MAKALELER / Küresel Isınma Konusunda Görüşler-Ülke Yönetimleri






Küresel Isınma Konusunda Görüşler-Ülke Yönetimleri:

 

1—ABD Yönetimi:

1.1--Senatör Ed Markey, Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez’le birlikte Kongre'ye sunduğu Green New Deal olarak bilinen çevre odaklı tasarının, en çok istihdam sağlayacak program olduğunu söyledi.

 

1.2--Başkan Trump ise Yeni Yeşil Anlaşma'nın ‘milyonlarca Amerikalı'yı işinden edeceği’ görüşünde.

 

1.3--Demokrat Partili Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez ve Senatör Ed Markey Yeni Yeşil Anlaşma'yla ilgili basın toplantısı düzenlerken (7 Şubat 2019)


1.4--Karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik uygulamalara şiddetle karşı çıkan Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell bile küresel ısınmanın gerçek bir tehdit olduğunu ve bu tehdidin insan eliyle oluşturulduğunu artık kabul ediyor.


1.5--Başkan Trump ise aksine, iklim değişikliğinin bir aldatmaca olduğunu söylüyor ve ekonomik büyümenin yolunun kömür, petrol ve doğalgaz üretimini arttırmaktan geçtiğini savunuyor.

 

1.6--2017 yılında Texas eyaletinin Houston kenti ve civarını etkileyen Harvey Kasırgası, 127 buçuk milyar dolarlık maddi hasara neden olmuştu.

 

1.7--Anketlere göre kamuoyunun % 73'ü küresel ısınmanın şu anda yaşanmakta olduğuna inandığını, % 62'siyse ısınmanın insan kaynaklı olduğunu söylüyor. Her iki veri de Yale İklim İletişim Programı anketinin başladığı 2008'den bu yana elde edilen en yüksek oran.

 

1.8--Federal hükümetse tam tersi yönde ilerliyor. Trump, Amerika'yı Paris İklim Anlaşması'ndan çıkarırken aynı zamanda fabrika ve motorlu taşıtların çıkardığı sera etkisi yapan gazları kısıtlayan Obama dönemine ait uygulamaları geri çevirmeye çalışıyor.

 

1.9--Bu durumda eyalet yönetimleri, yerel yönetimler ve özel şirketler, federal hükümetin açığını kapatmaya çalışıyor. Ancak bu yapmak kolay ya da ucuz değil.

 

1.10--Çevre için alınacak önlemlerden biri olarak en çok küresel ısınmaya yol açan karbon kirliliğini ücretlendirmek öne çıkıyor.

 

1.10.1--İktisatçılara göre bu fiyatı yükseltmek, kirliliğe yol açan yakıtlara olan talebi azaltıyor, şirket ve tüketicileri daha ucuz ve temiz alternatifler aramaya yöneltiyor.

 

1.10.2--Amerika'da dokuz eyalet, hava kirliliğine yol açan şirketlerin atmosfere saldığı her ton karbondioksit için ruhsat almalarını gerektirecek piyasa bazlı karbon kontrol sistemi kullanıyor. California eyaletiyse kendi programını uyguluyor.

 

1.10.3--Bu eyaletlerdeki ekonomik büyümenin devam ettiği, karbon salımınınsa azaldığı gözleniyor.

 

1.10.4--Brookings Enstitüsü'nden iktisatçı Adele Morris, ”Karbon ya da sera gazı vergilerinin ekonomiyi nasıl mahvedeceğiyle ilgili birçok söylem var. Ancak bu varsayımı destekleyecek hiçbir kanıt yok,” diyor.

 

1.11--Ancak Geçtiğimiz Kasım ayındaki ara seçimlerde Washington eyaletinde seçmenler, karbon vergisi tasarısını reddetmişti.

 

1.12--Öte yandan Amerika ve diğer ülkelerin Paris İklim Anlaşması çerçevesinde vardıkları nihai amaç olan sıcaklıkları sanayi devri öncesine göre 2 santigrad derecenin altında tutma planına erişmeleri mümkün görünmüyor.

 

1.13--Dünya Bankası’nın desteklediği bir komisyonun verilerine göre Paris İklim Anlaşması'nın bu amacına erişmek için karbonun ton fiyatının en az 40 ila 80 dolar arasında olması, bu fiyatın 2030 yılına kadar 50 ila 100 dolar seviyesine çıkması gerekiyor.

 

1.14--Trump, Amerika'yı Paris İklim Anlaşması'ndan çıkarırken birçok eyalet, kendi başının çaresine bakma yolunu seçiyor.

 

1.15--Bu eyaletlerin çoğu, enerji üreten şirketlerin üretimin belirli bir oranını yenilenebilir ya da sıfır karbonlu kaynaklardan elde etmesini zorunlu kılıyor. Bazı eyaletler son zamanlarda bu zorunluluğun eşiğini de yükseltti.

 

1.16--New Mexico eyaleti, California eyaletine katılarak yüzyılın ortasında tüm enerjisini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi amaçladığını kaydetti.

 

1.17--Trump'ın Amerika'nın Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini açıklamasından sonra 2 binden fazla şirket ve yatırımcı, anlaşmayı desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

 

1.18--Büyük yatırımcılardan oluşan ve 30 trilyon dolarlık varlığı yöneten bir grup, portfolyosundaki şirketlerin de bu harekete katılması için çalışmalar yürütüyor.

 

1.19--Petrol devleri Shell ve BP ise kısa süre önce yöneticilerinin alacağı ikramiyelerin iklimsel hedeflere erişmeyle orantılı olacağını açıkladı.

 

1.20--Madencilik firması Glencore ise kömür madenciliği alanındaki çalışmalarının kapsamını genişletmeyeceğini bildirdi.

 

2—Almanya:

 

2.1--Almanya Başbakanı Merkel ve Danimarka Başbakanı Fogh Rassmussen, küresel ısınmayı incelemek üzere kutuplara yolculuk yaptı.

 

2.2--Küresel ısınmanın dünyayı her geçen gün biraz daha fazla etkilemesi, dünya liderlerine yeni görevler yüklüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çevre Bakanı Sigmar Gabriel ile Grönlanda yolculuk yaparak, küresel ısınmadan en fazla etkilenen yerlerden olan kutuplarda inceleme yaptı.

 

2.3--Küresel ısınmaya dikkat çekmek isteyen bir başka lider ise Danimarka Başbakanı Fogh Rassmussen oldu. Rassmussen, Grönland Başbakanı Hans Enoksan ile kutupları gezdi. Daha sonra aynı teknede buluşan 4 devlet adamı, küresel ısınmadan dolayı eriyen buzulları inceleyerek neler yapılması gerektiğini konuştular.

 

2.4--Almanya Başbakanı Angela Merkel, sanayileşmişülkelerin küresel ısınmanın ana sebebi, gelişmekteki ülkelerin de mağdurlarıolduğunu söyledi.

 

2.4.1--Merkel, New York'ta düzenlenen BirleşmişMilletler (BM) İklim Zirvesi'nde yaptığıkonuşmada, iklim değişiminin ve dünyanın ısınmasının nedeninin insanlar olduğunu belirterek, bilim insanlarının tavsiyelerine uyulmasıve iklim değişikliğiyle küresel olarak birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

2.4.2--Bunun için ölçünün, küresel ısınmayı1,5 santigrat dereceyle sınırlandırmayıamaçlayan Paris İklim Anlaşmasıolduğuna işaret eden Merkel, "Sanayileşmişülkeler, küresel ısınmanın ana sebebidir. Gelişmekte olan ülkeler de mağdurlarıdır" dedi.

 

2.4.3--Merkel, bundan dolayısanayileşmişülkelerin, dünyanın ısınmasınıdurdurmaya yönelik yolların bulunmasıiçin yenilikçi teknolojiler geliştirmesi ve para ayırmasınıistedi.

 

2.5--Almanya'nın bu konuda hem uluslararasıhem de ulusal düzeyde sorumluluk taşıdığınıvurgulayan Merkel, uluslararasıalanda 2014'e göre iklimin korunmasıiçin ayırılacak paranın 2 milyardan 4 milyar avroya yükselteceklerini, özellikle 1,5 milyar avroyu Yeşil İklim Fonu'na yatıracaklarınıkaydetti.

 

2.6--Merkel, ulusal alanda tedbirler alındığına işaret ederek, Alman hükümetinin geçen hafta iklim koruma paketini açıkladığınıanımsattı.

 

3—Rusya:

 

1--Rusya, ekonomi ve nüfusunu iklim değişikliğine uyumlu hale getirmeye yönelik bir eylem planı açıkladı. 30 maddelik plan, sıcaklık artışının "avantajlarından yararlanmayı" da içeriyor.

 

2--Planın iki yıllık ilk aşaması, yeni barajlar inşa edilmesini, kuraklığa dayanıklı ürünlere geçilmesini, bir felaket durumunda aşı ve tahliye operasyonları için hazırlık yapılmasını öngörüyor.

 

3--Planda, iklim değişikliğinin kamu sağlığına risk oluşturduğu, donmuş toprak tabakalarını tehdit ettiği, doğal felaket ve enfeksiyon olasılığını artırdığı belirtiliyor ve küresel ısınma nedeniyle bazı canlı türlerinin yok olabileceği vurgulanıyor.

 

4--Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel ısınmaya insan faaliyetlerinin neden olduğu tezini reddediyor.

 

5--İklim değişikliğinin olası "olumlu" etkileri arasında soğuk bölgelerde enerji tüketiminin azalması, tarıma elverişli alanların genişlemesi ve Kuzey Buz Denizi'nde seyrüsefer imkanlarının artması sayılıyor.

 

6--Rusya devlet bankası VTB’nin düzenlediği forumda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, karbon salımı yapmadan enerji üretmenin “insanlığı tarih öncesi dönemlere göndereceğini” iddia etti.

 

6.1--İklim değişikliğiyle mücadelede karbon emisyonlarının sıfırlanması fikrini eleştiren Putin, “Enerji üretimini sıfıra indirme fikirleri ortaya atıldığında veya güneş ile rüzgar gücü kullanılması için kampanyalar yapıldığında insanların tekrar mağaralara dönebileceğini düşünüyorum, çünkü hiçbir şey tüketmeyecekler” dedi.

 

6.2--Rusya’nın nükleer, hidroelektrik ve doğal gaz üretimini dünyanın en çevre dostu enerji karışımlarından biri olarak lanse eden Putin iklim değişikliğine karşı kamuoyu eğilimleriyle bizi sanrılara sürüklemeye çalışıyorlar. Biz gerçeklere bağlı kalmalıyız” ifadelerini kullandı.

 

6.3--Putin açıklamasının devamında  “Teknoloji şu an öyle bir durumda ki basitçe söylemek gerekirse hidrokarbonlar, nükleer enerji ve hidrogüç olmadan medeniyeti korumayı başaramayız” dedi.

 

6.4--Ekim ayında karbon emisyonlarını sıfırlama vaadinde bulunan Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan Rusya dünyanın en fazla sera gazı salınımı yapan dördüncü ülkesi.

 

6.5--İklim krizini sıklıkla alaya alan Putin 2003 yılında “sıcak havaların buğday hasadını arttırabileceğini ve kürk mantolara yapılan harcamayı azaltacağını” söylemişti. Bu yaz ise rüzgar enerjisini eleştirerek türbinlerin kuşların ölümüne ve “kurtların topraktan çıkmasına” sebep olacağını öne sürmüştü.

 

4—Çin:

 

1--Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dünyanın Paris İklim Anlaşması’nın başarısız olmasına izin vermemesi gerektiğini belirtti.

 

2--Cenevre’de Birleşmiş Milletler toplantısında konuşan Şi Cinping, yarın ABD başkanlığı koltuğuna oturacak olan Donald Trump’ın Paris anlaşmasını “Çin uydurması” ve “pahalı bir saçmalık” olarak nitelemesine karşı “Evrende yalnızca bir Dünya var ve insanoğlunun tek yurdu burası” dedi.

 

3--Şi Cinping, “Paris anlaşması bir kilometretaşıdır. Bu çabalar engellenmemeli. Taraflar Paris anlaşmasını hayata geçirmek için birlikte çalışmalı” şeklinde konuştu.

 

4--Çin’de yapılan bilimsel bir çalışma küresel ısınmadaki 1,5 ila 2 derecelik bir artışın ülkeye maliyetinin 47 ila 84 milyar dolar olabileceğini ortaya koydu.

 

5—Japonya:

1--G-8’in dönem başkanlığı yılbaşında Almanya’dan Japonya’ya geçti. Gündeminde küresel ısınma önemli yer veren Japonya, onyıllara yayılan uzun vadeli hedefleri benimsiyor.

 

2--G-8’in dönem başkanlığını devralan Japonya’nın önceliği küresel ısınma olacak. Kendilerinin de Kyoto Protokolü’yle belirlenen yüzde 6’lık hedefe ulaşmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Japonya Çevre Bakanlığı’nın Uluslararası Çevre İşbirliği Koordinatörü Kunihiko Shimada, Hokkaido adasındaki Sekizler Grubu zirvesinde sanayi ülkeleriyle Japonya’nın Asya’daki komşularının küresel ısınmayla mücadelede daha sıkı işbirliği yapmalarını sağlamaya çalışacaklarını söylüyor.

 

6—Fransa:

 

1--Fransa'nın başkenti Paris'te hükümetin küresel ısınma konusuna yeteri kadar önem vermediğini savunan binlerce kişi, protesto gösterisi düzenledi.

Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin demeçlerinin aksine hükümetin iklim hareketine öncelik vermediğini savunan binlerce kişi, küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla protesto gösterisi düzenledi.

 

7—İngiltere:

 

1--İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, yalnızca iki gün önce Meclis’e ‘’Küresel Isınma için Olağanüstü Hâl’’ tasarısını sunacaklarını ilan etti.

 

2--Ülke genelinde en az milletvekili çıkaran Yeşiller Partisi haricinde büyük parti örgütleri de yok protestonun arka planında; yalnızca sivil toplum kuruluşları ve birkaç aktivistin çağrısı var.

 

3--Üstelik ‘küresel ısınma’ gibi Britanyalıların – aslında hemen hiç kimsenin – pek de heyecan duymadığı bir mevzu bahis.

 

8—İtalya:

 

1--İtalya, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı itibarıyla iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma derslerini okullarda zorunlu ders olarak müfredata alan ilk ülke olmaya hazırlanıyor.

 

2--Söz konusu açıklama hükümetin çevre politikalarını en çok destekleyen ismi olan İtalya Eğitim Bakanı Lorenzo Fioramonti'den geldi.

 

9—Brezilya:

 

1--Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo, katıldığı bir etkinlikte küresel ısınmayla ilgili tartışmaların 'asılsız' olduğunu ifade etti. Bakan, iklim değişikliğinin 'Brezilya'nın bütünlüğünü bozmayı hedef alan solcu bir komplonun parçası' olduğunu öne sürdü.

 

2--Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Amazon ormanlarının kalbinden geçecek olan bir otoban projesine destek verdiğini açıkladı.

 

2.1--Son 50 yıldır Amazon yağmur ormanları kaybının merkezinde yapılan yeni yollar bulunuyor. Bu yollar ile birlikte yayalar için kaldırım döşeniyor, bunu civardaki ağaçların budanması ve kesilmesi takip ediyor ve bir süre sonra da yol boyunca ticari hayvancılık ve tarım faaliyetleri başlıyor.

 

2.2--Yol üzerindeki faaliyetler sonrası yeni yerleşim yerlerinin ve kasabaların kurulması daha fazla insan yerleşimine neden oluyor ve son olarak anayola ek şekilde yan yollar inşa ediliyor ve süreç kendini tekrar ediyor.

 

 

10—Genel Olarak:

 

1--İklim değişikliği ile mücadelede en kötü karneye sahip ülkeler arasında ABD ile Suudi Arabistan başı çekiyor. NewClimate Institute ve Germanwatch'un hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde, Donald Trump'ın başkanlığı döneminde Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı alan ABD, 60 ülke arasında 59. sırada yer alıyor.

 

2--En kötü karneye sahip ülke olarak ise Suudi Arabistan gösteriliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapsa da petrol zengini ülkenin, emisyonu azaltma konusunda hedef koymadığı belirtiliyor.

 

3--Endekse göre iklimi korumak için en fazla çalışan ülke ise yenilebilir enerji kaynaklarından iyi verim sağlayan İsveç. İsveç'i elektrik ihtiyacının yüzde 42'sini yenilebilir kaynaklardan sağlayan Fas izliyor. Türkiye endekste düşük performansa sahip ülkelerin arasında 50. sırada yer alıyor.

 

11—Yorum:Küresel Isınmada Ülke Yönetimlerinin Tavrı:

 

1—ABD de Cumhuryetçi Parti yönetimi küresel ısınmaya inanmak istemiyor gibi bir durum sergiliyor.Oysa ABD ninCumhuryetçi Parti yönetimi bu konuda ikna olsaydı-ikna edilebilseydi(Merkel gibi Trump ta kutuplara gidip inceleme yapsaydı)-ABD önder ülke olarak dünyayı çevresinde sürükler küresel ısınma felaketine karşı bir başarı kazanılabilirdi.Oysa dünya küresel sıcak kıyamete gidiyor olabilir.

 

1.1--Öte yandan Demokrat partinin Obama döneminde ciddi anlamda birşeyler yapmadığı dikkate alınırsa Demokrat partinin çevre vaatlerinin seçimi kazanmak için söylenmiş ifadeler olabilir.

 

1.2—Küresel ısınma konusunda ABD en samimi kesim eyalet yönetimleri ki küresel ısınmadan en çok etkilenen eyalet yönetimleri.

 

2—Almanya:Almanyada-İskandinav ülkelerde devlet yönetimini tam çevreci kabul edebilir.

 

3—Rusya:Küresel ısınma ile iklimi ılıman hale gelecek olan Rusya bunun ekonomik getirisini hesaplıyor olabilir ancak küresel ısınmada dünya ekonomisi ciddi anlamda bozulacağı için kimseye mal satamayacak olabilir.

 

4—Çin yönetimi küresel ısınma konusunda hem ülkenin ekonomik çıkarları hemde felaket konusunda ikilemde olabilir ancak ciddi anlamda çaba harcıyor gibi.

 

5—Japonya:Küresel ısınma henüz onların semtine uğramadığı için yavaştan alıyorlar.

 

6—Brezilya:Yönetimin medya haberleri dahilinde çevre dostu çabalar içinde olmadığı-küresel ısınmaya inanmadığı düşünülebilir.

 

7—Sonuç olarak küresel ısınma 50-100 yıl içinde lineer olarak değil kartopu fonksiyonu-üstel biçimde ilerliyor olabilir.Kısaca 5 yıl sonrası çok kötü olabilir.

7.1—Neler yapılabilir-Öneriler:

 

1—Acil durumlarda uçaklarla atmosfere güneş ışınımına karşı kimyasallar püskürtülebilir.Çatıların beyaza boyanması.

 

2—Orta vadede her ülkeninin giga ton olarak oluşturduğu karbondioksit emisyonuna göre hesaba göre çıkacak ağaç sayısı kadar ağaç dikmesi-orman koruması yapması-tropik bataklıkları koruması-yine hesaba göre denizleri demir ile gübrelemesi

 

3—Hemen yapılması gereken tüm fosil yakıt santrallerinden çıkan co2 NİN bacada tutulup-depolanması

 

3.1—Atmosferden CO2 yi emip-depolayan karbondioksit ağaçların sayısın her ülke için belirlenip yaptırılması

 

3.1—Rüzgar-Güneş enerji ve modüler nükleer santrallerin sayısının ve elektrikli araçların sayılarının hızla artırılması-Enerji verimli sistemlerin yaygınlaştırılması

 

3.2—Et üretimini azaltacak-sebze-meyve ağırlıklı beslenmenin desteklenmesi- teşvikler

 

Kaynak:

 

1--https://www.amerikaninsesi.com/

2--https://www.bbc.com/turkce/haberler-du

3--https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kuresel-isinmanin-

4--https://www.dw.com/tr/japonya

5--https://t24.com.tr/haber/britanya

6--https://tr.euronews.com/201

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 438

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.