MAKALELER / Küresel Isınmada Gıda Kaynağı-Kinoa ve Deniz Börülcesi Olabilir mi






Küresel Isınmada Gıda Kaynağı-Kinoa ve Deniz Börülcesi Olabilir mi

 

1--Bilim insanları, Dubai'deki Uluslararası Biyoalin Tarım Merkezi'nde (ICBA) dayanıklı mahsuller yetiştirebilmek ve en zor şartlar altında verimi artırabilmek için araştırmalar yapıyor.

 

2--Kar amacı gütmeyen uluslararası kuruluş, gelir düzeyi en düşük ülkelere teknolojik çözümler sunuyor. Düşük gelirli bu ülkelerdeki çiftçilerin teknolojiye erişimi için maliyetleri en düşük seviyede tutmaya çalışıyorlar.

 

 

3--Zor koşullarda yetişebilen, dayanıklı bitkilere ilgi artıyor.Kurak bölgelerdeki çiftçilere yardım etmenin anahtarı ise tuzlu, sıcak ve kuru ortamlarda güvenilir verim sağlayabilecek mahsulleri saptamak.

 

3.1--Kuruluşta tohumlar toplanarak tarama yapılıyor ve gıda güvenliği için hangilerinin kullanılabileceği araştırılıyor. Öne çıkan ürünlerin başında kinoa geliyor.

 

4--Uluslararası Biyoalin Tarım Merkezi'nda Program Sorumlusu olan Seta Tutundijan, "Kinoa, Latin Amerika'dan geliyor. Yüksek tuzluluk seviyelerine dayanabilecek benzersiz özelliklere sahip.

 

4.1--Kuraklığa da dayanabiliyor. Buğdayın veya arpanın ihtiyaç duyduğu suyun yaklaşık yarısı kinoaya yetiyor. Besin değeri de çok yüksek" diye açıklıyor.

 

 

4.2--Kinoa dışında, deniz suyu ile sulanabilen deniz börülcesi ya da deniz kuşkonmazı olarak bilinen tuzcul bitki türü de dikkat çekiyor.

 

4.2.1--Bilimsel tarım uzmanı Dr. Dionysia Angeliki Lyra, "Deniz börülcesi gerçekten büyüleyici bir bitki. Çöl ortamında yetişebiliyor. Tamamen deniz suyu ile sulamak mümkün.

 

4.2.2--Şu anda tohumlarının biyoyakıt potansiyeli üzerinde yapılan bazı çalışmalar var" diyerek bitkinin önemine dikkat çekiyor.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 264

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.