MAKALELER / Böcek Restoranı Menüsü







Böcek Restoranı Menüsü:

 

1--Güney Afrika'nın Cape Town kentinde lüks bir restoran müşterilerine sadece böcekten yapılan yemekler ikram ediyor. Insect Experience adlı konsept restoranın şef aşçısı Mario Bernard, tüm yenilebilir böcekler üzerine uzmanlaştıklarını belirtiyor.


2--Böcek yemekleri itinayla hazırlayan şef Bernard amaçlarının insanların önyargılarını yıkmak olduğunu söylüyor.

 

3--Bernard'a göre şık bir sunumla ikram edilen yemeği tadan müşteriler, böcek yeme konusundaki psikolojik bariyeri daha kolay aşıyor.

 

4--Restoranda kullanılan tüm ürünler yerel böcek çiftliklerinden sağlanıyor.

 

4.1--Mısır unlu Mopane solucanı ve siyah asker sineği larvasından yapılan köfte menünün gözde yemekleri arasında yer alıyor

 

4.2--Tabak süslemede sık sık kurutulmuş un kurdu kullanan şef Bernard, bu böceğin doğal bir protein kaynağı olduğuna dikkat çekiyor.

 

4.3--Elbette her restoran gibi Insect Experience de müşterilerine yemek sonrası tatlı menüsü sunuyor. Restoranın en ilgi çekici tatlısı böceklerden yapılan dondurma.

 

4.4--Mario Bernard, Cape Townluları daha fazla böcek yeme konusunda ikna etmeyi başarırsa, farklı kentlerde yeni şubeler açmayı planlıyor.

 

5—Öte yandan Son dönemde yapılan bilimsel bir araştırma, dünyada bulunan böcek türlerinin % 40'ının önümüzdeki 20-30 sene içerisinde Zirai ilaçlar, kimyasallar ve iklim değişikliği ana etkenlerle yok olabileceğini ortaya koyuyor.

 

5.1--Bir milyonu aşkın bilim insanı tarafından kullanılan ve bünyesinde 250 bini aşkın bilimsel makale barındıran Science Direct platformu, dünyayı ve canlı eko sistemlerini tehlikeye sokan 73 tarihi raporu inceleyerek yeni bulgulara ulaştı.

 

5.2--Buna göre karasal yaşam döngüsünde kelebek, arı ve uğur böceği gibi pul kanatlı, zar kanatlı ve kın kanatlı böceklerin sayılarının, iklim değişikliği, patojen mikroplar, tarım ilaçları, çevre kirliliği ve şehirleşme gibi birçok nedenden ötürü büyük oranda azaldığı belirtildi.

 

6-- Finlandiya'nın önde gelen gıda şirketlerinden Fazer grubu kurutulmuş cırcır böceği içeren bir ekmek çeşidi piyasa sürdü.

 

6.1--Fince 'Sirkka Leipaa' adı verilen 'cırcır böceği ekmeği'nin içerisinde 70 kadar böcek bulunuyor ve bu böcekler bir somun ekmeğin ağırlığının yüzde 3'üne tekabül ediyor.

 

6.2--Fazer Şirketi Ürün Geliştirme Müdürü Noora Poyhonen verdiği röportajda "Cırcır Böceği' ekmeği tamamen el yapımı, fabrikasyon üretimi değil. Böcekler ekmeğin aşağı kısmında iyice pişiyor. Bu sebeple onları ne görüyor ne de hissediyorsunuz. Tadıysa çok lezzetli. Zaten ürün geliştirimi alanındaki en önemli özelliğimiz, damak tadına hitap etmek" diye konuştu.

 

6.3--Vatandaşlar da ürünü beğendiklerini söylüyor:"Çok iyi ve çok lezzetli. Sanki doğal ekmek gibi. Normal ekmekten çok da bir farkı yok."

 

6.3.1--Firma ekmeğe katılan böceklerin, protein, doymuş yağ asitleri, kalsiyum, demir ve B12 vitamini açısından zengin olduğunu belirtiyor.

 

6.4--Yapılan araştırmaların, İskandinavya'da Finlilerin böceklere karşı en olumlu yaklaşıma sahip toplum olduğunu gösterdiği de belirtildi.

 

6.5--Finlandiya'da böceklerin gıda ürünü olarak satışına 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren izin verilmişti.

 

7—Yorum:Böcek yüksek bir protein kaynağı olup-böcek yeme kültüre göre değişen bir olgu.İslam kültüründe de böcek yenilebilir gıda olarak bilinmektedir. Bu konuda konuya meraklı insanların bu işin restoranını açma işine girmeleri uygun olabilir.Zira gıda krizinde böcekler iyi bir kaynak olabilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 457

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.