MAKALELER / Belediye Hizmet Binaları İçin Mekanik-Elektrik-Çevre Uygulama Önerileri





Hizmet Binaları İçin Mekanik-Elektrik-ÇevreUygulama Önerileri:

 

Enerji- Su Tasarrufu-Çevre-Ulaşım-Mekanik-Elektrik Tesisat

 

1—Enerji Sistemi:

 

1—Büyük Hizmet Binalarına kojenerasyon-doğalgazdan elektrik üreten-atık ısı ile ısıtma soğutma yapan- sistemi kurmak.

 

2—Bütün Hizmet Binalarının Çatısına Güneş Enerjili Sıcak Su Üretme Sistemi Kurmak.

 

2—Isıtma-Soğutma Sistemi:

 

1—Klasik Kazan Daireli Isıtma Sistemlerinde Kazanla baca arasına baca gazları ile kalorifer dönüş suyunu ısıtıp kazana gönderen-Ekonomizer Bağlamak

 

2—Eski Doğalgazlı-Kazanlı Isıtma olan tesislerde pompa verimini yükselten sistem olan inverteri kazan pompalarına bağlamak.

 

3—Hizmet binalarında ısıtma tesisatında düz radyatör vanaları yerine ısı tasarrufu sağlayan termostatik vana takmak

 

4—Kazanların mutlaka baca gazı analiz cihazı ile çalıştırılmalarını sağlamak için bacalara baca gazı analiz cihazı taktırmak-kazanı çalıştıran sisteme bağlamak.

 

5—Hizmet binalarında Hava Soğutmalı Soğutma Grubu yerine verimi çok daha yüksek olan Su Soğ.Grup-Chiller ile değiştirmek.

 

5.1—Su soğutma gruplarını-dış ünitelerini güneş kırıcı içine almak

 

5.2—Hizmet binalarında soğutmada elektrikli soğutma yerine doğalgazlı soğutma sistemini tercih etmek.

 

6—Hizmet binalarında kalorifer tesisatında katların ısıtmaya harcağı enerjiyi ölçmek için katlara pay ölçer taktırmak.

 

7—Hizmet binalarında kazanı zaman saatine göre çalıştırmak

 

8—Bina kapılarını döner yada hava perdeli yapmak.

 

9--Kamu binalarında Binanın soğutma sistemi elektrikli VRF yerine % 36 daha verimli  doğalgazlı soğutma-ROBUR sistemi kurulması

 

 

 

3—Havalandırma Sistemi.

 

1—Hizmet binalarında bütün pencerelere yarım açılır mekanizması taktırmak

 

2—Uygun Binalarda mahal serinliği sağlamak için dimer anahtarlı Klima yerine tavan tipi vanilatörler ile ortamı serinletmek

 

 

4—Isı Yalıtım:

 

1—Hizmet binalarında boya zamanı gelmiş binalara sıfır enerjili bina konseptine uygun-ısıtma-soğutme enerjisini ciddi anlamda aşağı çeken dış duvara dışarıdan 6 cm karbonlu straforlu ısı yalıtımı yapmak.

 

2--Isıtma-soğutma borularına yalıtım yapmak

 

 

5—Ulaşım:

 

1—Bağcılarda kamu kurum ve Belediye Hizmet Binaları-Okullar-Camiler vs Otoparklar-Benzin istasyonlarında bisiklet park yeri ve elektrikli Bisiklet-Oto şarj noktası kurmak

 

2—Tüm önemli kavşakları yapay zeka ile yolun analizini yapıp ona göre ışıkları yakan akıllı kavşak haline getirmek.

 

2.1—Kavşaklarda Kavşak lambalarının enerji ihtiyacı için güneş paneli destekli- yapay zekalı Tam Adaptif Trafik Yönetim-Akıllı Kavşak sistemi kurmak.Bu uygulama ile trafik akış hızı yükselirken, bekleme süresi ve yakıttan da tasarruf sağlanıyor.

 

2.1.2--Kısa süre önce uygulamaya girilen yeni sistemle, kavşakta trafik akış hızı % 15 oranında artabilmekte. Kavşak noktalarına kurulacak olan sayım kameraları ile araç yoğunluğunun tespiti yapılarak,yapay zekayla vs yoğunluk bazında sinyalizasyon sürelerinin belirlenerek kurulacak olan trafik kontrol merkezinde fiber ağ ile kavşakların adaptif yönetimini sağlamakla halkımıza daha hızlı kaliteli konforlu bir ulaşım imkanı sunulacaktır.

 

 

3—İlçe genelinde bisiklet yolları oluşturmak-Tüm yollarda yolun sağdan 120 cm kısmını scooter ve bisiklet yolu olarak şerit olarak ayırıp bisiklet-scooter yolu yazmak hem bisiklet-scooterlilere hemde taşıt trafiğine açmak.

 

4—Bağcılarda halk için belediye olarak cüzi abonman ücretli bisiklet kiralama sistemi kurmak.

 

5—Bağcılarda kısa mesafeler-yürüyüş yolları için duraklı yürüyen yollara yapmak.Örneğin-Kirazlı cad-güneşli meydan.

 

6—Otopark ihtiyacı olan yerleri tespit edip buralara 100 m lik asansörlü-çelik konstrüksiyonlu otoparklar yapmak.

 

7—Tüm otoparklarda sensörlü otopark doluluğunu cep tlf gösteren sistemleri kurmak.

 

8--Bağcılar trafik yoğunluğu harita sistemini kurmak

 

9—Başkanlık emrinde kullanılmak üzere Temsa vs nın Elektrikli otobüsünden-araçlarından satın almak ve bunlar için 2-3 noktada şarj istasyonları kurmak.Belediyenin kullandığı otomobil vs belli oranda elektrikli otomobile çevirmek. Ayrıca bölgede bulunan mevcut dolmuşların vs elektrikli araçlara geçmesi için araştırma yapmak.

 

10--Özellikle depremde öncelikli yollara mobese sistemi kurarak bu yollarda cep dışında akışı bozacak şekilde park etmiş araçların fotoğrafları çekilerek plaka tanıma yazılımıyla araç sahiplerine ceza tebliğ ettirilebilir.

 

 

6—Elektrik-Aydınlatma Tesisatı:

 

1—Tüm kamu binalarına 1 defaya mahsus gün ışığı renkli led veya kompkat floresan lamba takmak

 

1.1—Kamu binalarında koridor-depo-antre-okullarda sınıflara aydınlatmaya hareket sensörü ilave edilerek tasarruf sağlamak

 

2—Büyük Hizmet binalarında Gün ışığı aydınlatmasından yararlanmak için kamu binalarında hol ve üst katlara ışık tüpü-gün ışığı aydınlatma sistemi takmak.Meclis kararı ile etüt proje safhasında iş merkezleri ve market vs için gün ışığı aydınlatma projesi ve mimaride bunlar için ışık boruları için şaft kurulması istenebilir.

 

2.1—Kamu binalarında çatıya konacak armatür ve ışık boruları(25 cm çaplı) ile bina içinde gün ışığı aydınlatması yapan firmadan teklif alınarak gün ışığı aydınlatma yapılabilir.Bu konu önemli.Engelliler merkezi ve diğer hizmet binalarında gün ışığı aydınlatma sistemi kurulabilir.

 

3--Bağcılar sınırları içinde Yol aydınlatmasında sarı ışık ve hareket sensörlü lambalar kullanılmak suretiyle ciddi tasarruf sağlanabilir.

 

3.1—Bina ve yol aydınlatmada kullanılan Mevcut manyetik balastlı aydınlatma lambalarının elektronik balastlı armatürlerle değişiminin yapılması.

 

4—Kamu hizmet binalarında, cihazların stand-by konumunda harcadığı enerjiye karşı tüm prizleri akıllı priz ile değiştirmek.

 

5—Hizmet binaları ve kamu binaları-spor salonları-stadyum-halı sahaları-sokak ve park aydınlatması için LED projektörler kullanmak.

 

6—23 adet Süs Havuzunun bakımının yapılması verimlilik açısından önemli. Ancak çapı 1.5 “ olan fıskiyeler kullanıldığında elektrik gideri yüksek olmakta.Bunu düşürmek için bu fıskiyeleri kendi etrafında dönen debisi düşük fıskiyelerle değiştirmek uygun olabilir.Ayrıca bunların makine dairelerinin yeraltından yer üstüne çıkarıp-havalandırma menfezleri olması arıza sayısını en aza indirebilir

 

7--Bölgedeki tüm parklarda kullanılan tüm pompa motorlarına verimi yükselten piyasada hazır satılan paket inverter bağlamak ve

 

7.1--ayrıca  sulamayı toprak nem sensörlü damlama sulama ile sağlamak.

 

 

8--Hizmet binalarındaki asansörler için Asansör makine dairelerindeki ısınmaya karşı ve motorun ömrünü uzatmak için makine dairesi penceresine 35 cm fan takıp, bunu asansör panosunda meşgul devresine bağlamak

 

 

6—Yeşil Çevre:

 

1--Bağcılar Okullar ve diğer kamu tesisleri-Belediye Hizmet Binaları Bahçesinde meyve ağaçları(Bodur Ceviz-Bodur Kaysı-Bodur Erik vs )-üzüm ve akasya-ıhlamur ağaçları-likstrüm dikmek.

 

2—Bağcılar Bölgede kişi başına düşen yeşil alan açısında İstanbulun en zayıf ilçelerinde biri durumunda.Bu anlamda yeşil alan artırılabilmesi için

 

2.1--Yeni mahalle parkları kurulması-mevcut parkların genişletilmesi

 

3--Bölgedeki ağaç sayısının artırılması(özellikle meyveli ağaç olarak ) oldukça önemli.Bunun için arterlerde ve parklardaki ağaç sayısını artırılması

 

4—Parklarda kedi evleri ve hayvanların su ihtiyacı için suluk ve hayvanların gıda ihtiyacı için bölgedeki lokantalardan toplanan gıda atıkları sini biçiminde yapılan ve sık sık temizlenen beton yerlere konulabilir.

 

5—Bölgede yeşil çatı yapanlara vergi indirimi teşviki-meclis kararı ile buna imkan verilmesi önemli.

 

6--Geri dönüşüm oranını artırmak için yol ceplerinde bulunan çöp konteynerlerinde en az birine geri dönüşüm konteyneri diğerlerine ise gıda atık konteyneri yazmak.Belediye olarak gıda atığı konteynerlerinde bulunan gıda atıklarını solucan gübresi vs kompost yapmak üzere tesis kurmak.Gıda atıklarını kompost olarak değerlendiren firmalara-bu işi yapanlara vermek.

 

7--Plastik poşet kullanımının sınırlandırılması için,belediye olarak ismeklerde bez poşet üretip-halk ekmek büfelerinde ücretsiz veya cüzi ücretle satılmasını sağlamak.

 

8--Pazarlarda-Marketlerde meyve vs paketlemek üzere kesekağıdı torba kullanımı desteklemek.Bunların üretimi için çözüm üretilebilir.Bu torbalar çeşitli kamu kaynaklarında üretilebilir mi(ismek vs).

 

9—Pet şişe kullanımında geri dönüşümü sağlamak üzere atık pet şişe içine atıldığında akbil konturu yükleyen matikler çeşitli merkezi noktalara yerleştirilebilir.

 

10--Büyük site çöp konteynerleri yanına cam geri dönüşüm kumbaralarıda konulabilir.

 

11—Belediye ana arterlerde 1-2 adet olacak şekilde çöp konteynerleri yakınına atık giysi kumbarası ve eski kitap kumbarası vede kapaklı güzel atık ekmek kutusu yerleştirebilir.Buradan sağlanan kaynaklar ihtiyaç sahiplerine verilebilir.

 

 

12—Su Tasarrufu Uygulamaları:

 

1—Belediye Hizmet Binaları-Okullar-Kamu kurumlarında fotoselli musluk kullanmak

 

1.1—Aynı zamanda mevcut musluklara su tasarruf başlığı-perlatör takmak

 

2—Hizmet binalarında yağmur suyunu depolamak ve alafranga wc lerde-bahçe sulamada kullanmak ayrıca büyük hizmet binalarında ultraviyole lambalı

( ultraviyole lambalar virusları temizler)  gri su arıtma sistemi kurup bahçe sulamada kullanmak.

 

3--Yol-kaldırım yaparken hem geçmiş hemde yeni yapılan yollarda kullanılmak üzere yağmur suyunu toprağa veren delikli taşlar kullanılma zorunluğu getirilebilir.

 

3.1—Suyu tutan yeşil alanlar olduğu için Bölgeye daha fazla yeşil alan katmak için ,ana arterlerde kaldırım kenarından itibaren parke taşı döşeli kısımda parke taşlarını söküp yerine  60 cm toprak alan oluşturup buralara 2 m de bir süs eriği-ıhlamur-akasya-at kesanesi ağaçları dikmek

 

4—Özellikle mahalle bazında-ada bazında- plan proje müdürlüğünce  yada sahada 120 cm genişliğinde kauçuk zemine ring tipi yürüyüş yolları oluşturup buraya yürüyüş yolu yazıp halkın orta hızda burada yürümesini teşvik etmek.Bu konuda özellikle dar-geniş kaldırımlardan yaralanılabilir.

 

5--Anket düzenleyerek halkın talep ettiği yerlere aletli spor aletleri(2-3 adet bisiklet-ayak kuvvetlendiren aletler-çocuk salıncağı  yerleştirmek). Çalıştırılmayan aletleri buralara monte etmemek.

 

 

7--Akıllı Şehir Uygulamaları:

 

1—Önemli tüm kavşakların akıllı kavşak haline getirilmesi

 

2—Turkcell vs ile ibirliği ile parklara konulacak toprak nem sensörleri ile parkların sulanma zamanın saptanması-otomatik olarak sulanması

 

3—Şehrin aydınlatma direklerinin hareket sensörlü ve led aydınlatmalı hale getirilmesi

 

4—Şehrin değişik noktalarına konan gürültü düzeyi-hava kalitesi-sıcaklık sensörleri ile sürekli ölçüm yapmak ve bunları yayınlamak

 

5—Tüm parklarda-kamu binalarında internet hizmeti vermek.

 

6—Çöp konteynerlerine yakın konulacak kameralar ile yapay zeka uygulaması ile konteynerlerin doluluk oranlarını saptayıp ona göre boşaltmak

 

7—Şehirde değişik noktalarda elektrik tüketimini ölçmek yayınlamak

 

8—Engeliler için bekledikleri araçların durağa geldiğinin anlayacak cep tlf uygulaması gerçekleştirmek.

 

9—Belediye olarak bisiklet kiralama sistemi kurmak ve halkın yararlanmasını sağlamak

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 388

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.