MAKALELER / Magnezyumun Faydaları-Kaynakları






Magnezyum Eksikliğinin Zararları:

 

1--Fitoterapi Uzmanı Dr. Serhat Koran, magnezyumun en çok kemiklerde bulunduğuna dikkati çekerek “Magnezyum en önemli fonksiyonlarını

 

1--insülin, tiroit, progesteron ve östrojen gibi hayati önemi olan hormonların çalışması,

 

2--kas hareketleri, sinir sistemi çalışması üzerinde göstermektedir.

 

2—Magnezyum Düşüklüğü-Nedenleri:

 

2.1--Düşük magnezyumun beyinde ağır metallerin birikmesine neden olduğunu belirten Dr. Koran, şöyle devam etti:

 

2.1.1--“Magnezyum eksikliğinin Parkinson, multiple skleroz ve Alzheimer hastalığına yol açtığına dair kanıtlar mevcuttur. Yine bu ağır metal birikimine bağlı çocuklarda öğrenme bozuklukları görüldüğünü gösteren çalışmalar mevcuttur.

 

2.2--Bunun dışında sebebi bulunamayan bulantı kusma, kas kasılmaları, kalp ritim bozuklukları ve uykusuzluğun da nedeni magnezyum eksikliği olabilir.

 

2.3--Tarımda sık kullanılan hayvansal gübreler fazla miktarda potasyum ve fosfor içerdikleri için bitkilerdeki magnezyum düzeyini düşürmektedir.

 

2.4--Bunun dışında yaşa, cinsiyete, kronik hastalık durumuna ve yaşam tarzına göre de magnezyum eksikliği görülebilmektedir.

 

2.5--Kızartma, buğulama ya da kaynatma gibi yüksek ısılar besinlerdeki magnezyum miktarını azaltmaktadır.

 

2.6--Yüksek karbonhidratlı ve yağlı diyet, mental ve fiziksel stres de magnezyum eksikliğine yol açabilmektedir.”

 

2.7--Dr. Koran, gebelikte vücudun magnezyum ihtiyacının arttığına değinerek, şu bilgileri verdi:

 

2.7.1--“Ayrıca yaşlılıkla beraber magnezyumun bağırsaktan emilimi de azaldığı için magnezyum eksikliği sık görülebilmektedir.

 

2.8--Dengesiz beslenme ve diyetler, alkol ve sigara da magnezyum eksikliğine yol açmaktadır.

 

2.9--Büyüme çağındaki çocuklarda da magnezyum ihtiyacı arttığı için çok dikkatli olunmalıdır.

 

2.10--Şeker hastalarının kullandığı insülin tedavisi ve yüksek tansiyon hastalarının kullandığı idrar söktürücü ilaçlar da kandaki magnezyum düzeyini düşürebilmektedir.”

 

3—Magnezyum Kaynakları:

 

Dr. Koran, değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü:

 

3.1--“Magnezyum bitkilere renk veren klorofilin temel maddesi olduğu için

 

1--ıspanak, pazı,

 

2--brokoli ve enginar gibi sebzelerde bol miktarda bulunur.

 

3--Ayrıca kaju, susam, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği gibi kuruyemişlerde,

 

4--bunun dışında nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagillerde,

 

5--somon, uskumru ve karides gibi deniz mahsullerinde magnezyum bulunmaktadır.

 

6--Bunların dışında Hindistan cevizi ve bitter çikolata da magnezyum yönünden oldukça zengindir.”


7-Magnezyumun Diğer Faydaları-Etkileri:

 

1--Canlıların yaşamında temel olan proteinlerin yapımından sorumlu olan magnezyum, sağlığımız için hayati önem taşıyor.

 

2--Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü olmaz, insanlarda aktiviteler meydana gelmez” diyen Diyet ve Beslenme Uzmanı Dr. Bahattin Arslan, vücudumuzda ön faktör gibi rol oynayarak 300’den fazla enzimatik reaksiyona giren magnezyumun faydalarını şöyle sıralıyor:

 

2.1--“Magnezyum, kemiklerin güçlenmesini sağlar, karbonhidrat metabolizmasında en temel görevleri alır, yaşamsal organımız üzerinde de olumlu etkileri vardır.

 

2.2--Aritimlerin (ritim bozukluğu) ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan magnezyum, kalp kasının kasılma şiddetini azaltır. Kalbin daha az eneıji ve oksijen kullanmasını sağlar. Başka bir deyişle kalbin ekonomik çalışmasını sağlar.”

 

3--Magnezyumun vücudumuz için önemli 11 mineralden biri olduğunu ifade eden Dr. Arslan; deniz suyu, kaynak sulan ve tüm yeşil bitkilerin magnezyum taşıdığını belirtiyor:

 

3.1--“Ispanak gibi yeşil sebzeler; içerdikleri klorofilin yapısmda magnezyum olduğu için iyi birer magnezyum kaynağıdır.

 

3.2--Kuruyemişler, tohumlar ve tüm hububatlar magnezyum içerir.

 

3.3--Muz, avokado, kakao, dil balığı gibi yiyecekler de magnezyumun önemli kaynaklan arasındadır.”

 

4--Adet öncesi kişilerde yapılan çalışmalarda belirgin bir magnezyum eksikliğine rastlanıldığına dikkat çekiyor. Bu kişilere oral magnezyum verilmesi sonucu adet öncesi gerilimde, baş ağrılarında belirgin azalma ve davranış değişikliklerinde düzelme izlendiğini anlatan Arslan, şu bilgileri veriyor:

 

4.1--“Alman Beslenme Birliği (DGE) ve Dünya Sağlık Örgütüme (WHO) göre günlük magnezyum ihtiyacı, 300 mg olarak belirlendi.

 

4.2--Stres, büyüme, hamilelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemlerinde ve ağır egzersizlerde magnezyum ihtiyacı daha çok artıyor.”

 

4.3--Yaşlılarda hipertansiyon ve diyabet gibi kro-nik hastalıklar ve bunların tedavisi için uygulanan diyet, kadınlarda ise adet ve hamilelik dönemleri; magnezyum ihtiyacım artırıyor.

 

4.4--Ayrıca sporcular, kalp ve hipertansiyon hastalan ile şeker hastaları da daha yüksek oranda magnezyum takviyesine ihtiyaç duyar. Alkol tüketimi, yoğun zihinsel faaliyetler ve stres durumlarında, magnezyumun atılmasına neden olan ilaçların kullanımında da; vücudun magnezyuma olan gereksinimi yükseliyor.

 

4.5--WHO’ya göre yetişkinlerde 300 mg olan günlük magnezyum ihtiyacının doğal yollardan karşılanamaması, ölüme dek uzanan sağlık risklerini beraberinde getiriyor. Bu nedenle; özellikle magnezyum ihtiyacı yüksek grupların, bu eksildiği medikal yollarla gidermeleri gerekiyor

  

Kaynak: https://www.milligazete.com.tr/





Makalenin İzlenme Sayısı : 238

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.