MAKALELER / Suda Geri Dönüşüm





Suda Geri Dönüşüm-Sanayide-İle Ciddi Anlamda Su Tasarrufu Yapılabilir:

 

1--Bir Avrupa araştırma projesinde, suyun geri dönüşümü ile ilgili olarak Uygulama için seçilen fabrikalarda farklı metodlar kullanılarak suyun tuzdan arıtılması ve temizlenmesi amaçlanıyor.

 

2—Bu konuda uygulanan yeni teknoloji, fabrikalarda yeniden kazanılmış su kullanımını makul hale getirdi

 

2.1--Wilbert van den Broek, su arıtma uzmanı: “Önce katı madddeyi temizliyoruz. Bunu bir ayırıcıyla yapıyoruz. Sonra da sudaki tuzu eleyecek 2 farklı teknoloji devreye giriyor.”

 

2.2--Araştırmacılar, gelişmiş nano- filtreler ve yeni bir tür zar süzgeç kullanıyorlar. Bu sayede endüstriyel alanda yeniden kazanılmış su kullanımını, ticari açıdan da makul hale getiriyorlar.

 

2.3--Peter Cauwenberg, su teknolojileri uzmanı:“Geleneksel filtreleme sistemleri ile, dönüştürmeyi hedeflediğiniz suyun % 50 ile 70’i arasını kurtarabiliriz. Yeni teknolojiyi kullanarak oranı % 90-95’e kadar çıkarabiliyorsunuz.”

 

2.4--Zar süzgeçler, bu teknolojide suyun buharlaşarak tuzu atmasını sağlıyor.

 

2.5--Yeni teknoloji suyun yeniden kazanımını üretim sürecine ekliyor

 

3--Christina Jungfer, mikrobiyolojist: “Elbette, bundan endüstride faydalanmak mümkün. Daha çevreci. Su tasarrufu sağlıyor. Tatlı su kaynaklarına bağımlılıktan kurtarıyor. Ve yeni bir teknoloji. Enerji tasarrufuna izin veriyor. Yani endüstri ve çevre için bir kazan-kazan durumu.”

 

3.1--Sanayide kullanılacak suyu temizlemenin en iyi yöntemi ne olabilir sorusunun basit bir cevabı yok. Kimyasal ürün sektöründeki her fabrika, kendi ürün zincirine uygun farklı araçlar ve metodlar kullanıyor.

 

3.2--Carlos Negro, kimya mühendisi:“Sürecin sonunda temiz su elde etmek düşüncesi yerine suyun yeniden kazanımını bizzat sanayi üretimi sürecine entegre etmek yeni bir sistem. Sürecin büyüklüğüyle de ilgili olarak mesela, bir parkurda tamamen arıtma yapılırken diğerinde başka bir şey yapılıyor olabilir.”

 

4--Belçika’daki bir klor fabrikası, etrafındaki kimyasal ürün üreten fabrikalardan çıkan endüstriyel atıkları alıyor. Onları temiz su kullanan farklı tekonolojilerle dönüştürerek yeni ürünler hazırlıyor.

 

4.1--Sabine Thabert, kimya mühendisi: “Biz buna atık demiyoruz. Hayır, yeniden kullanılmalı diyoruz. Çünkü geri dönüşüm insanlar için çok faydalı. Yakın bir gelecekte su çok pahalı olacak. Bizim yaptığımız, yarın çok yaşamsal hale gelecek bir problem için bugünden çözüm bulmaya çalışmak.

 

Kaynak:

1-- http://www.e4water.eu/

2---https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 361

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.