MAKALELER / Su Tüketimini Azaltan Teknolojiler-Tarımda





Su Tüketimini Azaltan Teknolojiler-Tarımda- Küresel Isınmada:

 

1—Giritte Zeytin Tarımı:

 

1—Küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından biriside yağış rejimi düzensizlikleri ve kuraklık.Kuraklığa karşı ve su tasarrufu için ciddi anlamda  teknolojiden yararlanılabilir.

 

1.1--Yunanistan'ın Girit adasında herkesin elinde akıllı telefon ve tabletleri ile  yapay zeka ve nesnelerin interneti teknolojilerini kullanan çiftçiler bu teknolojileri çoktan günlük hayatın bir parçası haline getirdiler.

 

2--Buradaki büyük zeytin yağı üreticileri daha iyi verim almak için zeytin tarlalarında sensör ve nesnelerin internetini kullanıyor.

 

2.1--Girit Adası'ndaki tatlı su kaynaklarının % 85'i tarımda kullanılıyor. Amaç, bunu en aza düşürmek.

 

3--Ioannis Daliakopoulos, Mühendis: "Yerin altına sensör yerleştirdik. Bu sayede toprağın nemini, tuzluluk oranını ve elektriksel iletkenliğini her 15 dakikada bir ölçebiliyoruz.

 

3.1--Bu bilgiler bilgisayara ve oradan da bulut sistemine aktarılıyor. Bu veriler ışığında toprağın tam olarak ne kadar sulanmaya ihtiyacı olduğunu öğrenebiliyoruz."

 

3.2--Çiftçiler verileri cep telefonunda görüyor ve sadece bir tuşa dokunuşla sulama sistemlerini devreye sokabiliyor.

 

3.3--Thrassyvoulos Manios, Dekan Yardımcısı, Yunanistan Akdeniz Üniversitesi: "Bu sayede büyük oranda tatlı su tasarrufu yapacağız. Çiftçilerin, bilim insanları ve araştırmacıların nesnelerin interneti teknolojisinin tam olarak ne olduğunu iyi bilmesi gerekiyor.

 

3.3.1--Çünkü bu yeni sistemle çok farklı şeyler yapılabiliyor. Gübreleme, tarım ilacı, toprağın ve ürünlerin korunması gibi birçok farklı alanlarda bu teknoloji kullanılabiliyor."

 

3.4—Ayrıca Bu teknoloji sayesinde müşteriler de tükettikleri gıda ürünlerinin nasıl üretildiğiyle alakalı kapsamlı bilgilere ulaşabiliyor.

 

2—Kolombiyada Pirinç Tarımı:

 

1-- Japon bilim insanlarının geliştirdikleri tarım teknolojisini Kolombiya'daki meslektaşlarıyla IoT teknolojisinin yardımıyla verimi artırdıkları yeni cins pirinç üretimi oldukça önemli.

 

1.1--Kolombiya'da aşırı yağışlar ve kurak geçen yaz mevsimleri sebebiyle son yıllarda pirinç üretiminde azalma görüldü.

 

2--Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın desteklediği (JICA)bir proje, Kolombiya Pirinç Yetiştirme Kurumu Fedearroz ile birlikte ülkedeki tarım sektörünü teknolojinin yardımıyla geliştirmeye çalışıyor.

 

2.1--Japon şirket PS Solutions tarafından geliştirilen e-kakashi adlı bir izleme sistemi pirinç verimi konusunda oldukça yarar sağlıyor.

 

2.2--Bu sistemde 'Neslerin İnterneti' teknolojisi desteği var. Kısaca Iot (Internet of things) adı verilen bu sistem, birçok ağı ve veriyi bir arada kullanarak daha randımanlı üretim yapma imkanı sağlıyor.

 

2.3--Iot destekli sensörler toprağa ve toprağın 10 santimetre altına konuluyor. Bu sayede toprak ve suyun derecesini ölçülüyor. Elde edilen verilerle çiftçiler farklı uygulamalar kullanarak üretimi artırıyor.

 

2.4--Bu sayede şimdilik % 5 verim elde edilmiş ve % 20 su tasarrufu yapılmış.

 

2.5--Japonya ile Kolombiya arasındaki bu dostluk ve işbirliği yüzyılı aşkın süredir devam ediyor. Japon mühendisler Kolombiyalı çiftçilerin çok istekli davrandığını ve Kolombiya'nın tarım teknolojisini geliştirmek isteyen diğer ülkeler için iyi bir rol model olduğunu belirtiyor.

 

2.6--E-kakashi sistemi çiftlik başına 9000 Euroya mal oluyor, ancak üreticiler daha şimdiden kara geçmişler.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 337

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.