MAKALELER / Yeşil Turizm-Sürdürülebilir Turizm








Yeşil Turizm-Sürdürülebilir Turizm:

 

1--Çin'in Hainan Adası'ndaki Sanya şehri yemyeşil dağları, sahil ve yağmur ormanları ile turistlerin ilgisini çekiyor.

 

1.1--Doğal güzelliklerini korumak isteyen Sanya, ekoturizm de dahil olmak üzere sürdürülebilir bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyor.

 

1.2--Yeşil ideallere sahip otellerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Yalong Körfezi'ndeki zengin yağmur ormanları çeşitli bitkilere, memeli ve kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

 

1.3--Buradaki çevre dostu otel, dağın yamaçlarına küçük kulübeler inşa etmiş. Ormanın ortasında lüks ağaç evlerde manzaranın tadını çıkarmak mümkün.

 

2--Otelin müdürü Jundan Huang, tesisin inşaatından işlevsel kullanıma kadar çevre ile bütünleşmek için büyük çaba sarf ettiklerini söylüyor. Ziyaretçilerin doğaya yakın, şehrin gürültüsünden uzak olması için çalıştıklarını dile getiren Huang,

 

2.1--"Tesisimizde hava kaynaklı ısı pompası, güneş enerjisi, yağmur suyu ve kanalizasyon geri dönüşüm sistemi gibi birçok çevre koruma önlemi mevcut.

 

2.2--Tatil köyümüze gelen konukları çevreyi koruma ve biyolojik olarak yok olmayan malzemeleri kullanmama konusunda teşvik ediyoruz" şeklinde konuşuyor.

 

2.3--Ocak 2020'de açılan bir başka çevre dostu otel de sürdürülebilir turizmi temel alarak inşa edildi. Tesisin içinde yer alan çiftlik sayesinde ziyaretçilere organik sebze ve meyve sunuluyor.

 

2.4--Geniş etkinlik yelpazesi ile Çin'in ada kenti Sanya, popülaritesini artırıyor.Çin'in incisi Sanya'da yat, otelcilik ve cruise turizmi hızla gelişiyor

 

2.5--Her gün daha fazla uluslararası turist çeken Sanya, atıkları azaltmak ve daha fazla geri dönüşüm yapmak için yoğun çalışıyor.

 

2.6--Şehirde elektrikli ulaşıma büyük önem veriliyor. Şehir içinde faaliyet gösteren 600'den fazla elektrikli otobüs mevcut. Hedef ise birkaç yıl içinde tüm otobüslerin elektrikli olması.

 

2.7--Geleneksel Çin tıbbı, kaplıcaları ve uzun yaşam sırlarıyla Sanya Doğal güzelliklerin korunmasında gönüllülerin rolü büyük

 

2.8--Şehrin doğal güzelliğini korumak için pek çok alan var. Örneğin inşa edilmekte olan Sanya Nehri Ulusal Sulak Alan Parkı, çevreye olan faydasının yanı sıra ziyaretçiler için bir huzur merkezi niteliğinde.

 

2.9--Kentin gelişiminde Sanya'nın ekolojik çevresinin rolü büyük. Ulusal 'sıfır atık' pilot projesine dahil olan Sanya'nın halkın yardımına ihtiyacı var. Özellikle atık azaltma ve geri dönüşüm konusunda vatandaş ve turistlere büyük iş düşüyor.

 

2.10--Gönüllüler Sanya'nın doğal ortamını korumaya yardımcı oluyor. Örneğin ilkokul öğrencilerine kentteki ormanları korumanın önemi anlatılıyor. Bunun yanı sıra gönüllüler deniz ve sahilleri temiz tutmak için düzenli olarak sahildeki çöp ve plastikleri topluyor.

 

2.11--Turizm ve çevreyi korumak arasındaki dengeyi sağlamak büyük bir zorluk olsa da turistik açıdan tanınmaya başlayan Sanya, sürdürülebilirlik hedefi ile gelişmeye devam ediyor.

 

3—Sanyanın Diğer Turistik Özellikleri:

 

3.1--Modern ve gelenekseli harmanlayan kentin körfezinde 'Doğu Dubai' adıyla tanınan Phoenix Adası var. İnsan yapımı bu adada lüks otel ve uluslararası gemi yolcu terminalleri göze çarpıyor.

 

3.1.1--Burada inşa edilecek olan eğlence parkı ve gümrüksüz alışveriş merkezi ile deniz seyahati turizmi olanaklarının genişletilmesi planlanıyor.

 

3.2--Sanya'da markalaşmış büyük otellerin şubelerini bulmak mümkün. Örneğin, Dubai'deki dünyaca ünlü Atlantis Oteli. Haitang plajındaki 55 katlı bu lüks otelde konuklar su altında inşa edilen süitlerde kalabiliyor. Tesisin 13,5 milyon litre deniz suyu ile doldurulan akvaryumu ise 80 binden fazla deniz canlısına ev sahipliği yapıyor.

 

3.3--Sanya'yı ziyaret etmek için başka bir neden ise alışveriş. Yukarıdan bakıldığında bir kelebeği andıran gümrüksüz bir alışveriş merkezinde (Haitang Bay Duty Free Shopping Complex), yaklaşık 300 uluslararası markanın mağazası var.

 

3.4--Londra ve Sanya arasında devam etmekte olan aktarmasız uçak seferleri, Hainan adasının Avrupa'ya erişimini kolaylaştırıyor.

 

3.5--Almanya'dan direkt uçuş başlatılması da planlar arasında. Bu girişimlerin yanı sıra 59 ülkenin vatandaşlarına vize almadan 30 günlük seyahat imkanı tanınıyor.

 

3.6-- Adanın en önemli turistik merkezlerinden biri de Binglang Vadisi'ndeki Li ve Miao Kültürel Miras Parkı. Li halkının Hainan adasına ilk yerleşen topluluk olduğu düşünülüyor. Li ve Miao halkı burada ziyaretçiler için özel gösteriler düzenliyor. Parkı gezerken Li ve Miao toplulukları ile karşılaşmak, onların yaşadıkları yerleri görmek ve hatta yerli halkın elinden geleneksel tatları denemek mümkün.

 

3.7--Sanya'nın merkezinde ise oldukça hareketli bir pazar var. Her türlü deniz ürününe rastlayabileceğiniz bu pazarda günlük olarak tedarik edilen ürünler oldukça taze. Pazarın en önemli özelliklerinden biri de taze satın alınan bu deniz mahsüllerini yakınlardaki restoranlara vererek pişirtmek.

 

3.8--Güneş battığında ise gece pazarı kuruluyor. Buradaki sokak satıcılarında her türlü hediyelik eşyayı bulmak mümkün. Noodle gibi yerel, geleneksel yemekleri yapan yerlerin bu pazara yakın olması da burayı turistler için önemli mekanlarından biri yapıyor.

 

3.9-- Sanya, her sene düzenlenen Hainan Adası Uluslararası Film Festivali'nden uluslararası düğün fuarlarına ya da dünya çapında kongrelere ev sahipliği yapıyor.

 

3.10--Adada yeni bir uluslararası kongre ve sergi merkezi inşa ediliyor. 2020'de tamamlanacak olan bu merkez, büyüyen sektörün gelecekteki taleplerini karşılamaya yardımcı olacak.

 

3.11--Açık hava etkinlikleri de Sanya'da büyük bir sektör. Çinli şirketlerin çalışanları için düzenlenen spor turnuvası, önümüzdeki kasım Sanya'da yapılacak olan Asya Plaj Oyunları için bir prova niteliğinde idi. Kıtanın dört bir yanından etkinliğe katılacak olan 4 bin sporcu voleyboldan uçurtma sörfüne kadar pek çok alanda yarışacak.

 

3.11.1--Asya Plaj Oyunlarının şehri canlandıracağı ve Sanya'yı kültür ve spor açısından turizm alanında yükselteceği tahmin ediliyor. Projede yeni bir Uluslararası Spor Endüstri Parkı kurulması planı yer alıyor. Merkezinde Plaj Oyunları kapanış töreni için ayrılmış olan bir stadyum bulunuyor ve yarışmacıların da olimpiyat köyünde kalması planlanıyor.

 

4—Yorum:

 

1—Yeşil Turizm için Öneriler:

 

1—Enerji tasarruflu bina yapımı ve hizmetler

 

1.1—Yenilenebilir enerji kullanımı- Otellerin en az % 25'i yenilenebilir-Fotovoltaik-çatı tipi rüzgar türbini vs enerji kullanılması.

 

2—Su tasarruflu bina ve hizmetler

 

3—Yeşil çevre ve sürdürülebilir organik tarım

 

4—Yeşil ulaşım ve lojistik- elektrikli araçlar için yakıt şarj noktaları-şehrin en güzel yerlerinde düzenlenen bisiklet yolları.Bisiklette ve elektrikli bisiklette-elektrikli otobüs-kamyon-tır kullanımı üst düzeye çekme-Zira sera gazı emisyonlarının % 43’ü ulaşım sistemleri tarafından oluşturuluyor.

 

5—Geri dönüşümde ileri seviye

 

6—Yeşil restoran ve yeşil oteller

 

7—Şehrin engelliler için daha gezilebilir-yaşanabilir hale getirmek.Görme engelliler için oluşturulan kabartmalara dokunarak, bir anıt ya da heykelin neye benzediğini anlayabilinmesi.Ayrıca bir QR kodu (barkod okutma sistemi) ile anıt, heykel ve turistik yerlerin tarihine 6 dilde erişilebilmesi.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 476

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.