MAKALELER / Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri






Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri:

 

1--Yenilenebilir enerjiler arasında en hızlı büyüyen ve bugün küresel enerji ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılayan bu metot için tüm dünyada toplam 17 milyon hektarlık alan kullanılıyor ki bu Tunus'un yüz ölçümü kadar yer kaplıyor.

 

2--Araştırmacılar rüzgar türbinleri nedeniyle eko sistemde oluşan değişimlerin dikkate alınmadığını ortaya koydu

 

2.1--20 yılda yaşanan rakamsal ve morfolojik değişimler endişe verici

 

2.1.1--Örneğin Hindistan'da bulunan Batı Ghat bölgesinde kurulan rüzgar santrallerinin bölgedeki bio çeşitliliği azaltmakta olduğu anlaşıldı. Araştırma sonuçları bu bölgede yırtıcı ve avcı kuşların olması gerekenden dört kat daha az sayıda bulunduğunu işaret etti.

 

2.1.2--Bu durum bu kuş türlerinin avlarının olması gerekenden çok daha fazla sayıda üremesine dolayısıyla onların tükettiği canlı, bitki ve meyvelerin de aşırı derecede azalmasına yol açtı. Örneğin yırtıcı kuş tehlikesinden azade kalan kertenkelelerin sayılarında ciddi bir artış kaydedildi.

 

2.1.3--Değişim yalnızca popülasyon rakamlarında değil normalde av olan türlerin davranış biçimleri ve vücut boyutlarında da gözlemleniyor. Tehlike altında olmadan hareket etmeye alışan türlerin refleksleri zayıflıyor ve aşırı çoğalma yiyecek kaynaklarının tükenmesine dolayısıyla metabolizma ve morfolojik değişimlere neden oluyor.

 

2.1.4--Rüzgar santralleri çevresindeki kertenkelelerde çok daha düşük oranda stres hormonuna rastlandığı belirtildi.

 

2.2—Öte yandan Araştırma ayrıca, ABD'deki tüm enerji ihtiyacının rüzgar enerjisinden karşılanması durumunda kıta üzerindeki sıcaklıkların ortalama 0,24 derece artabileceğini belirtti.

 

2.2.1--Her ne tüm enerjinin rüzgardan karşılanması çok mümkün olmasa da, rüzgar çiftliklerinin kendi bulundukları alanlardaki etkileri hissedilebiliyor. Araştırma, rüzgar çiftliklerinin çevresinde ölçülen nispeten yüksek sıcaklıkları da destekliyor.

 

3—Yorum:Rüzgar Enerjisi desteklenmesi gereken yenilenebilir enerjilerden biri olduğu açık ama nasıl.Enerjiyi en çok tüketen yerler şehirler olduğu için şehirlerde binaların çatılarına çatı tipi eksenel rüzgar türbini yerleştirerek şehrin tükettiği enerjinin önemli bir bölümü bu şekilde karşılanabilir.

 

3.1--Üstelik şehirlerde de kartallarda yaşamıyor.Kısaca kırsal yerine baraj göl yüzeyleri-şehirlerde bina çatıları rüzgar türbinleri için uygun alanlar olarak düşünülebilir mi.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 310

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.