MAKALELER / Toplu Taşımayı Ücretsiz Yapan Ülke-Lüksemburg





Toplu Taşımayı Ücretsiz Yapan Ülke-Lüksemburg

 

1--Avrupa'nın en küçük ülkelerinden 600 bin nüfuslu Lüksemburg, tren, otobüs ve tramvay gibi toplu taşıma araçlarının ücretsiz olduğu dünyadaki ilk ülke oldu.

 

1.1--Hükümet geçtiğimiz yaz mevsimi toplu taşımayı yirmi yaşın altındakiler için ücretsiz hale getirilmişti.

 

1.2--1 Mart itibariyle yürürlüğe giren uygulama yıllık 41 milyon euroya mal olacak. Hükümet yetkilileri daha önce söz konusu uygulamayla trafiği rahatlatmayı, karbon salınımını azaltmayı ve düşük gelirli vatandaşları desteklemeyi amaçladığını açıklamıştı.

 

1.3--Buna göre senelik 440 euro olan standart yolculuklar ücretsiz hale gelirken, first class yolculuk yapmak isteyenler yıllık 660 euro ödemeye devam edecek.

 

2--Ülkenin Ulaştırma Bakanı François Bausch, "Bu uygulama asgari ücretle çalışan vatandaşlar için elzemdi. Ancak asıl hedeflenen daha kaliteli bir ulaşım ve elbette çevreye ait sorunların ortadan kalması" diye konuştu.

 

2.1--Lüksemburg 2 bin 142 euro ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında en yüksek asgari ücrete sahip ülke konumunda bulunuyor.

 

3--Ülkedeki emisyon gazlarının yarısından çoğu araç trafiğinden kaynaklanıyor. 2016'da yapılan bir araştırma sürücülerin trafik sıkışıklığı nedeniyle ortalama 33 saat kaybettiklerini ortaya koydu.

 

3.1--Hükümet 2018'de tren yollarını iyileştirmek için 10 yıl için 3.9 milyar euro bütçe ayırmıştı. Araştırmaya göre ülkedeki insanların % 65'i 2025'e kadar işlerine özel araçlarıyla gitmeyi sürdürücek. 2017'de bu oran % 73'tü. Ücretsiz toplu taşıma uygulaması Estonya'nın başkenti Tallin'de de kısmi olarak uygulanıyor.

 

3.2—Öte yandan  Viyana Belediyesi'nin geliştirdiği bir akıllı telefon uygulamasını kullanan şehir sakinleri 20 kilogramlık karbon salınımını önlemek için bir Viyanalının yaklaşık 2 hafta boyunca şehirde toplu taşıma ya da bisiklet kullanması veya yaya olarak gezmesinin yeterli olduğunu ifade ediyor.

 

3.2.1--Avusturya'da koalisyon hükümetini oluşturan muhafazakar Halk Partisi (OeVP) ile Yeşiller grubu, 2040'a kadar tüm ülkede yüzde 100 oranında yenilenebilir enerji kullanımına geçilmesi için anlaşma sağlamıştı.

 

3.2.2--1,8 milyon nüfusun yaladığı Viyana'da yıllık toplu taşıma kartı alındığı taktirde, günlük ulaşım masrafı 1 euroya tekabül ediyor.


4—Yorum:Asgari ücreti artırmak yerine toplu taşımayı ücretsiz yapmak iyi bir çözüm olabilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 311

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.