MAKALELER / Cep Telefonu-Baz İstasyonu-Elekromanyetik Dalgaların-Radyasyonun Zararına Karşı Öneriler





1--Elektromanyetik Dalgalar-Baz İstasyonları-Cep Telefonları:


1-- Elektromanyetik dalgalar uzayda üç boyutta yayılır.


2--Bu nedenle kaynaktan uzaklaştıkça mesafenin küpü ile zayıflar.


3--Cep telefonu ise, bilindiği gibi ekranın arkasından daha fazla yayın yapar, ekran tarafından az. Fakat sonuçta üç boyutlu yayın yapar.


4--Ama baz istasyonunda, göğe ve yere doğru yayılacak enerji boşa gitmesin diye antenler, yatay yönlerde yayın yapacak şekilde ayarlanmıştır.


4.1--O yüzden onların zayıflamasını, mesafenin karesi şeklinde almak daha gerçekçi olacaktır.


5--Bu ışınımın gücü "SAR" değeri olarak bilinir ve her telefonun prospektüsünde yer alması zorunludur. En çok 1, en az 0 olabilir. Ne kadar düşükse, telefon size o kadar az etki yapar. 


5.1--Sağlıklı Cep Tlf markasında mümkünse pratik olarak 0.50 W/kg altında olması uygun olacaktır.Satın alınacak cep tlf SAR değeri için arama motoru(google vs) örneğin samsung….sar değeri yazılır ve arama sonuçlarına bakılır.


6—Hesaplar:


6.1-- Beyin dokumuz Tuzlu suya eşdeğer olup, telefonu kulağımıza dayadığımızda, sadece 1 cm uzaklıktadır.


6.2--Telefonu yüzümüzden 20 cm ötede tutuğumuzda etkisi, kulağa dayadığımıza göre 20 x 20 x 20 = 8.000 kere daha azalmaktadır.


6.3--Araç kiti üzerinden yayın yapan telefon, şakağımızdakine göre 40 x 40 x 40 = 64.000 kere daha az etki yapar.


6.4--Örneğin masanın üzerinde bizden 150 cm ötede duran telefon, 150 x 150 x 150 = 3.375.000 kere daha zararsızdır.


6.5--100 m ötedeki bir baz istasyonu ile kıyasladığımızda, bunun bize etkisi kulağımıza dayadığımız telefona göre, baz istasyonunun trafik yoğunluğunu hesaba katmazsanız 10.000cm x 10.000cm = 100.000.000 kere daha azdır.


6.6-Sonuç olarak mahalleye dikilen BAZ istasyonlarından çok, cebimizdeki ve giderek yaşadığımız alandaki telefon sayısına yöneltmeliyiz.


6.6.1--Yani; kaç dairelik bir insan silosunda oturmaktayız ve o binada olası telefon sayısı kaçtır?


7--Bir ilginç örnek olarak, bindiğimiz otobüste ortalama 40 cep telefonunun bir BAZ istasyonu ettiğini de unutmamak gerekir.


7.1--Bunun gibi bir metro vagonu da 120 kişiden eder 3 BAZ istasyonu…


7.2--Buradan şu sonuç çıkmalıdır. Aracın donanımı sinyallerden etkilenmez hale gelse bile, vücudumuzun yapısı bu etkileşimin önüne hiç bir zaman geçemeyeceğinden ötürü, her türlü toplu taşıma aracında cep telefonu kullanımı yasaklanmalıdır.Hatta kapalı tutulmaları sağlanmalıdır.


8--İnsan silosu gökdelen site için ,200 x 200 metrelik bir arsada 400 daire olduğunu varsayalım. Yani her katta dört daireli, 20 katlı 5 bloktan ibaret bir site olsun. 


8.1--Her dairede 3 kişi ve bu 3 kişide toplam 4 cep telefonu olsa, 1.600 cep telefonu eder bu da 40 baz istasyonunun bize vereceği zarara eşit ve kanserojen olabilecek ışımaya neden olur.


8.2--Sadece altlı üstlü oturan toplam 12 dairelik bir komşuluk ilişkisi için yapılan hesap, mevcut cep telefonları ile yaratılan etkinin 100 m uzaktaki baz istasyonunun yarısına ulaştığını gösteriyor.


8.2--Baz istasyonu ile cep telefonu arasındaki uzaklık 200 metreyi geçtiğinde, her ikisi de yüksek güçle ışıma yapmaya başlar.


8.2.1-- Mukayese edebilmemiz için, günümüz telefonlarının düşük güçte 250mW, yüksek güçte 2.500 mW enerji yaymakta olduğunu hatırlayalım.


8.3--Telefonunuz, 200 metre uzaklıktaki bir baz istasyonu ile görüşürken 100 metredeki bir baz istasyonuna göre sizi 10 kat daha fazla etkiler.


9--4G Bir Çözümü: 
Bunun yerine Avrupa’da geliştirilmek istenen ve sokak lambalarını ve tavan armatürlerini sigara paketi büyüklüğünde baz istasyonu haline getirecek 4G teknolojisinin bir an önce gelişmesi en iyi çözüm olacaktır.


9.1--Çünkü o zaman iletişim mesafesi 3-4 metreye düşeceğinden, gereken iletişim gücü de 5mW yani bir bluetooth gereksinimi kadar olacaktır. Böylece sağlığa zararı olmaktan çıkacaktır.


9.2--3G’nin yatırım bedelini henüz geri alamayan Avrupa bunu beceremezse, köyler arası bile çok uzak olan Amerika devreye girecek ve 4G’yi mecburen kendi ölçülerine göre geliştirecektir.


9.3--5mW’lık seviyeye düşmek varken kendi gereksinimi olan en az 1000 mW’lık baz istasyonları gelecektir beraberinde…


9.4--bir slogan daha eklemek gerekecek:"Telefonsuz hava sahası!"


10--3G de durum: 

1--Kullana geldiğimiz sistemde konuşma amaçlı iletişim için 17kb/s hızında veri aktarımı yeterli idi.


2--Telefon ekranında pul kadar bir akan görüntü (video) için ise 250kb/s yani eskiye göre 15 katı aktarım hızı gerekmektedir.


3--Bu da, 15 katı enerji ve ışınım demektir.


4--Görüntüyü izlemek uğruna telefonu kulağımıza yapıştıramayacağımız için, bu da 3G’nin faydalı tarafı olarak yorumlanabilir.



  

2--Cep Telefonu-Elekromanyetik Radyasyonun Zararına Karşı Öneriler:


1--Cep telefonlarının vücuda verdigi zararı radyasyonu önleyerek minimuma indirdigi ve ortam dinlenmesine izin vermedigi belirtilen fonX marka cep telefonu kılfı Funika'nin yeni ürünü olarak inernet üzerinden FonX Shop magazalarında satılmaya başlandı.

 

2—Ürün Cep Tlefonun SAR-Radyasyon oranını yaklaşık % 50 oranında azaltmakta.

 

3—Ametist taşı-Kolye vs Elektromanyetik Radyasyonu-EMR nin yaydığı pozitif iyonları nötrleyebilmekte

 

4—Negatif İyon yayan Oda tipi cihazlar ve tuz lambası kablosuz modem olan her evde odalarda kullanılması uygun olacaktır.

 

4.1—UFO O2 Hava temizleme cihazı içinde negatif iyon yayan cihaz olup,bu cihaz kullanılabilir.Fiyatı WEB de yaklaşık 350 TL civarında olabilir.

 

5—EMR emen ,Kaktüs EMR yayan Bilgisayar vs ortamda kişiye yakın masa vs olması uygun olacaktır.

 

6—EMR yi vucuttan atan kimyon,tarçın(yemekte –çubuk olarak çay),çemen günlük olarak mutlaka kullanılmalı.

 

 

Kaynakça:Dünya Gazetesi



3--Elekromanyetik Radyasyona Karşı Kumaşlar:


1--Mobilya kuruluşu istikbal  ve yan kuruluşu Boyteks Tekstil 100 kişilik Danışman-Akademisyen ve ARGE Ekibi ile elektromanyetik dalgaların insan sağlığına etkilerini minimize edebilecek Biocare kumaşı üretti.


2--Sözkonusu kumaşın günlük hayatta kullanılan TV,Bilgisayar,Cep Telefonu,Mikrodalga Fırını gibi elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu % 98,5 oranında engellediği belirtilmekte.


3--Biocare kumaşı,nano teknolojik iplikler kullanılarak,özel bir örgü  sistemi ve geometri  ile Kayseri de üretilmiş olup,Kumaş yansıtma özelliği sayesinde kapladığı alanın içine elektromanyetik alanın girmesini engelliyor.


4--Biocare kumaşı uyku kalitesinin sağlanması için öncelikle yatak,yorgan,yastık vede TV, Mikrodalga Fırın ,Cep telefonu kılıfları için kullanılabilecek.


4--Elektromanyetik Dalgaları Tutan Perde:


1--İTÜ Öğretim üyesi Doç Dr. Cevdet Işık tarafından geliştirilen özel perdenin baz istasyonları,kablosuz internet modemi,telsiz ve cep telefonu gibi elektromanyetik dalgaları büyük ölçüde emerek zazarsız hale getiriyor.


2--Evlerde kullanılan perdelerle aynı görünüşte olan perde Bursa Demirtaş Organize San. Bölgesinde  bir firma tarafından sosyal sorumluluk projesi olarak üretilmiş durumda.Ürün TÜBİTAK tarafından yapılan testlerle elektromanyetik radyasyonu engellediği kanıtlandı.


3--Pencereye takılan perde gelen elektromanyetik dalgaları yurt dışında üretilen üzeri gümüş kaplı ipliklerle örülen halkın kullanamayacağı türden perdeler gibi yansıtma yerine bu perde  yutmakta ve zararsız elektrik akımlarına çevirmekte –muhtemelen perdenin duvar yatarındaki ucu toprak hattına bağlanacak.


4--Bu perde pencereye takıldığında pencereden giren elektromanyetik radyasyonu bin misli azaltabilmektedir.Bu kumaştan yapılan kılıflar TV vs ler için kullanılabilir.


Kaynakça.Cumhuriyet Bilim ve Teknik Dergisi- Sayı:1213-18.06.2010-Sayfa:8

 

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 378

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.