MAKALELER / Organik Tarım-Tırtıla Karşı Malavili Çiftçilerin Çözümü






Organik Tarım-Tırtıla Karşı Malavili Çiftçilerin Çözümü:

 

1--Böcek ilaçlarının işe yaramadığını gören Malavili çiftçiler tarlalarını istila eden tırtıllara karşı kendi yöntemlerini geliştirdi. Çiftçiler, su, dövülmüş acı kırmızı biber ve tuzdan oluşan kendi ürettikleri karışımla üç dönümlük tarlalarını işgal eden tırtılları kovmayı başardı.

 

1.1--Afrika’da çiftçilerin büyük bölümü modern olmayan teknikleri kullanıyor. Bu da verimliliği azaltıyor.

 

1.2--Ancak bu yıl Afrikalı çiftçilerden modern tarım teknikleri kullanmasının yanı sıra çiftçilerin iklim değişikliği ve finansman kaynaklı zorluklarla mücadelede yeni yollar bulmaları istendi.

 

1.3--Dünyanın en fakir yedinci ülkesi Malavi’de ise çiftler tarlalarını istila eden tırtıllara karşı geleneksel böcek ilacının işe yaramadığını görünce kendi yöntemlerini geliştirdi. Malavililer özellikle mısır tarlalarını istila eden tırtıllara karşı ev yapımı bir karışım üretti.

 

2--Jessy ve James Kanjala gibi çiftçiler, su, dövülmüş acı kırmızı biber ve tuzdan oluşan karışımla üç dönümlük tarlalarını işgal eden tırtılları kovmaya başardıklarını söyledi.

 

2.1--James Kanjala, “Bu yöresel karışımla tırtıllar anında ölüyor. Eğer tarımla uğraşan bütün aileler kendi yaptığımız bu karışımı uygularsa tarlada kalan mahsulümüzü kurtarabiliriz.” diye konuştu.

 

2.2--Malavi’de kurak geçen dönem, tırtılların 200 bin hektar mısır tarlalarını istila etmesiyle çiftçiler için daha da zor geçiyor.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/


2--Organik Tarımda Zararlılarla Mücadelede Kullanılan Doğal Maddeler:


1—Sebze ve meyvelerdeki mantar hastalıkları için bordo bulamacı(göztaşı+kireçli su) kullanılabilmektedir.                                    


2—Bitkilerdeki parazit ve bitler için arap sabunu kullanılabilmektedir.                                                                                                                                  

3—Bitkilerde bulunan iç kurtlar karşı sarımsak suyu kullanılabilmektedir.                                                                                                  


4—Bitkilerde kemiricilere karşı sütleğen otu suyu kullanılabilmektedir.                                                                                                

5—Örümceklerle mücadelede kokusuyla kaçırdığı için bozuk çiğ süt kullanılması   önerilmekte olup,bu maddelerin nasıl hazırlanacağı ve hangi oranda kullanılacağı standardize edilmiş bulunmaktadır.                                                                                                                                                  


6—Turunçgil bahçelerindeki tırtılları ve büyük kabuk böceklerini kontrol altında tutmak için bahçelere avcı karınca  yuvaları yerleştirilebilir.Ayrıca karıncaların ağaçtan ağaca geçmeleri bambu,dal,ip vs sağlanması uygun olacaktır.


7—İç mekanlardaki ve depolanmış ürünlerdeki Zaralılara karşı tebeşir ve odun külü  kullanılabilmektedir.               


8-- Süneyle mücadelede keklik ile yapılan çalışmalarla, süne hastalığını neredeyse bitirilebilmekte.  

                       

9—Kuş Kaçırıcı Cihaz:


9.1--Konya nın Akşehir ilçesinde Değer Kompresör Şirketi tarafından  kuş ve yabani hayvan kaçırıcı cihaz üretildi.Kuş ve yabani hayvan kaçırıcı cihazın doğaya zarar vermeden ses patlaması yoluyla hayvanları kaçırdığı ve sebze-meyve bahçeleri,hava alanları,balık çiftlikleri,arı kovanlarını korumaya kadar bir çok farklı uygulaması yapılabilmekte.  


3-Tarımda Kimyasal Kullanmadan Üretim Yapmak-Feromon tuzakları

 

1—Tarımsal üretimde bitki ve meyvelere zarar veren böcekleri berteraf etmek için kimyasal madde kullanılması hem ekonomik açıdan külfetli hem de  bırakılan kimyasal kalıntılar insan ve çevre sağlığına zararlıdır.

 

2—Tarım ilaçlarını azaltmak için kullanılan yöntemlerden birisi de feromon kullanılmasıdır.

 

3—Feromonlar böceklerin aralarında iletişim kurmak için kullandığı kimyasal maddelerdir.Dişi böcekler tarafından salgılanan erkeğin dişiyi bulmasını sağlayan ve her böceğin türüne göre yapısı değişen organik bileşiklerdir.

 

3.1—Bu kokulu bileşikler havanın hareketi ile taşınır ve erkek böcekler antenleri sayesinde bunları algılar.

 

3.2—Bu doğal ürünler izole edildikten sonra özel bileşikler olarak laboratuarlarda büyük ölçekte sentezlenebilmekte.

 

4—Bitki zararlıları-ortaklar cezp edecek feromon tarım alanlarına yerleştirilerek zararlılar çok sayıda tuzak ile feromon tuzağı-yayıcı ile yakalanabilmekte.

 

4.1—Tarım arazisindeki tuzaklarda feromon konsantrasyonu yükseliyor ve zararlıların salgıladığı doğal feromonlar maskeleniyor.Bu şekilde zararlıların karşı cinsi bulması engellendiği gibi zararlıların üreyip çoğalması önlenmekte.

 

5—Bu teknikle meyve bağlarında ve tarım arazilerinde pek çok mahsulün hiç ilaç kullanmadan yüksek verimle üretilmesi mümkün olabiliyor.

 

5.1—Yorum-Felsefe:Bitki zararlıları yani üretim ortakları için insan nesli yeni çağda çözümler üretmekte. İlk çözüm kimyasallarla öldürmek,2.çözüm ortakların üremesini engellemek.Daha ileri çözüm bunların faydalarını esas alıp üretime ortak etmek.Kar payı vermek olabilir mi.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-01.09.2017


4-Tarımda Verimi Arılar Artırmakta:


1—Uzmanlara göre meyve türleri ağırlıkta olmak üzere dünya bitkilerinin % 80 inin polenini arılar dağıtmakta.Bunun global ekonomiye katkısı 200 milyar dolar civarında.


2—Hero Grubun 2015 de arılarla polenleme yapmalarını konu alan 1.5 yıllık araştırmaya göre:Şeftali ve elma bahçelerinde arıların erişmesi ve file ile kapatarak erişmemesi sağlanarak yapılan çalışmaya göre polenlemesi arılarla yapılan bahçelerde:


1—Elma bahçelerinde verim % 11 artmakta. Meyvelerin kabukları ve rengi daha parlak oldu.Besin değerlerinde artış oldu.Bölgede yaşayan arıların sayısında da artış oldu.


2—Şeftali bahçelerinde verim artışı ise %50-89 arasında yükseldi.meyve cilt renginde ve anti oksidan kapasitesinde  %8.4-9.8 oranında iyileşme sağlandı.


Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 423

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.