzünden lazerle yönlendiren enerjiyi kullanabilen, fotovoltaj hücrelerle sağlaması düşünülmektedir.

 

6.1--Bu sistem için bazı değişik alternatifler bulunmaktadır. En popüler olanı 3 metre capında fotovoltaj hücrelerini taşıyıcının alt yüzeyine yerleştirilmesidir.

 

6.2--Diğer bir yöntem olarak da taşıyıcının yan yüzeylerine yerleştirilen hücrelerin asansörün bağlantı noktasına oldukça uzak olan enerji iletim istasyonları ile beslenmesi düşünülmektedir.

 

6.3--Enerjinin taşıyıcıya gönderilmesinde, mikrodalga veya lazerle iletim yöntemlerinden biri tercih edilecektir. Fakat taşıyıcıya enerji gönderecek lazerler halen geliştirme aşamasındadır.

 

4--Tehlikeler ve Önlemler:

 

1--Uzay asansörleri için, sağlayacakları pratiklik ekonomiye karşın bazı tehditler mevcuttur.

 

2--Yıldırımlar, meteorlar, onceki uzay çalışmalarının kalıntıları, alçak yörünge cisimleri, fırtınalar,kablonun salınımının engellenmesi, küçük göktaşlarının verdiği hasarlar atomik oksijen, yoğun elektromanyetik alanlar, radyasyon, üst atmosferde sülfirik asit damlalarının kabloda oluşturacağı erozyonlar, uçakların çarpması gibi tehlikelerin dikkate alınması gerekmektedir.

 

3--Herşeye rağmen bütün bu problemlere şimdiden kabul edilebilir çözümler bulunmaya başlanmıstır.

 

4.1--Yıldırım ve Fırtınalar:

 

1--Önemli tehlikelerden birisi asansör kablolarına zarar verebilecek olan yıldırımlardır.

 

2--Oluşturdukları arklar herhangi bir kompozit malzemeyi ısıtıp tahrip edebilecek ısıyı açığa çıkarabilirler. Yaklasık 6000 oC erime sıcaklığına sahip karbon-nanotüpler tahrip olmayacakları iddia edilse de, en iyi çözüm kablonun bağlanacağı platformu yıldırımların görülmediği Ekvator kuşağında bulundurmak olabilir.

 

3--Çok az ve zayıf fırtınaların olduğu bu yerler, platformun yer değiştirme imkanı da düşünüldüğünde, bu türden olumsuzluklara karşı yeterli korunmayı sağlayacağı düşünülebilir.Örneğin, Galapagos adalarının 1500 km batısı, zayıf esen rüzgarları ve çok az şimşeğin oluştuğu atmosfer olayları yüzünden dünyanın en sakin iklimine sahip yerlerindendir.

 

4--Rüzgarlarda kablonun olusturduğu sürtünme kuvvetinin tamamına yakın kısmı kablonun kesitine bağlı olarak olustuğundan, kablo kesitinin kalınlık/genişlik oranını azaltmakla rüzgarın tahrip edici etkisi ortadan kaldırılabilir.

 

5--Meteorlar: Küçük boyutlardaki mikro meteorlar düz yüzeylerde hacimlerin yaklaşık 50 katı hasara neden olduklarından kablolar için tehlike oluşturabilirler.

 

5.1--Bu bölgedeki kablo yüzeyine eni doğrultusunda eğrisel form oluşturarak olabilecek hasar etkisi oldukça azaltılabilir.

 

4.2--Alcak Yörünge Cisimleri (LEO):

 

1--Alçak yörünge dunyanın 500 ila 1700 km arasındaki irtifa bölgesinde bulunan insan yapısı cisimlere verilen isimdir. Halen çapı 10 cm’den büyük 8000 adet uydu ve diğer uzay araç kalıntıları dünya çevresinde alçak bir yörüngede hareketlerini sürdürmektedir.

 

2--Bunların hepsi kodlanmış olup yerdeki ilgili birimler tarafından izlenmektedirler. Buna ilave olarak çapları 1 cm ila 10 cm arasında ilave 100 000 cisim de aynı yörüngededir. Son olarak bahsettiğimiz izlenemeyen ve yörüngeleri bilinmeyen bu cisimler en çok tehlike oluşturanlardır.

 

3--Bu parçaların istatistiki olarak 250 günde bir kez kabloya çarpmaları beklenmektedir. Bu parçaların da yörüngelerinin belirlenerek kablonun bu bölge dışında tutulması çözümlerden biri olarak düşünülmektedir.

 

4—Asıl önlem kritik cisim çapını 3 cm alıp bu cisimleri de izlemek ve bu bölge için kablo genişliğini iki misli geniş alınmasıyla hasar riskini azaltmak mümkündür.

 

4.3--Atomik Oksijen:

 

1--Atomik oksijen üst atmosferde 60 ila 800 km arasında, en yoğun 100 km yükseklikte olmak üzere,bulunur. Çoğu malzeme icin son derece korozivdir, buna karbon nano tüplerde dahildir.

 

2—Birkaç hafta içinde kablonun tahribine neden olabilirler.Kablonun etkilenen bölgesini atomik oksijenin koroziv etkilerine dirençli maddelerle kaplamakla önlem alınabilir.

 

3--Altın ve platin kaplamalar atomik oksijenden etkilenmezken, alüminyum ve diğer bazı metaller sınırlı koroziv etkilere maruz kalmışlardır. Bu metallerle yapılan yüzey kaplaması yeterli koruma sağlayacaktır.

 

5—Yorum:Uzay asansörünün yapılmasıyla burada kurulacak depoya dünya yörüngesinde ve uzayda yapılacak yapılar için ihtiyaç olan tüm malzemeler rahatlıkla taşınabilecektir.Bu ise uzaya atılımı ciddi anlamda hızlandıracaktır.

 

Kaynak: Utku DİNCER-Arastırma Gorevlisi, ODTU Havacılık ve Uzay Muh. Bölümü

 

 

2--Uzay Asansörü 2025 de Hazır


1--Uluslararası Uzay Akademisi gök bilimcileri açıkladıkları raporda, 2025 yılına kadar Dünya'dan uzaya bir asansör inşa edileceğini açıkladı.


2--Modern trenlerin hızında uzaya doğru yol alması planlanan aracın yanı sıra, uzaya çıkış noktasında uzay elbiseleri giyilerek uzayda gezinme şartların da oluşturulması hedefleniyor.


3—Proje ile günümüzde yük taşımak için kullanılan roketlere ihtiyaç azalmış ve uzaya ekipman göndermedeki maaliyet düşürülmüş olacak.


4--Proje ile ilgili NASA 2005 yılından beri uzaya asansör projelerinin yer aldığı bir yarışma düzenleyerek derece yapanları ödüllendiriyor. Ayrıca Liftport adlı bir şirket 2031 yılında uzaya asansör göndermeyi planladığını duyurdu.


Kaynakça:www.haberuzay.com/


3--Uzay Asansörü:


1--Califonia’da bulunan Mojave Askeri Hava Üssü’nde yapılan deneyde Lazer desekli robot tırmanıcı ile bir kabloyu saniyede3.9 metre hızla yukarı taşıyabilen Laser Motive şirketi, NASA’nın bu uzay asansörü projesi için ayırdığı 2 milyon dolar ödülün 900.000 dolarını almayı başardı. Bu hızla hareket ederek Uluslararası Uzay İstasyonu’una (ISS) 25 saatte varılabiliyor.

 

1.1--Tanınmış bilim-kurgu yazarı Arthur C.Clarke, “uzay merdiveni, insanlar gülmeyi bıraktıktan 10 yıl sonra gerçek olacak” demişti. Anlaşılan NASA işin ciddiyetinin farkında, ve 2 milyon dolar da pek gülünecek bir rakam değil.

 

1.2--Uzay merdiveni projesini gerçekleştirebilmek için, Ekvator yakınında bir noktadan uzaya, diğer ucunda bir karşı ağırlık bulunan bir kablo uzatmak gerekiyor. 


1.2.1--Dünya’nın dönüşü ile ortaya çıkan satrifüj kuvveti kabloyu gergin tutacak ve bu kabloya tutunarak yükselecek olan robot, yörünge ile yer arasında malzeme taşıyabilecek. 


1.3--Asansörün geliştirmesi milyarlarca dolara malolacak, fakat bu sayede her seferinde yörüngeye bir roket fırlatmak da gerekmeyecek.

 

2--LaserMotive şirketinin robotu bu hızı kablosuz güç kaynağı ile yakalıyor, yerde konuşlanmış bir kızılötesi lazerle güneş pillerinden aldığı enerji ile çalışıyor.

 

3--NASA’nın bu proje için ayırdığı ödülden kalan 1.1 milyon dolar ise tırmanma hızını saniyede 5 metreye ulaştırabilen şirkete ödenecek.

 

4--Uzay yolculuğunda, Rusya ve ABD’nin arkasında kalan Japonya, arayı kapatmak için bir mekiği uzaya göndermekten 100 kat daha ucuz ve 100 kat daha az enerji tüketen bir yol buldu: Uzay asansörü.

 

4.1--Tokyo Üniversitesi’nin 10 milyar dolarlık projesinin başında ise bir Türk bilim adamı var. Doç. Serkan Anılır liderliğindeki 58 uzmanın önündeki en büyük engel ise, asansörü taşıyacak kadar güçlü bir kablo üretmek.

 

4.2--36 bin kilometrelik kablonun, çelikten 180 kat sağlam, bugüne kadar insanlığın ürettiği en dayanıklı fiber-karbon alaşımı kablodan 4 kat daha güçlü olması gerekiyor.

 

5--Cambridge Üniversitesi çelikten 100 kat güçlü bir kablo üretti. Fizikçi Anılır ve ekibi, şimdi bu kabloyu daha da geliştirmeye çalışıyor. Japonya, asansörü uzaydaki uydu ağını desteklemek ve uzay istasyonlarına yük ve insan taşımak için kullanacak.

 

6--Asansör gelecekte uzay turistlerini de yörüngedeki bir otele taşıyacak. Almanya’da doğan Anılır 2001’de NASA astronot programını bitirdi. 2004’te Türkiye’nin ilk astronot adayı oldu. Yale ve Cambridge’de dersler verdi.

 

 

Kaynak : 

1--http://www.internethaber.com/news_detail.php?

2--www.hardwaremania.com/haber/2009/11/08/uzay-asansorune-nasadan-900-bin-dolar-odul/

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 662

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.