MAKALELER / Elektronik Balastlar-Aydınlatma Enerjisinde Tasarruf






Aydınlatma Enerjisinde Tasarruf-Elektronik Balastlar:



1- Aydınlatma sistemlerinde-lambalarda  kullanılan magnetik balastlar büyük hacimli olmalarının yanında çektikleri  toplam enerjinin % 20 si kadar kendi kayıpları vardır.



2-Yüksek frekanslı elektronik balast kullanımı halinde  bu % 20 lik kayıbı tasarruf etme imkanı buluruz.



3-Lamba ömrü olarak;elektronik balastların kullanımı halinde lamba ömrü % 20-50 oranında daha uzun olmaktadır.



4-Magnetik balastlar 110 C sıcaklığa kadar çalışılabildiği için Fırın vs.kullanılır.Elektronik balastlar 60 C nin üzerinde çalışamaz.



5-Elektronik balastlar tozlu-nemli ve kirli hava ortamlarında  daha çok arızalandığı için,bu gibi ortamlar için magnetik balastlar uygundur.



6-Elektronik balastlar filtresiz kullanımı durumunda  bilgisayar-TV gibi cihazları etkilemektedir.Özellikle kızılötesi kumadalı TV,Video,Klima Cihazları,elektronik balastlı fluoresan lambadan yayılan aynı frekans bandındaki kızılötesi ışınlara bağlı olarak çalışmayabilir.



7-Elektronik balastların ömrü 50.000 saat olarak deklare edilirken,manyetik balastlarda ise 100.000 saat olarak alınmaktadır.



8-Magnetik balastlarda % 60 olan ışık akısı titreşimi elektronik balastlarda %20 seviyesindedir. Aydınlatmada ise magnetik balastlarda % 63 lik dalgalanma-elektronik balastlarda %21 civarındadır.



9-Magnetik balastlarda güç faktörü 0,3-0,5 seviyelerinde iken,elektronik balastlarda 0,95 in üzerindedir.Bu anlamda klasik fluoresan ampul kullanan tesislerde ya merkezi bir kompanzasyon ünitesi kurulmalı yada her fluoresan lambaya imalatçısının tavsiye ettiği küçük bir kondansatör ilave edilerek balast güç faktörü 0,90 ın üzerine çıkarılabilir.



10-Elektronik balastlarda ortam gürültüsüne rastlanmaz ve ortam daha az ısınır.Öte yandan magnetik balastlarda uğultu ve ısınma sözkonusudur.



11-Elektronik balastların fluoresan lambalarda neden olduğu kızılötesi ışınıma bağlı TV,Video vs cihaz kumanda arızalarına  karşı ,diğer bir deyişle oluşan kızılötesi manyetik alanı yok etmek için



11.1--Fluoresanı bir cam veya bakır ağ ile kaplamak.Bu ışık akısında % 20 kayba neden olabilir. 



B)-Tesisatta burgulu iletken kullanmak.



11.2--Balastlar ve lambalar arası mesafeyi kısaltmak suretiyle parazit(EMI) önlenmiş olur.



12-Elektronik balast kullanımı ile lamba ömrünü % 50 artırmakta-%25 enerji tasarrufu sağlamakta olduğu bilinmektedir.Elektronik balastların kompkat fluoresan kullanımıyla  enerji tasarrufu çok daha artacağı açıktır.



13--Balastların Verimlilik Açısından Sınıflandırılması


1--balast kayıplarını azaltarak enerji tasarrufu sağlamak ve böylelikle dünya üzerindeki CO2 emisyonunun azaltılmasına yardımcı olmak


2 – yüksek kayıplı D ve C  sınıfı yerine , düşük  B2 sınıfının kullanılması uygun olacaktır.

 

3--Balastlarda Kayıplara göre sınıflar:


1--A2….3W ın altındadır.


2--A3…..5W ın


3--B1…..6 W ın


4--B2……8W ın


5—C…….10 W ın


6—D……..10 Wın üstündedir.

 

4--Uygun Balast kullanımı ile Orta ölçekli bir enerji santralinin üreteceği kadar enerji tasarrufu sağlanabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 440

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.