MAKALELER / Kent Çiftlikleri







Kent Çiftlikleri:

 

1—Örnek Kent Çiftliği-Belçika:

 

1--Belçika'da bir süpermarket bahçesinde yetiştirdiği organik tarım ürünlerini müşterilerine sunmaya başladı.

 

2--Brüksel Bölgesindeki Ixelles'de bir süpermarket yetiştirdiği koruyucusuz ve ilaç katkısız ürünleri satmaya başladı.

 

3--Çalışanlar sebze sıraları bulunan bahçelerini 'kent çiftliği' olarak adlandırıyor.

 

4--Soğuk havalar içinse seraları var. 'Kent çiftliği'nde arıtılmış yağmur suyu, güneş panelleri gibi sürdürülebilir kaynaklar kullanılıyor. Ürünler ulaşım ve dağıtım süreçlerinden geçmeden raflardan direkt olarak müşteriye sunuluyor.

 

5--Süpermarketin sadık müşterileri bunun sağlıklı beslenme alışkanlığı için iyi bir yol olduğu görüşünde. Ürünlerin nereden geldiğini bilmeleri bunun en önemli nedeni.'Kent Çiftliği' bu yılın çilek, domates ve marullarını üretti bile.

 

2—Kent Çiftliği Tasarımı İçin Öneriler:

 

1—Kent çiftliği binaları ekonomik değeri düşük binalar olabilir.Çok katlı betonarme binalar vs.

 

2—Binanın bodrum katı araçlar için otopark ve makine dairelerini içerirken- giriş katında market ve restoran-çocuk oyun grubu ve-küçük kaz vs içeren hayvanların bulunduğu yer- grubu bulunmakta-1. Kat idari kat ve çifliğin teknik birimi ve arge birimi bulunmakta.Arge birimi yeni ve oranik yerel tatların tasarımını yapmakta-üst katlar çiftlik katları olarak düzenlenebilir.

 

2.1—Binada geniş açıklıklı kolonlar bulunur ve binanın enerji ihtiyacına katkı yapan dış cephe saydam güneş panelli boydan boya cam ile kaplı olabilir.

 

3—Çiftlik katında verimi artıran müzik eşliğinde led aydınlatmalı dikey tarım ile katta otomasyonlu damlama sulama sistemi ile serada tarımsal üretim yapılmakta.

 

4—Binanın bir katında kapalı döngü ile atık üretmeyen aquapanik havuzlarda çiftlik balığı yetiştirilebilmekte.

 

5—Binanın çatı katında eksenel yatay rüzgar türbini ve fotovoltaik panel-sıcak su paneli ile enerji üretilmekte-çatıda bulunan arı kovanları bal üretirken-bodur meyve ağaçlarında meyve yetiştirilebilmekte.

 

6—Binanın havalandırması için yapılan şaftlarda aşağıdan yukarı doğru hava şaftlarda yoğunluk farkı ile akmakta katlardaki atık hava bu şaftlar-şaftlardan da çatıda atmosfere akmakta-öte yandan taze hava katlarda yerden 30 cm yukarıdaki menfezlerden içeri girmekte.

 

6—Binanın atık suları arıtılıp tekrar tarımsal sulama ve wc rezervuarlarında kullanılmakta.

 

7—Binada otomasyon sistemi ile aydınlatma-mekanik tesisat kontrol edilmekte.

 

8—Binada üretilen atık yağlar biyodizel aracı ile biyo dizele çevrilmekte. Çiftliğin araçları biyodizel ve elektrik ile çalışmakta.

 

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 421

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.