MAKALELER / İktisat Bilinmiyor-Türkiyede-Öneriler-Prf Dr Zeyyat Hatipoğlu








İktisat Bilinmiyor-Türkiye de-Öneriler-Prf Dr Zeyyat Hatipoğlu:

 

1—Türkiyenin gelişimi yabancı sermayeye bağlıdır.Zira yerli tasarruf oranı %12—yatırım ise %19-20 düzeyinde.

 

2—Doğrudan yabancı sermaye girişi ile sıcak para girişi arasında bir fark yoktur.Avantajları bir yana yarattığı problemde aynıdır.

 

3—Türkiyede emek fiyatları yüksektir.Teorik olarak bakarsak da bu emek fiyatlarıyla büyümenin sürdürülebilir olması imkansızdır.

 

4—1950-1975 yılları arsında Türkiyenin büyüme hızının %6.14 olduğu söyleniyor.Gerçek anlamda bu yıllarda büyüme 4-4.5 dir.Türkiyenin 2002-2012 yılları arasında büyüme hızı %4 dür.Bu büyüme oranlarıyla 2023 hedefleri ise olmayacak duaya amin demektir.

 

5—Türkiyede gelirlerin %70 i dolaylı vergidir.Büyümenin olması için dolaylı vergilerin artırılması gerekiyor.

 

6—Doların gerçek değerine çok yavaş bir düzenlemeyle ulaştırılması gerekiyor.Faizi tasarruf oranları nedeiyle düşüremezsiniz ancak doları yükseltmeniz mümkün.Böylece yabancılara verilen faiz oranları da düşürülebilir.Yani faiz lobisine katılmıyorum.

 

7—Yabancı girişlerin azalması milli gelirin dolayısyla büyümenin yavaşlaması anlamına gelir.

 

8—Zeyyat Hocadan-Öneriler-Sıralama:YZ:yazarın yorumu

 

1—Doların yükselmesi gerek.Faiz oranları düşürülmeden bu yapılmalı.

YZ1—Dolar yükseliyor.Faiz oranları da iktisat teorisine göre yeniden olması gereken yüksekliğe çekilmeye başlandı.

 

2—Tasarruf oranlarının artırılması gerekiyor.

YZ2—Türkiyede tasarruf insanlar altın-dolar olarak tuttuğu düşünülebilir.Bu paranın yada altının bankalara reklam-bilgilendirme-teşvik vs çekilmesi uygun olabilir.Evde stok etme alışkanlığının değiştirilmesi için uzun vadeli reklam vs yapılabilir.

 

3—Dolaylı vergiler artırılmalı.

YZ3—Türkiye de bir şey yapıldığında genel olarak yapılıyor.Genel olarak diye bir şey yok.Yapılacak uygulama duruma-sektöre-Bölgeye vs göre değişebilir.Bu anlamda kazanan sektörlerde ölçeğe göre vergi arışı yapılabilir.Örneğin cirosu …. TL olan bilişim-perakende vs sektörlere ölçülü olarak ek vergi getirilebilir mi.

 

4—Emeklilik yaşının yükseltilmesi gerekiyor.

YZ4—Sosyal güvenlik sistemi hep açık veriyor.Çözüm emeklilik yaşının yükseltilmesi.Bu durumda sistem rahatlar.Yeni mezunlara iş sahası açmanın yolu insanları emekli etmek değil hükümetin büyüme oranlarını yüksek olmasını sağlayarak yeni iş sahalarını açılmasını sağlamak olamalıdır.

 

5—Cari açığın GSMH ın % 5 ini geçmemesi gerekiyor.

YZ5—Cari açığın düşük çıkması için

1—fosil yakıtlara ödenen paranın azaltılması için

1.1—Binalarda ısı yalıtım-sıfır enerji evler için teşvikler-krediler

1.2—Yenilenebilir enerjinin teşvikleri-özellikle rüzgar-nehir tipi türbinler-GES 1.3—Yerli üretimin ciddi anlamda desteklenmesi-kamu alımlarında belli oranda örneğin %60 şart koşulması

 

6—Bankaların üzerindeki baskının azaltılması gerekiyor.

YZ6—Bankaların rahatlatılması finansa ferahlık verir bu ise yatırımları canlandırabilir.

 

7—Türkiye de üniversite sayısı 60-70 de kalmalı.

YZ7—Türkiyede yüksek öğretimde kalitenin düşürülmemesi için üniversite sayısı 60-70 altında kalması sağlanırken öğretim kalitesini artırılması için yurtdışı verimi yüksek üniversite uygulamaları ve uzaktan eğitim metotları üniversitelere kazandırılması için yöke bağlı bir sırf bu iş için sekretarya kurulabilir.

 

YZ7.1--Kısaca yök bağlı yüksek öğretimde verimi artırmak için bir arge sekreteryası oluşturulabilir.

 

YZ7.2--Ayrıca kalitesi yüksek kurumalara öğrenci alımı daha sıkı hale getirilmeli ve bunların yurt dışında yüksek lisans için gidip dönmeleri için okuduğu okulların tekrar okullarına geri dönüp çalışmalrı için her türlü ihtiyacı bürokrasiye takılmadan yöke bağlı bir DDK tarafından denetlenebilir ofis tarafından kamu eliyle karşılanabilir.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Olayların İçinden-Tevfik Güngör

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 409

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.