MAKALELER / Biyokütle Yakıt Santrali İçin Yakıt Analiz Konveyör Bantları-İsveç





Biyokütle Yakıt Santrali İçin Yakıt Analiz Konveyör Bantları-İsveç:

 

1—Biyokütle yada kömür santrallerinde yakıtın temiz olması önemli.Bu durum doğrudan bakım maliyetlerini-işletme maliyetlerini etkiliyor.Bu anlamda yakıtın temiz olmasını analiz edip sağlamak oldukça önemli.

 

1.1--İsveç'te bulunan ağaç kabuğu parçaları ve talaşlar biyokütle olarak kullanılıyor. Enerji üretmek için her yıl 100 bin ton talaş kullanılmakta. Ayrıca sektörün verimliliğini ve rekabet gücünü artırmak için çok yenilikçi bir teknoloji de test edilmekte."

 

1.2--Enerji santrali, 20 bin nüfuslu şehrin ısınma ve sıcak suyunu sağlayacak enerjiyi üretmek için talaşları kullanıyor.

 

1.3--Talaşlar çok farklı yerlerden geliyor. Bazısı kök veya dal ya da ağaç kabuğundan. Kalitesi çok dengesiz. Genelde düşük enerji değerine sahipler. Bazen çok ıslak halde oluyorlar. Bu sorunlar daha dramatik hale gelebilir.

 

2--Tommy Kindblom, Bölge Isıtma Sorumlusu, Noortalje Enerji:

 

2.1--"Burada karşılaştığımız sorunların bir örneği kir, kum veya taşlarla dolu talaşların yanmasından sonra oluşan kütleler. Talaşlar yakıldıktan sonra oluşan katı taşlar tüm sistemimizin işleyişini bozabilecek bir çeşit cam haline dönüşüyor.

 

2.2--Bu durum bizi pahalı bakım işlerine zorluyor ve enerji üretimimizi kesintiye uğratmaya da yol açabiliyor. Çünkü kazanı temizlemek için yanma faaliyetlerini durdurmamız gerekiyor."

 

3--Araştırmacılar soruna çözüm için biyoyakıt analiz aleti kullanıyor. Talaşların nem miktarını, enerji içeriğini ve aynı zamanda kum veya taşların varlığı bir dakika içinde ortaya çıkıyor. Veriler, özel bir laboratuvar tarafından değerlendiriliyor.

 

4--Karl Wejke, Elektrik Satış Sorumlusu, Mantex:

 

4.1--"Bu önce ekonomik bir konu. Biyoyakıtın kalitesini kontrol ettikten sonra satın aldığınız ürün için ödeme yapabilirsiniz. Kamyonun bıraktığı talaş kalitesine göre para ödersiniz.

 

4.2--Daha yüksek kalitede biyoyakıtınız varsa daha az emisyon ve daha az kül elde edeceğiniz için çevreye de katkısı var. Talaşlarda daha az taş, kum ve kir olduğunda kazanlarda daha az aşınma ve yıpranma olur."

 

4.3--Araştırmacılar, talaşların doğru bir şekilde analize edildikten sonra kalibre edilmesinin önemine vurgu yapıyor.

 

4.4--Sistem, ahşaptan daha fazla yoğunluğa sahip kum veya taş gibi materyalleri tanımlamaya izin veren x ışınlarına dayanmakta.

 

5--Ralf Torgrıp, Analitik Kimyacı, Mantex:

 

5.1--"Ahşap kalıntıları çok farklı şeylerle karışmış olabilir. Sıradan odun talaşlarını kalibre etmek oldukça karmaşık. Çünkü çok fazla farklı malzeme türü arasından seçip kalibre etmeniz gerekir. Bu laboratuvar, doğru örnekleri almamızı ve bu kalibrasyonları yapmamıza imkan sağlıyor."

 

5.2--Araştırmacılar, bir sonraki adımın daha büyük hacimlerdeki biyokütlelerin hızlı kontrol edilmesi için bu tür analiz konveyör bantlarının kurulması olduğunu söylüyor. Santral yöneticilerine göre düşük işletme maliyetleri enerji fiyatlarını ucuzlatabilir.

 

6--Tommy Kindblom, Bölge Isıtma Sorumlusu, Noortalje Enerji:

 

6.1--"Analiz sistemi, daha fazla enerji üretebildiğimiz ve bakım çalışmalarımızı azaltabileceğimiz için, yılda 100 bin ile 150 bin avro tasarruf etmemize yardımcı olabilir."

 

6.2--Geliştiriciler, aynı analiz teknolojisinin, pirinç kabukları veya tahıl çubukları gibi dünya çapında biyokütle olarak kullanılan diğer hammaddeler için de kullanılabileceğini söylüyor.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 358

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.