MAKALELER / Kentsel Atıksuların Geri Kazanımı-Kullanımı-Konya Kent Örneği






Kentsel Atıksuların Geri Kazanımı-Kullanımı-Konya Kenti Örneği:

 

1--Evsel atıksuların geri kazanımı ve yeniden kullanımı kurak ve yarı kurak bölgelerde su kaynakları problemlerini çözmek için etkili bir yol sağlar. Geri kazanılmış suların, sulama için yeniden kullanımı önemlidir.

 

2--Konya atıksu arıtma tesisi (AAT) 200.000 m3/gün kapasiteyle 2010'da devreye girmiştir. Konya AAT çıkış suyunun ileri arıtmadan sonra yeniden kullanımı, kentsel yeşil alanların sulanması (peyzaj alanı vb.) için tasarlanmıştır.

 

3--Arıtılmış atıksuların geri kazanımı üçüncül arıtma sistemleriyle mümkün olmaktadır. Üçüncül arıtma sistemleri: Çok katmanlı kum filtre (MMF), Mikrofiltrasyon (MF), Ultrafiltrasyon (UF), Nanofiltrasyon (NF) ve Ters ozmos (RO) kullanılmaktadır.

 

4--Konya AAT'de 2m3/sa kapasiteli bir pilot ileri arıtma tesisi kurulmuştur. Pilot tesiste; Multimedya Filtrasyon (MMF), Mikrofilitrasyon (MF), Ultrafiltrasyon (UF), ön-klorlama, son-klorlama ve UV dezenfeksiyon alternatifleri uygulanmıştır.

 

4.1--Sulama suyu için teknik ve ekonomik olarak en uygun sistem seçilmeye çalışılmıştır. Pilot tesis işletme verileri kullanılarak Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) tarafından atıksuların yeniden kullanımı için 3600 m3/gün kapasiteli ileri arıtma tesisi inşa edilmiştir.

 

4.2--Gerçek ölçekli atıksu geri kazanım tesisi; ön klorlama, koagülant dozu, kum filtresi, UV dezenfeksiyon ve son klorlamadan oluşmaktadır.

 

4.3--Birinci kademede, 24 km geri kazanılmış su dağıtma şebekesi (mor şebeke) sınırlı kentsel yeşil alanların sulanması için inşa edilmiştir.

 

4.4--Geri kazanılmış su dağıtma şebekesi Türkiye'deki ilk uygulamadır.Tezde; pilot ölçekli ve tam ölçekli ileri atıksu geri kazanım tesisi işletme verileri tartışılmıştır.

 

4.4.1--Türkiye'nin arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı konusundaki mevzuatı çerçevesinde pilot ölçekli ve tam ölçekli tesiste fekal koliform, bulanıklık, BOİ5 ve bakiye klor izlenmiştir.

 

Kaynak: Hatice Kurtkulak-Tarih: 2014-02-12

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 328

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.