MAKALELER / Doğalgazla Çalışan Hybrid Trenler-Letonya







Doğalgazla Çalışan Hybrid Trenler-Letonya:

 

1--Letonya'nın Riga kentinde eski dizel bir lokomotife gençlik kürü verildi. Lokomotif doğal gazla da çalışacak şekilde yenilendi. Araştırmacılar, buradaki çabalarının sonucu Avrupa demiryolu sektörünün ekonomik kalkınma açısından en doğru yolda ilerlemesini umuyor.

 

1.1--Lokomotifin dizelden doğal gaza geçişine izin veren yaklaşık 25 mekanik bileşen var.

 

1.2--Yenilikçi donanım sayesinde % 20 karbondioksit ve % 30 azot oksit havaya daha az salınıyor.

 

2--Nikolay Volev, Makina Mühendisi, Digas Gurup:

 

2.1--Gaz dizel platformu çok farklı bileşenlerden oluşmakta. Gaz depolama ve gaz azaltma sistemleri ile çalışıyor. Dizel yakıt ve gaz yakıt kaynaklarını yönetmek için elektronik bir çözümümüz var. Ayrıca bir uzaktan ölçüm platformu mevcut. Yangına karşı gaz sızıntısı tespitini içeren güvenlik sistemleri de var."

 

2.2--Araştırmacılar, dizel masraflarının azalması ile yapılan tasarrufun 3 yıl içinde yeni yatırımları finanse edilebileceğini söylüyor.

 

3--Petr Dumenko, CEO, Digas Gurup:

 

3.1--"Çift yakıt teknolojileri demiryolu endüstrisindeki kritik zorlukları kolaylaştırmayı hedefliyor. Yakıt maliyetleri ve çevre sorunları demiryolu sektörünün en önemli iki konusu. Demiryolu taşımacılık masraflarının % 50'si yakıta gider. Dizel yakıtın doğal gazla ikame edilmesi, yakıt maliyetinde

% 40'lık bir kar demektir."

 

3.2--Hibrid dizel-doğal gaz lokomotiflerinin önünde aşılması gereken birçok engel mevcut. Bu motorlar, aşırı yükten dolayı basınç ve sıcaklığın artmasına eğilimli. Mühendisler sofistike mekanik ve yazılım çözümleri ile bu zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor.

 

4--Oleg Golevych, Telekomünikasyon Mühendisi, Digas Gurup:

 

4.1--"Uzaktan ölçüm sistemi kritik durumlarda erken uyarıyı gönderme fonksiyonuna sahip. Veriler, diğer lokomotifleri kullanırken bakım süresinin kısalmasına ve verimliliği artırmamıza yardımcı olur. Sistem ayrıca, motorlarda başka yollarla tanımlanamayan problemleri tespit edip bunu aktarmak için tasarlanmış bir Yapay Zeka platformuna da sahiptir.

 

5—Yorum:En az 20-30 sene doğalgazla çalışan hibrit lokomotifleri yollarda yer alabilir.Zira doğalgazın ucuzluğu ile işletme maliyetini %40 daha rekabetçi hale getirebilmekte.Ayrıca doğalgaz karbondioksit emisyonu olarak dizele göre % 20 daha az daha çevreci bir yakıt.

 

5.1—Ülke olarak mevcut dizel lokomotiflerin doğalgaza geçirilmesi için gerekenlerin yapılması uygun olabilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020





Makalenin İzlenme Sayısı : 499

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.